Folsav

Folsav vagy B9-vitamin
Folsav vagy B9-vitamin

Folsav

Folsav vagy B9-vitamin

Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A folsav nevét a latin folium – levél szóból. Az ok egyszerű, a folsav elsődleges forrásai a leveles zöldségek. Létfontosságú szerepe van a szervezetben, különös tekintettel a várandós édesanyák esetében, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamatok csak folsav jelenlétében hibátlan. Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. A folsav molekula három részből áll, melyekből kisebb átalakulásokkal a szervezetnek fontos hatóanyagok keletkeznek. A mindennapi táplálékainkban olyan formában van jelen, amely közvetlen felszívódásra nem alkalmas. A bél hámsejtjei tartalmazzák azt az enzimet, amely hasznosítható, felszívódásra képes formában alakítja át. A sejtek által felvett folsavból keletkezik a DNS szintézist meghatározó egyik alkotórész.


Forrás: Folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek, különösen a paraj, a gyümölcsök, és az élesztő.

Általánosan ajánlott: fejlődési rendellenességek megelőzésére, szívbetegség csökkentésére, szélütés csökkentésére, egyes rosszindulatú daganatos betegségek gyakoriságának csökkentésére, időskori depresszió csökkentésére. A szervezetben a folsav több ezernyi élettani folyamat során kerülhet felhasználásra: vérsejtek képződése, sebek gyógyulása és az izomszövet felépülése, tulajdonképpen minden olyan folyamat során, amely sejtosztódással jár. Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt az anyai szervezet folsav-ellátottsága megfelelő legyen. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a várandósság alatti folsav-bevitel csökkenti az idegcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc) kialakulását. A tervezett másállapot előtt egy hónappal már célszerű elkezdeni a folsav szedését, hiszen az idegcső záródási rendellenességek a terhesség egészen korai időszakában alakulnak ki.

A folsav lényeges szerepet játszik még a B12-vitaminnal együttműködve a vérképzésben, valamint más sejtek növekedésében, szaporodásában.

A folsav a depresszió ellen is segítséget nyújthat. Mivel egyes kutatók a depresszió és a magas homocisztein-szint között összefüggést sejtenek, ezért úgy gondolják, hogy a folsavszint növelésével a betegség könnyen orvosolható lenne.

A folsavkészítmények jó hatásúak a köszvény, és az iritábilis bél szindróma kezelésében is.

Véd a szívbetegségekkel szemben, és hatásos lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is.

Hiány: Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Túladagolás: Folsav túladagolás, vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

B5-vitamin

B5-vitamin

B5-vitamin (Pantoténsav) Jellemzés: A B-vitaminok csoportjába tartozó, vízoldékony vitamin, mely az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag. Forrás: A

Tovább olvasom »
Propolisz

Propolisz

Jellemzése: Görög eredetű szó, azt jelenti, város előtt. Ez arra utal, hogy a méhek, hogy megóvják „városukat”, azaz a méhkast,

Tovább olvasom »
Kalcium

Kalcium

Jellemzés: A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. Forrás:

Tovább olvasom »

 • Green-Mix
 • sarkanytuz
 • Maximmun
 • Maximmun
 • További érdekes cikkek


  • Prémium Magyar szárítmányok
  • Kend All Csepp
  • Nővér PLUSZ tabletta

  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés