Bromelin

Bromelin vagy bromelain
Bromelin vagy bromelain

Bromelin

Bromelin vagy bromelain

Jellemzés: A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérjebontó enzim. Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a sportolásból származó sérülésektől kezdve a szívbetegségig.


Forrás: ananász. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.

Általánosan ajánlott: kisebb sérülések okozta fájdalmak és zúzódások csökkentésére, sebgyógyulás és műtét utáni lábadozás segítésére, hörghurut esetén nyáktermelés csökkentésére, kemoterápia hatékonyságának fokozására, fehérjeemésztés segítésére. A bromelin erős gyulladásgátló hatóanyag, amely fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti a szövetek regenerálódását. Hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását. A bromelin ezért megakadályozza az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben egyéb, gyulladásgátló prosztaglandinok termelését elősegíti. A vérrögökben lévő fibrin lebontását is elősegíti. A bromelin mint fehérjebontó enzim annyiban szokatlan, hogy az emésztőrendszerből anélkül szívódik fel, hogy szerkezete megváltozna.

Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.

A tripszin nevű enzimmel keverve hatékony szer a húgyúti fertőzésekkel szemben. A vérlemezkék túlzott összecsapódását ellensúlyozva, véd a szív-, és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti az éren belüli vérrögképződés kockázatát, a szívtáji szorító fájdalmakat, tágítja a verőereket.

A bromelinnak rákellenes hatása is lehet. Erősítheti a kemoterápia hatékonyságát, és megakadályozhatja a rákos sejtek osztódását. Kimutatták, hogy szájon át szedve rákellenes vegyületek termelését segítheti elő.

A bromelinnál még igen nagy adagok szedésekor is csak igen ritkán fordul elő mellékhatás. Túlérzékeny embereknél allergiás reakciót, vagy bőrkiütést válthat ki.

Egyre elterjedtebb az enzimterápia, aminek egyik fontos hatóanyaga a bromelin. Enzimterápia nem csak az emésztés támogatására alkalmas, hanem egyéb betegségek gyulladásos, fájdalom okozta tünetek enyhítésére is. Ebben az esetben az enzimtartalmú készítményt lehetőleg éhgyomorra szükséges bevenni, és még utána minimum egy 45 percet maradjon is üres a gyomor. Ellenkező esetben a benne lévő hatóanyagok nagy része az emésztésre fog fordítódni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Glükozamin

Glükozamin

Jellemzés: A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk.

Tovább olvasom »
Karotinoidok

Karotinoidok

Jellemzés: A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Általában a növények

Tovább olvasom »
Q-10 koenzim

Q-10 koenzim

Q10-Koenzim (Ubikinon) Jellemzés: A Q-10 koenzim kinon vegyület, amelyet a szervezet állít elő. Amikor 1957-ben a tudósoknak először sikerült izolálniuk

Tovább olvasom »
 • Maximmun


 • sarkanytuz
 • További érdekes cikkek

  • Kend All Csepp

  • Prémium Magyar szárítmányok
  • kombuchak

  • Nővér PLUSZ tabletta

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés