Halolajak

Halolajak
Halolajak

Halolajak

Jellemzés: Megtalálható benne az esszenciális omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-lenolajsav (ALA), illetve két származéka az EPA – eikozapentaénsav és DHA – dokozahexaénsav. Az emberi szervezet nem képes ezeket a zsírsavak előállítani, így azt kívülről kell pótolni. Az alga és az állati eredetű omega-3 a leghasznosabb az ember számára. 1930-as évektől tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de csak az utóbbi pár évben kaptak nagyobb figyelmet. A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – jótékony hatásai közül a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásuk a legismertebb, amit a kutatók az 1970-es években figyeltek meg grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Azonban a végső elismerést csak 2004-ben kapta meg a FDA-től, amikor is: elismerte az EPA, a DHA és az omega-3 zsírsavak gyógyhatását, kijelentve, hogy alátámasztó, de nem döntő kutatások bizonyítják, hogy az esszenciális zsírsavak fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az állati és alga eredetű omega-3 készítmények tartalmaznak EPA-t vagy DHA-t. A halhúsban a zsír többszörösen telítetlen zsírsavakat, omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek eltérnek azoktól a többszörösen telített zsírsavaktól, amelyek a növényi olajakban vannak. A növényi eredetű omega-3 készítmények nem tartalmaznak EPA-t és DHA-t, ezekben az esetekben az emberi szervezet próbálja meg előállítani ALA-ból, ez kevésbé hatásos módja a pótlásuknak.


Forrás: fehér húsú halakban, tőkehalmáj, zsíros húsú halfajok, lazac, hering, makréla, szardella. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül 2-szer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Ezeket a zsírsavakat nem ők állítják elő, hanem a táplálékukul szolgáló algák, planktonok. Növények közül a len- és chiamag tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat (ALA-t).

Általánosan ajánlott: szív-, és érrendszeri, valamint egyéb keringési megbetegedések megelőzésére, különféle betegségekből származó gyulladásos reakciók kivédésére, vérnyomás csökkentésre. Az omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak a szervezet számos életfontosságú folyamatában: kezdve a vérnyomás és véralvadás szabályozásától az immunrendszer erősítéséig. Sokféle betegség megelőzésében és kezelésében hasznosak. A kutatók kíváncsian vizsgálták, miért kevés a grönlandi eszkimóknál a magas zsírtartalmú étrend ellenére a szív-, és érrendszeri megbetegedések száma. A választ az eszkimók fő táplálékában, az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halhúsban találták meg, mint pl. a lazac, és elősegítik a szervek és a szövetek optimális működését. A tudósok éppen ezért azt javasolják, hogy hetente kétszer-háromszor fogyasszunk zsírsavakban gazdag halat.

A halolajak bizonyítottan csökkentik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Gátolják a vérben lévő vérlemezkék egymáshoz csapódását és az éren belüli vérrög képződést, ami infarktushoz vagy szélütéshez vezethet. Csökkentik a vérzsír szintjét, védenek az érelmeszesedés ellen. Végül a közelmúltban végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a szívben az ingerületvezetést és így elejét veszik a szívritmuszavarok kialakulásának.

Általános gyulladáscsökkentőként is igen hatásosak. Sokan veszik hasznát ízületi problémáik, bőrfarkas, vagy pikkelysömör kezelésében. A halolajak a menstruációs görcsök kezelésében is segítenek. Egyes adatok szerint a szellemi frissesség és a lelki egészség megőrzésében is fontos szerepet töltenek be.

Kutatási eredmények szerint az ALA EPA-vá, majd tovább DHA-vá való átalakulása az emberi szervezetben korlátozott, de egyénenként változó mértékben megy végbe. – http://www.dhaomega3.org/Overview/Conversion-Efficiency-of-ALA-to-DHA-in-Humans

Hiány: Hiánya az agyműködés zavarán keresztül számos mentális problémát okozhat, szerepe van a hangulatzavarok, de még a schizofrénia kialakulásában is.

Túladagolás: Gyomor-bélrendszeri panaszokhoz, vérzéses hajlamhoz, az idősebbekben az immunrendszer gyengüléséhez és ritmuszavarokhoz vezethet. Az EFSA – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – kutatásai alapján a napi maximális mennyiség 5000mg.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Flavonoidok

Flavonoidok

Az élő szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek, melyek nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel.

Tovább olvasom »
Króm

Króm

Jellemzés: A króm a szövetekben fordul elő, ugyan kis koncentrációval, de ez az öregedés hatására még csökken is. A króm

Tovább olvasom »Tetejére görgetés