A-vitamin

A-vitamin
A-vitamin

A-vitamin

A-vitamin (Retinol)

Jellemzés: Zsírban oldódó vitaminok. Kémiai összetétel szempontjából kétféle, A1-vitamint – retinol, ami a tengeri halak májában található; és A2-vitamint – dehidro-retinol, ami édesvízi halakban fordul elő, ismerünk. Kémiai behatásokra igen érzékenyek, mint például: oxidáció, napfény vagy UV-fény. A retinal a látás mechanizmusában játszik fontos szerepet, míg a retinsav a növekedésre és az immunrendszerre van hatással.


Az egyik legkorábban felfedezett vitamin, életfontosságú hatóanyag. Az ókorban már az egyiptomiak és a görögök is felismerték, hogy egyes táplálékok elfogyasztásának gyógyító hatása van az éjszaka jelentkező látászavarra, de az A-vitamint mégsem tudták azonosítani egészen 1913-ig. Az 1940-es években alkalmazták először bőrbetegségek kezelésére, akkor azonban még túl nagy mennyiségben használták, ami mérgezést okozott. A tudósok később kifejlesztették az A-vitamin egy biztonságos származékát, ami napjainkban már vényre felírható gyógyszer. Támogatja az éles látást, az egészséges bőr, és immunrendszer kialakulását.

A májban raktározódik, és zsírban oldódik. A szervezet az A-vitamin egy részét állati zsírokból szerzi, másik részét pedig maga állítja elő a bélből felszívódó béta-karotinból, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben található egyéb karotinoidokból. A karotinoidok a növényvilág színanyagaiként fordulnak elő (sárgarépa, spenót stb.), de megtalálhatók madarak, halak, emlősök zsírszöveteiben is. Az A-vitaminból a szervezetben retinoidok képződnek, elnevezésük onnan ered, hogy az A-vitamin segíti elő a retinában lévő pigment képződést, amely lehetővé teszi a látást. Létfontosságú a sejtek megújulásához, a növekedéshez, és a fejlődéshez. Hatékony még az övsömörre, szemölcsre, különböző szemfertőzésekre, gombás hüvelyfertőzésekre, sőt még az allergiás reakciókat is képes megakadályozni. Az A-vitamin véd az emlő-, és tüdőrák ellen, és növelheti a leukémiában szenvedők túlélési esélyeit. Hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott, de az biztosnak mondható, hogy antioxidáns tulajdonsága van. Így gátolja a biológiai szempontból fontos – az úgynevezett telítetlen – vegyületek oxidációját. Az A-vitamin serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. Ezek felfrissítik, feszessé teszik a bőrt.

Forrás: a retinol előanyagai főleg a sárga, a vörös és zöld színű gyümölcsökben találhatók meg, ezekből később, a szervezetben képződik a retinol. Megtalálható még a sajtban, tojássárgájában, tejtermékekben, állatok májában, halhúsban.

Általánosan ajánlott: megfázások, influenza, fertőzések megelőzésére, bőrbetegségek kezelésére, sebek, égési sérülések, fekélyek gyógyítására, a szem egészséges működésének biztosítására, kemoterápia hatásának fokozására, gyulladásos bélpanaszok enyhítésére.

Hiánya: Az A-vitamin hiány Farkasvakságot és szemszárazságot okozhat. Jelentősen csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A hiány enyhébb formái leginkább az idősek körében jelentkeznek.

Túladagolás: Az A-vitamin túladagolás komoly veszélyekkel jár. Kisebb túladagolás gyengeséget és hányást, nagyobb túladagolás hosszú időn keresztül pedig májkárosodást okozhat.

Forrás:

  • Vitaminok – Kelemen János – Az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak hallgatói részére – Medicina Könyvkiadó Zrt. • Budapest, 2014
  • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

B12-vitamin

B12-vitamin

B12-vitamin (Kobalamin) Jellemzés: A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin,

Tovább olvasom »
B2-vitamin

B2-vitamin

B2-vitamin (Riboflavin) Jellemzés: 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, amelyet a színe után flavinnak neveztek

Tovább olvasom »
D-vitamin

D-vitamin

D-vitamin (Kalciferol) Jellemzés: A D-vitamin gyűjtőnév, amely több, hasonló szerkezetű molekulát jelent. A legfontosabbak a D2- és D3-vitamin. Zsíroldékony molekula.

Tovább olvasom »Tetejére görgetés