http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Aminosavak

Általános javallat: szívbetegségek kezelésére, vérnyomás csökkentésére, immunrendszer erősítésére, egyes idegbetegségek gyógyítására
Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak egy részét a szervezet elő tudja állítani, más részét viszont nem, ezek az esszenciális aminosavak.
Az aminosavakat két csoportra oszthatjuk: eszenciális és nem-eszenciális (létfontosságú és nem létfontosságú) aminosavak. Az esszenciális aminosavak száma 11. Az eszenciális aminosavakat táplálkozással kell bevinni a szervezetbe, mert a szervezet nem képes (vagy nem megfelelő mennyiségben) azokat előállítani. Ezzel szemben a nem esszenciális aminosavakat a szervezetünk szintetizálni képes, elsősorban az esszenciális aminosavakból. Az esszenciális aminosavak nélkül nem lehet élni. A test minden egyes sejtjének aminosavakra van szüksége. A szervezet lebontja a táplálékban található fehérjéket aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van.
Az aminosavak jelentős szerepet játszanak a szervezet nitrogén egyensúlyának fenntartásában. A pozitív nitrogénegyensúly elősegíti az izmok gyors regenerálódását az edzési gyakoriság és intenzitás növelésekor. Az izom növekedésének szempontjából a nitrogén egyensúlynak döntő szerepe van. Az aminosavak elősegítik az erő gyors regenerálódását, az oxigén ellátás javítását és az anyagcsere felgyorsítását a testzsír hatékonyabb elégetése érdekében.
Az aminosavak karbantartják az izmokat, az inakat, a bőrt, az inszalagokat, a belső szerveket, a mirigyeket, a hajat, és a körmöt. Energiaforrásként szinhidrát-, illetve lipidképző tápanyagként is szerepet játszanak. Szerepük van továbbá a hormonok, a neurotranszmitterek és az enzimek termelésében.
Ha az esszenciális aminosavak hiányoznak a szervezetből, komoly működési zavarok következhetnek be. A hiány elsődleges oka a nem megfelelő táplálkozás, a fehérjék fokozott felhasználása, de fertőzés, trauma, stressz, gyógykezelések, időskor, vagy anyagcserezavar is lehet.
A különféle aminosavak és származékaik igen hatékonyak a szívbetegségek kezelésében. A nem létfontosságú aminosavakhoz tartozó arginin a szívinfarktus veszélyét csökkenti azáltal, hogy a belőle képződő nitrogén-monoxid tágítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást. A taurin szívelégtelenség esetén csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy egyensúlyba hozza a vérben és a sejtekben a nátrium-kálium szintjét és szabályozza a központi idegrendszer működését. Az N-acetil-cisztein a cisztein nevű aminosav származéka, amely jobban felszívódik mint a cisztein, fokozza a szervezet antioxidáns védelmét. Valószínűleg maga is antioxidáns hatású, ezáltal segíti a károsodott sejtek regenerálódását és erősíti az immunrendszert. Az agy és idegsejteket érintő betegségekben védőhatást fejt ki.
Az emésztőrendszer sejtjeiben koncentrálódott glutamin enyhíti a fekély, az irratábilis bél szindróma és a diverticulosis tüneteit. A taurin, olyan az agyban előforduló vegyületek előállítását segíti elő, amelyek egyes epilepsziás betegségeknél jó hatásúak. Emelett az epe egyik fő alkotóeleme is, és alkalmas lehet az epekő kialakulásának megelőzésére. A cukorbetegeknek is fontos aminosav, mert elősegíti az inzulin felhasználást.
Bizonyos aminosavaknál az ajánlottnál nagyobb adagok szedése mérgező lehet, hányingert, hányást, vagy hasmenést okozhat.