Bromelin

Bromelin vagy bromelain
Bromelin vagy bromelain

Bromelin

Bromelin vagy bromelain

Jellemzés: A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérjebontó enzim. Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a sportolásból származó sérülésektől kezdve a szívbetegségig.


Forrás: ananász. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.

Általánosan ajánlott: kisebb sérülések okozta fájdalmak és zúzódások csökkentésére, sebgyógyulás és műtét utáni lábadozás segítésére, hörghurut esetén nyáktermelés csökkentésére, kemoterápia hatékonyságának fokozására, fehérjeemésztés segítésére. A bromelin erős gyulladásgátló hatóanyag, amely fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti a szövetek regenerálódását. Hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását. A bromelin ezért megakadályozza az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben egyéb, gyulladásgátló prosztaglandinok termelését elősegíti. A vérrögökben lévő fibrin lebontását is elősegíti. A bromelin mint fehérjebontó enzim annyiban szokatlan, hogy az emésztőrendszerből anélkül szívódik fel, hogy szerkezete megváltozna.

Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.

A tripszin nevű enzimmel keverve hatékony szer a húgyúti fertőzésekkel szemben. A vérlemezkék túlzott összecsapódását ellensúlyozva, véd a szív-, és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti az éren belüli vérrögképződés kockázatát, a szívtáji szorító fájdalmakat, tágítja a verőereket.

A bromelinnak rákellenes hatása is lehet. Erősítheti a kemoterápia hatékonyságát, és megakadályozhatja a rákos sejtek osztódását. Kimutatták, hogy szájon át szedve rákellenes vegyületek termelését segítheti elő.

A bromelinnál még igen nagy adagok szedésekor is csak igen ritkán fordul elő mellékhatás. Túlérzékeny embereknél allergiás reakciót, vagy bőrkiütést válthat ki.

Egyre elterjedtebb az enzimterápia, aminek egyik fontos hatóanyaga a bromelin. Enzimterápia nem csak az emésztés támogatására alkalmas, hanem egyéb betegségek gyulladásos, fájdalom okozta tünetek enyhítésére is. Ebben az esetben az enzimtartalmú készítményt lehetőleg éhgyomorra szükséges bevenni, és még utána minimum egy 45 percet maradjon is üres a gyomor. Ellenkező esetben a benne lévő hatóanyagok nagy része az emésztésre fog fordítódni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

B3-vitamin (Niacin, nikotinsav)

B3-vitamin

B3-vitamin (Niacin, nikotinsav) Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A

Tovább olvasom »
Aminosavak

Aminosavak

Jellemzés: Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak az élethez létfontosságú szerves vegyületek. Főként szénből, hidrogénből, oxigénből

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek  • Nővér PLUSZ tabletta
  • Saráknytűz
  • kombuchak
  • Kend All Csepp

  Kövess minket a Facebookon is:  • Saráknytűz


 • Tetejére görgetés