K-vitamin

K-vitamin (Fillokinon)
K-vitamin (Fillokinon)

K-vitamin

K-vitamin (Fillokinon)

Jellemzés: A természetes K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A szintetikus vitamin jelölése a K3-vitamin. Néhány mesterségesen előállított K3-vitamin vízben is oldódik.


Forrás: Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják.

Általánosan ajánlott: belső vérzés előfordulási esélyének csökkentésére, műtétek utáni vérzések megelőzésére, csonterősítésre, csontritkulás kezelésére. A K-vitamint az orvosok már régóta használják; elősegíti a véralvadást, újszülötteknél megelőzi a vérzéseket. 1930-ban dán kutatók észrevették, hogy a zsír nélküli táplálékon nevelt kiscsibék vérzékennyé váltak. A problémára végül az alfafűből kivont összetevő jelentette a megoldást, amelyet a koaguláció (véralvadás) miatt K-vitaminnak neveztek el. Fontos szerepe van a véralvadási faktorok szintézisében. Hiányában csökken a vér protrombin-szintje, ami vérzékenységet okoz. A véralvadásban nagyon fontos szerepet játszik, de az anyatejbe rosszul választódik ki, ezért a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek pótolni szükséges.

Kutatások bizonyítják, hogy fontos szerepe van a csontok egészséges működésében is.

A K-vitaminnak szerepe lehet a rák megelőzésében is, és segít azoknak, akik sugárkezelést, kemoterápiát kapnak. Újabb kutatások szerint a vitamin szívbetegségek ellen is véd.

A vérhígító hatású, aszpirin tartalmú fájdalomcsillapító gyógyszerek gátolhatják a K-vitamin hatását.

Hiány: Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Túladagolás: A vitamin felhalmozódása hosszú távon a vörösvérsejtek szétbomlásához vezet. Nagy dózisban történő fogyasztása esetén májkárosító hatású lehet. Csecsemők és kisgyermekek esetén sárgaságot okozhat.

Forrás:

 • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
 • Vitaminok & ásványi anyagok kézikönyve – Amanda Ursell – M-Érték Kiadó – ISBN: 963 9519 57 x – 2004
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

B6-vitamin

B6-vitamin

B6-vitamin (Piridoxin) Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacin-hiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter

Tovább olvasom »
Halolajak

Halolajak

Jellemzés: Megtalálható benne az esszenciális omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-lenolajsav (ALA), illetve két származéka az EPA – eikozapentaénsav és DHA

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek

  • Kend All Csepp
  • Saráknytűz
  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is:

  • Saráknytűz


 • Tetejére görgetés