B6-vitamin

B6-vitamin
B6-vitamin

B6-vitamin

B6-vitamin (Piridoxin)

Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacin-hiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak nevezett el. 1939-ben Harris és Folkers vázolta fel a kémiai szerkezetet és állította elő szintetikusan a vitamint, amely György javaslatára a piridoxin nevet kapta. Három formában létezik, a piridoxin, aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van. Elsősorban koenzimként működik, vagyis olyan anyag, amely az enzimekkel együtt katalizálja a sejtekben zajló kémiai reakciókat. Minden más vitaminnál, vagy ásványi anyagnál több folyamatban vesz részt a szervezetünkben. Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez.


Forrás: petrezselyem, fokhagyma, metélőhagyma, vöröshagyma, sötétzöld levélzöldségek, hüvelyesek, sütőtök, sárgarépa, piros húsú paprika, spenót, fokhagyma, feketebab, csicseriborsó, avokadó, banán.

Általánosan ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megelőzésére, depressziós tünetek enyhítésére, álmatlanság enyhítésére, alagút-szindróma kezelésére, a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, asztmás rohamok enyhítésére. Stimulálja a az immunrendszert, és segíti a fehérje-anyagcserét. A legújabb ismeretek szerint valószínűleg a szívinfarktussal szemben is védelmet nyújt. Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában is fontos szerepet játszik. Fontos szerepet tölt be a vörösvértestek és az érfalak felépítésében, valamint az idegi funkciók, a fogíny és a fogak karbantartása is nagyrészt tőle függ. A B6-vitamin kulcsszerepet játszik az aminosavak szintézisében, a zsír- és hormon anyagcserében.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők szerint a B6-vitamin enyhítette több tünetüket is. A vitamin ilyenkor valószínűleg úgy hat, hogy segíti a szervezetben felhalmozódott felesleges ösztrogén kiürülését.

Hiány: B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, bőr érzékennyé, sérülékennyé válik, bőrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bőr alakulhat ki, általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

Túladagolás: B6-vitamin túladagolása hosszútávon idegkárosodást okozhat. Az idegkárosodás teljes mértékben visszafordítható a vitaminszedés megszüntetésével.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Korallpor

Korallpor

Jellemzés: A korallpor vagy korall kalcium egy természetes ásványi anyag, mely hozzásegíti a szervezetünket, hogy egészséges tudjon maradni. Forrás: A

Tovább olvasom »
MSM

MSM

MSM (Metil-Szulfonil Metán) Jellemzés: Az MSM egy természetben előforduló tápanyag, kén vegyület, megtalálható a normál emberi és más gerinces táplálékban,

Tovább olvasom »Tetejére görgetés