“C” – mint csipkebogyó vitamin

“C” – mint csipkebogyó vitamin

Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, Nobel-díjat kapott érte 1937-ben. Szent-Györgyi idősként 93 évesen hunyt el és betegség idején a C-vitamin adagot 8-9 000 mg-ra növelte, a szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000-18 000 mg-ot szedett és 91 évesen hunyt el.

Ha azt vizsgáljuk, hogy az állatok mennyi C-vitamint termelnek, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egy 68 kg-os ember, naponta 12 000mg C-vitamint kellene bevigyen a szervezetébe. Érdekes, de inkább elszomorító tény, hogy az orvostudomány az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg. Az ésszerű alternatív tudomány egyébként 3 – 5 g-ot javasol naponta az embereknek, tehát 3 000 – 5 000 mg szükséges ahhoz, hogy szervezetünk ellenálló legyen a betegségekkel szemben.

A C-vitamin feladata:


  • Antioxidáns, a sejteket védi a szabad gyökök ártalmas hatásától.
  • Részt vesz a hajszálerek, a csontok, a porcok és inak felépítésének folyamatában. Fenntartja a fogak, az íny, a véredények épségét.
  • Egyik legfontosabb szerepe a fertőzésekkel szembeni ellenállás növelése.
  • Segíti a sebgyógyulást, szerepe van a vírusos fertőzések elleni védekezésben és hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
  • Segíti a vas, a réz, a kalcium és a magnézium felszívódását és egyes hormonok termelődését.
  • A stressz, a láz, műtétek utáni állapot, fizikai munka, dohányzás és a fogamzásgátlók szedése megemeli a C-vitamin szükségletet.
  • Hiányában vérzések, fogínygyulladás, csont és izomfájdalom, vérszegénység és fertőzések léphetnek fel.

A C-vitamin csökkenti a gyulladásokat. Tudományos kutatásokban kimutatták, hogy ha állatoktól több hétre megvonták a C-vitamint, majd bakteriális fertőzésnek tették ki őket, akkor végeredményként a kutatók mindig ízületi gyulladást regisztráltak. A véráramba bekerült baktériumok az ízületekben rakódnak le elsőnek. Mivel a szervezet megpróbálja kivédeni a behatást, ezért kalciummal veszi körbe azokat. Ennek a következménye ízületi merevség, fájdalom és duzzadás lesz. Olyan esetekben, amikor az állatokat C-vitaminban gazdag táplálékkal látták el, akkor a befecskendezett baktérium nem volt képes a véráramba bekerülni, hanem csak gennyes kelést hozott létre a befecskendezés pontjánál, amit így nagyon könnyen el lehetett távolítani.

cs bogyoFő C-vitamin források a gyümölcsök, főzelékfélék és zöldségek:

1. Csipkebogyó: 400mg%

2. Fenyőtű: 200mg%

3. Petrezselyemlevél: 185mg%

4. Paradicsompaprika: 180mg%

5. Zöldpaprika: 125mg%

6. Káposzta: 87mg%

7. Barack: 50mg%

8. Citrom: 45mg%

9. Burgonya: 24 mg%

10. Alma: 12mg%

A C-vitamin oxigén jelenlétében, főzéskor könnyen bomlik. Ilyenkor a C-vitamin tartalom 40%-a a főzővízbe megy át és elbomlik. A savanyú káposztában, viszonylag jól megmarad, mert savanyú közegben kevésbé bomlékony.

Fontos tudni! Csak 100%-ban L típusú aszkorbinsavat (C vitamint) szabad fogyasztani, mert az természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal. Ha nincs ráírva az adott készítményre, hogy milyen, akkor csaknem biztos, hogy D.

Birtalan Katalin – Természetgyógyász
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés