Bromelin

Bromelin vagy bromelain
Bromelin vagy bromelain

Bromelin

Bromelin vagy bromelain

Jellemzés: A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérjebontó enzim. Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a sportolásból származó sérülésektől kezdve a szívbetegségig.


Forrás: ananász. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.

Általánosan ajánlott: kisebb sérülések okozta fájdalmak és zúzódások csökkentésére, sebgyógyulás és műtét utáni lábadozás segítésére, hörghurut esetén nyáktermelés csökkentésére, kemoterápia hatékonyságának fokozására, fehérjeemésztés segítésére. A bromelin erős gyulladásgátló hatóanyag, amely fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti a szövetek regenerálódását. Hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását. A bromelin ezért megakadályozza az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben egyéb, gyulladásgátló prosztaglandinok termelését elősegíti. A vérrögökben lévő fibrin lebontását is elősegíti. A bromelin mint fehérjebontó enzim annyiban szokatlan, hogy az emésztőrendszerből anélkül szívódik fel, hogy szerkezete megváltozna.

Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.

A tripszin nevű enzimmel keverve hatékony szer a húgyúti fertőzésekkel szemben. A vérlemezkék túlzott összecsapódását ellensúlyozva, véd a szív-, és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti az éren belüli vérrögképződés kockázatát, a szívtáji szorító fájdalmakat, tágítja a verőereket.

A bromelinnak rákellenes hatása is lehet. Erősítheti a kemoterápia hatékonyságát, és megakadályozhatja a rákos sejtek osztódását. Kimutatták, hogy szájon át szedve rákellenes vegyületek termelését segítheti elő.

A bromelinnál még igen nagy adagok szedésekor is csak igen ritkán fordul elő mellékhatás. Túlérzékeny embereknél allergiás reakciót, vagy bőrkiütést válthat ki.

Egyre elterjedtebb az enzimterápia, aminek egyik fontos hatóanyaga a bromelin. Enzimterápia nem csak az emésztés támogatására alkalmas, hanem egyéb betegségek gyulladásos, fájdalom okozta tünetek enyhítésére is. Ebben az esetben az enzimtartalmú készítményt lehetőleg éhgyomorra szükséges bevenni, és még utána minimum egy 45 percet maradjon is üres a gyomor. Ellenkező esetben a benne lévő hatóanyagok nagy része az emésztésre fog fordítódni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Cink

Cink

Jellemzés: Régies magyar neve a horgany. Egy fémes elem, ami gyakorlatilag egy átmeneti fém. A cinket ötvözetek formájában már az

Tovább olvasom »
Szőlőmagkivonat

Szőlőmagkivonat

Jellemzés: A vörös szőlő apró magjából készült flavonoid tartalmú kivonat, Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns

Tovább olvasom »
E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin (Tokoferol) Jellemzés: Nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve az E-vitamin. Zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az

Tovább olvasom »Tetejére görgetés