Gingko Biloba az agy csiszolója

ginko

Gingko Biloba az agy csiszolója

A ginkó jótékony hatással rendelkezik több öregedéssel összefüggõ kórképekben, mint az öregkori elbutulás, vérellátási zavar a végtagokban, belsõ fül betegségei (pl. szédülés). A ginkó agyi teljesítményjavító – memóriára és koncentrációra kifejtett – hatása vitatott.

 

 

A ginkó az egyik leghosszabb életû fa: ezer évnél idõsebb példányok is ismeretesek. Hatalmas mérete ellenére (törzsének átmérõje 5 m, magassága 40 m is lehet) a ginkó az elsõ évtizedekben lassan fejlõdik. Csak 30-40 év múlva kezd terebélyesedni. A fa lenyűgöző nagysága, kora és különleges – legyezõ alakú levelei – mindenütt a világban tiszteletet és csodálatot ébresztett iránta.

Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A levél orvosi felhasználását itt elõször 1436-ban említik (Lan Mao). A szerző külsőlegesen ajánlja a bőr- és fejsebek illetve szeplõk kezelésére. Belsõleg hasmenés ellen javasolja és az „agy jótevőjének” nevezi.


A ginkólevél hatásait két fő hatóanyagcsoportnak tulajdonítják: a flavonoidoknak és a terpenoidoknak. A fő flavonoid-összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (A, B, C és J) és a bilobalidok képviselik. A levélben található még a ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek (ezért nem ajánlott teát főzni belõle!). Ezt az anyagot a levélből készült acetonos-vizes kivonat már nem tartalmazza. A német egészségügyi hatóság jóváhagyott egy flavonoidra és terpenoidokra standardizált (álladó minőségû) kivonatot EGb 761 néven. Ezt használják a kutatók a hatásvizsgálatokhoz.

Milyen hatásai vannak a Gingko Bilóbának?

          Felszabadítja az ún. hírvivő molekulákat (pl. adrenalin, noradrenalin), ezáltal értágító hatást gyakorol (a flavonoidok hatása).

          Szabadgyökfogó (antioxidáns) tulajdonsággal rendelkezik (flavonoidok és terpenoidok hatása).

          Javítja az agyi vérellátást (a ginkgolid B jellemzője).

          Csökkenti az agyi vizenyőt.

Miben segít a Gingko Biloba?

          Öregkori elbutulás (demencia). A ginkót hatásosnak találták enyhe és középsúlyos esetekben. Súlyosabb kórképekben és Alzheimer-kórban hatásossága vitatott. Adag: 150 mg/nap legalább 6 hétig.

          Perifériás artériás vérellátási zavar. Oka lehet érelmeszesedés és érszûkület. Ilyen kórkép pl. az ún. claudicatio intermittens (fájdalmas járászavar). Adag: 120-160 mg/nap legalább 6 hónapig.

          Belső fül megbetegedései: szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés. Adag: 120-160 mg/nap 12 hétig.

          Agyi teljesítményjavítás egészséges felnõtteknél.

          A ginkgo biloba javítja a végtagok vérellátását is, ezért jól kezelhető vele az időszakos sántítás, a láb verőerei által okozott fájdalom, az izomgörcs vagy az izomgyengeség is, némelyek szerint érellátás javítása révén a Raynaud-szindróma és egy ritka autoimmun betegség, a scleroderma kezelésében is jó hatású lehet.

          A ginkgo biloba gyorsítja a fejsérüléses esetek felépülését.

          A ginkgo biloba jó hatással van az olyan idegrendszeri zavarokra, mint például a sclerosis multiplex és a cukorbetegséggel járó idegkárosodás.

          A hagyományos kínai orvosolás régóta használja a ginkgobilobát az asztma kezelésére, mivel tágítja a hörgőt és így enyhítheti a légzészavart.

Már nemcsak a nyugati orvoslás, hanem a homeopátia tudománya is felfedezte a ginkgo biloba jótékony hatásait. A ginkgó sokoldalú, immunrendszert erősítő, gyógyító hatását a homeopáthiás gyógykezelésben is felhasználják. A gyógyszerek készítéséhez szükséges “ősoldatot” a friss zöld ginkgó levélből sajtolással állítják elő. Ebből hígítják kellő mértékben a gyógyszert. A ginkgót az agyi érelmeszesedés, a cukorbetegek érelváltozásai és a nikotinizmus következményeinek kezelésére használják. A ginkgó hatásának fokozására aranyat (aurum colloidale) adnak az “ősoldathoz”.

 

 

 

Birtalan Katalin-természetgyógyász

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni  friss csipkebogyóbol, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés