Karotinoidok

Karotinoidok
Karotinoidok

Karotinoidok

Jellemzés: A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Általában a növények élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét kölcsönzik. A karotinok nem csupán az A-vitamin elő-anyagai, hanem természetes antioxidánsok, és sokoldalú betegségmegelőző hatással is rendelkeznek. Zsírokban, olajokban jól, vízben nem, vagy csak kevésbé oldódnak. Több mint 600 karotinfélét azonosítottak be a növényekben, de úgy tűnik, hogy ezek közül csak hatfélét hasznosít az emberi szervezet.

Forrás: A karotinoidok igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak, és egy-egy növény többféle karotint is tartalmaz. A béta-karotinnak köszönheti élénksárga színét többek között a sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, és a sütőtök. Az alfa-karotin ugyancsak megtalálható a sárgarépában és a sütőtökben, míg a likopinban a piros gyümölcsök bővelkednek: például a dinnye, vagy a piros húsú grapefruit, a guava, de leginkább a paradicsom. Lutein és zeaxantin a sötétzöldszínű zöldségekben, továbbá a sütőtökben és a piros húsú paprikában fordul elő leginkább, míg a kriptoxantin a mangóban, narancsban és az őszibarackban.


Általánosan ajánlott: A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Bár a különböző karotinoidok hasonlítanak egymáshoz, mindegyik hatása kissé eltérő. A közelmúlt kutatási eredményei a karotinok számos immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy működését – hámsejtjeit védik az oxidációtól – és csökkentik visszafejlődését. Arra is van bizonyíték, hogy karotin pótlással javíthatók az immunválaszok.

A karotinoidok a szív és érrendszeri betegségek ellen is védhetnek. A tudósok úgy vélik, hogy valamennyi karotinoid, de legfőképp az alfa-karotin és a likopin megakadályozzák a “rossz” koleszterin, vagyis az LDL oxidációját, ami érelmeszesedést és így szív és érrendszeri betegségeket okozhat. A likopinról az is bebizonyosodott, hogy csökkenti számos daganatos betegség, mint például a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabad gyököket, amivel talán csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát.

A karotinok a rák bizonyos fajtái ellen védhetnek. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések – különösen a tüdőrák aránya.

Hiány: Kutatási eredmények szerint kapcsolat van a karotinoidhiány és a menstruációs panaszok között is. Hiányában avitaminózis tünetei észlelhetők.

Túladagolás: A zsíroldékony anyagok túladagolhatóak. Például béta karotin túladagolás esetén, olyan reakciók léphetnek fel, mint csontfájdalom, látászavar, májkárosodás, fejfájás, hányás, menstruációs panaszok, bőrgyulladás, hajhullás.

Forrás: HATÓANYAG ABC – Gyógynövények A-tól Z-ig – Dr. Báthory Gábor – ISBN: 978-963-12-4375-8; 2015

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Oregánó olaj

Oregánó olaj

Jellemzés: Az oregano, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által

Tovább olvasom »
D-vitamin

D-vitamin

D-vitamin (Kalciferol) Jellemzés: A D-vitamin gyűjtőnév, amely több, hasonló szerkezetű molekulát jelent. A legfontosabbak a D2- és D3-vitamin. Zsíroldékony molekula.

Tovább olvasom »
A-vitamin

A-vitamin

A-vitamin (Retinol) Jellemzés: Zsírban oldódó vitaminok. Kémiai összetétel szempontjából kétféle, A1-vitamint – retinol, ami a tengeri halak májában található; és

Tovább olvasom »Tetejére görgetés