D-vitamin

D-vitamin
D-vitamin

D-vitamin

D-vitamin (Kalciferol)

Jellemzés: A D-vitamin gyűjtőnév, amely több, hasonló szerkezetű molekulát jelent. A legfontosabbak a D2- és D3-vitamin. Zsíroldékony molekula. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.


Forrás: A szervezet nem a táplálékokon keresztül jut hozzá, hanem állati és növényi eredetű provitaminjaiból állítja elő. A két legfontosabb provitamin a növényi eredetű ergoszterin és az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin. Napfény UV-besugárzásának hatására képződik belőlük ergokalciferol (D2-vitamin), illetve a kolekalciferol (D3-vitamin). A legtöbb D2-vitamin a gombákban fordul elő.

Általánosan ajánlott: kalcium felszívódásának elősegítésére, csontok egészséges állapotának megőrzésére, fogak erősítésére, rák egyes fajtáinak megelőzésére. A “napvitaminnak” is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassíthatja a csontritkulást. Alapvető feladata a vér kalcium-, és foszfor szintjének szabályozása. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos a csontritkulás megelőzésében is, ez a betegség a csontokat porózussá és törékennyé teszi. Nélkül a szervezet nem tudja felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is az ember belőle. Amikor a vérben alacsony a kalciumszint, akkor a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket, és a szívet ellássa.

Több tanulmány szerint ez a vitamin fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Más kutatások felfedezték, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot. Egy vizsgálat szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin lassította a térdízületi arthrosist, bár a betegség kialakulását nem tudta megakadályozni.

Ha az állapotos nők D-vitamint szednek, nagyobb eséllyel lesz erős csontozatú a gyermekük.

A természetes D-vitaminforrások a legtöbb esetben tartalmaznak olyan zsírokat, olajokat, amik segítik a felszívódását, hatékony hasznosulását. A D-vitamin hatása A- és C-vitaminnal, illetve kalciummal, foszforral és kolinnal együtt érvényesül a legjobban. D-vitamin jelenléte nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba sem.

Hiány: A csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek, és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak (osteomalacia), izomgörcsök, csontritkulás (osteoporosis) léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.

Túladagolás: A mai napig vita tárgya, ahogy az is, hogy mennyi a napi szükséglet. A legkönnyebben a gyermekeknél fordulhat elő túladagolás. Túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet-kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

Forrás:

  • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
  • Vitaminok & ásványi anyagok kézikönyve – Amanda Ursell – M-Érték Kiadó – ISBN: 963 9519 57 x – 2004
  • Vitaminok – Kelemen János – Az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak hallgatói részére – PTE – Medicina Könyvkiadó Zrt. • Budapest, 2014
  • A táplálkozástudomány alapjai – Képzési és Tanácsadási Kézikönyv – Armbruszt Simon, Breitenbach Zita, Gubicskóné Kisbenedek Andrea, Dr. Mohás Márton, Szabó Zoltán, Szekeresné Szabó Szilvia, Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva – Pécsi Tudományegyetem – 2012
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Lecitin

Lecitin

Jellemzés: A lecitin egy zsírszerű anyag, amit a máj állít elő. Biokémiai besorolása: lipid, azon belül a phospho-lipidekhez tartozik, melyek

Tovább olvasom »
Oregánó olaj

Oregánó olaj

Jellemzés: Az oregano, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által

Tovább olvasom »
Flavonoidok

Flavonoidok

Az élő szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek, melyek nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel.

Tovább olvasom »Tetejére görgetés