E-vitamin

E-vitamin
E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin (Tokoferol)

Jellemzés: Nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve az E-vitamin. Zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.


Forrás: Csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmúak, ezért aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Általánosan ajánlott: szívbetegségek elle, egyes rákfajták ellen, szürke hályog kialakulásának késleltetésére, és megelőzésére, immunrendszer erősítésére, szennyező anyagok elleni védelemre, bőr gyógyulásának elősegítésére. Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén, és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket. Máig is az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy az E-vitamin védhet olyan szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infarktus és a szélütés. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.

Tudományos vizsgálatok alapján az E-vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Az E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.

Bebizonyították, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson kor kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását, és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az E-vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és érzékenységet. A bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a sebgyógyulást

Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban.

C-vitamin és szelén képes a hatását elősegíteni. Ezzel szemben a túlzott mennyiségű vas, réz, mangán, a transzzsírok és a fogamzásgátló huzamosabb szedése gátolja a tokoferol hasznosulását.

Hiány: Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. Régóta fennálló E-vitamin hiányában idegi károsodások, nemi aktivitás csökkenése, vörösvértestek károsodása feltételezhető.

Túladagolás: még igen nagy adagban is csak kevéssé mérgező.

Forrás:

  • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
  • Vitaminok & ásványi anyagok kézikönyve – Amanda Ursell – M-Érték Kiadó – ISBN: 963 9519 57 x – 2004
  • A táplálkozástudomány alapjai – Képzési és Tanácsadási Kézikönyv – Armbruszt Simon, Breitenbach Zita, Gubicskóné Kisbenedek Andrea, Dr. Mohás Márton, Szabó Zoltán, Szekeresné Szabó Szilvia, Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva – Pécsi Tudományegyetem – 2012
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Mannit

Mannit Más néven mannitol vagy hexán-1,2,3,4,5,6-hexol vagy E421. Először a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) sikerült izolálni, melynek kérgéből néha édes

Tovább olvasom »
Réz

Réz

Jellemzés: A réz nélkülözhetetlen ásványi anyag a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szép bőr és hajszín ápolásában, és a termékenység

Tovább olvasom »Tetejére görgetés