Ligetszépeolaj

Ligetszépeolaj
Ligetszépeolaj

Ligetszépeolaj

Jellemzés: Az olajok „királynője”. Az amerikai indiánok ismertették meg a bevándorlókkal a ligetszépe gyógyító erejét. A ligetszépe Észak-Amerikában honos vadvirág, nevét világossárga virágáról kapta. A növény föld feletti része és gyökere régóta használatos gyógyászati célokra. A gamma-linolénsavat tartalmazó magolaj használata aránylag új keletű. A ligetszépe olaj az egyik legértékesebb Omega-6 zsírsavforrás. A ligetszépét kozmetikumok összetevőjeként is felhasználják.

Forrás: Ligetszépe növény magjából állítják elő.


Általánosan ajánlott: ízületi fájdalmak enyhítésére, diabéteszes neuropátia tüneteinek csökkentésére, ekcéma mérséklésére, menstruáció előtti tünetek enyhítésére, izomhúzódás tüneteinek csökkentésére. Az Omega-6 zsírsavak fontos szerepet játszanak a hormonok képződésében, és segítik működésüket. Jelentősen enyhítheti a női havi ciklussal együtt járó kellemetlen tüneteket. Olaja rendkívül gazdag esszenciális telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek kedvezően befolyásolják a vér lipid-szintjét és kiválóan alkalmasak az érelmeszesedés megelőzésére. Mindenekelőtt premenstruális tüneteknél, az anyagcsere szabályozásában és a véredények védelmében vált be. Ezen kívül magas vérnyomás esetén, koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodás és elvonási tünetek enyhítésére is alkalmazható csakúgy, mint hiperaktív gyermekeknél. Asztma, szamárköhögés, aranyér, bőrkiütések és gyomor-bél megbetegedések esetén is segít. Gátolja a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodást.

A reumás, ízületi gyulladás fájdalmakkal és duzzanatokkal jár. Vizsgálati adatok szerint e tünetek enyhülnek a ligetszépe olaj, vagy más gamma-linolénsavat tartalmazó készítmények alkalmazását követően.

A növény, illetve annak alkotórészei bőrfiatalítóként hatnak. A magjából készült olaj olyan létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, mint a linolsav és a gamma-linolsavak, valamint a gyulladáscsökkentő hatású prosztaglandinok, amelyek hormonszerű anyagok. A ligetszépe olaj ezért enyhíti az enyhébb bőrbántalmakat, például a neurodermitiszt és a viszketést. A telítetlen zsírsavak kedvezően hatnak még a koleszterinszintre, az asztmára és a menstruációs panaszokra is.

A ligetszépe olaj valóban jól alkalmazható öngyógyításra, és a két éven aluli gyermekek kezelésében is jeleskedik.

Hiány: Esszenciális zsírsavak hiánytünetei.

Túladagolás: A ligetszépe olaj biztonságosan alkalmazható a legtöbb embernél. Ugyanakkor elővigyázatosság szükséges a skizofréniában szenvedő azon betegeknél, akik fenotiazin tartalmú gyógyszert szednek, mert ilyenkor a ligetszépe olaj növeli az epilepsziás epizódok kockázatát. Óvatosság ajánlott, ha valaki vérhígító hatású gyógyszert szed.

Fokozza továbbá a prosztaglandin E1 (PGE1) termelődését és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatását. (Az utóbbiak közül a leggyakrabban használtak: Algopyrin, Rubophen, Cataflam.)

A vizsgálatokban a ligetszépe olaj használók 2%-a tapasztalt haspuffadást vagy hasi panaszokat. Ha étellel együtt fogyasztja, csökkenhet e mellékhatás.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Bór

Jellemzés: Mivel elemi formában nagyon ritka, a bórt, mint elemet csak 1808-ban került felfedezésre. A bór a periódusos rendszer kémiai

Tovább olvasom »
B6-vitamin

B6-vitamin

B6-vitamin (Piridoxin) Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacin-hiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter

Tovább olvasom »
B3-vitamin (Niacin, nikotinsav)

B3-vitamin

B3-vitamin (Niacin, nikotinsav) Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A

Tovább olvasom »Tetejére görgetés