Cink

Cink
Cink

Cink

Jellemzés: Régies magyar neve a horgany. Egy fémes elem, ami gyakorlatilag egy átmeneti fém. A cinket ötvözetek formájában már az ókorban is ismerték, de az emberi szervezetben betöltött szerepére sokáig senki sem gondolt. Persze arra is csak a XVIII. században jöttek rá, hogy a természetben előforduló szervetlen kémiai elemek, mint pl. a vas, megtalálható a vérben, és azt is csak ebben az időben ismerték fel, hogy a csont a kalciumnak köszönheti a keménységét. A XIX. század közepén már rájöttek arra, hogy a növényeknek szükségük van a cinkre, de csaknem 100 év kellett ahhoz, hogy észrevegyék, hogy a cinkhiányos táplálkozás iráni és egyiptomi fiatalokban a növekedés és a nemi érés lelassulását okozta. A cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása azonban nem egyenletes. Legnagyobb része – kilencven százaléka – az izomzatban és a csontrendszerben található.

Forrás: Sok cinket tartalmaznak a húsok és a húskészítmények, a máj, a tej és a tejtermékek, a tengeri eredetű élelmiszerek – a kagylók, a rákok; a gabonacsíra, a hüvelyesek, az olajos magvak, a zöldségek.


Általánosan ajánlott: Cinkre mindenkinek szüksége van! Megfázás, influenza és más fertőzések elleni védelemre, reumás ízületi gyulladás, arthrosis kezelésére, pajzsmirigy alulműködése esetén, csontritkulás esetén, bőrbetegségek gyógyítására, emésztési zavarok enyhítésére, termékenység fokozására, egészséges haj megőrzéséért, fülcsengés mérséklésére. Ez az ásványi anyag fontos alkotóeleme azoknak az enzimeknek, amelyek sokrétű feladatokat látnak el a DNS-szintézistől a sebek gyógyulásáig. Számos, a szervezetben lejátszódó folyamatban részt vesz, a sejtnövekedéstől a nemi érésen át az ízlelésig és a szaglásig. A cink elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. A cink védelmet nyújt a megfázás, az influenza, a kötőhártya-gyulladás és más fertőzések ellen. Olyan súlyosabb betegségek tüneteinek enyhítésére is alkalmas, mint a reumás ízületi gyulladás, a bőrfarkas, a fibromyalgia, esetleg a sclerosis multiplex és az AIDS.

A cink jó hatású a hormonháztartásra, a nemi és a pajzsmirigyhormonok termelését is elősegíti. A termékenység fokozására is ajánlják. A prosztata-megnagyobbodás tüneteit is csökkentheti. Elősegíti a sebek gyógyulását, és olyan bőrproblémák kezelésére is alkalmas, mint az akné, égési sebek, ekcéma, pikkelysömör.

Megfelelő mennyiségű fehérje társaságában a cink jobban hasznosul.

Hiány: A súlyos cinkhiány meglehetősen ritka. Enyhébb cinkhiány tünete a nehezebb sebgyógyulás, gyakoribb megfázás, az ízlelés és a szaglás tompulása, bőrproblémák kialakulása, fokozza az időskori cukorbetegség kockázatát.

Túladagolás: Hosszútávon gátolhatja az immunrendszer működését, és csökkenti a HDL koleszterinszintet, émelygést, hasmenést, és hányingert okozhat. Túlzott cink fogyasztása gátolja, a szervezetben, a vas és a réz hasznosulását.

Forrás: Vitaminok & ásványi anyagok kézikönyve – Amanda Ursell – M-Érték Kiadó – ISBN: 963 9519 57 x – 2004

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Bromelin vagy bromelain

Bromelin

Bromelin vagy bromelain Jellemzés: A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérjebontó enzim. Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a

Tovább olvasom »
Réz

Réz

Jellemzés: A réz nélkülözhetetlen ásványi anyag a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szép bőr és hajszín ápolásában, és a termékenység

Tovább olvasom »
Kókusztej

Kókusztej

A kókusztejet a kókusz húsából nyerik. A kókusz húsát összezúzzák és a folyadékot, a tejet kipréselik. A kókusztej ajurvédikus gyógyírként

Tovább olvasom »Tetejére görgetés