Vas

Vas
Vas

Vas

Jellemzés: A vas fémes tulajdonságú kémiai elem. Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a vas. Vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és az oxigénre kiéhezett szervek nem működnek megfelelően. Vasra van szükség egy másik oxigénszállító fehérje, az izmokban található mioglobin előállításához is.

Forrás: A szervezet a húsban lévő vasnak kb. a negyedét képes felvenni, míg a növényi eredetű forrásokból származó vasnak csupán 10%-át. Vasszükségletünk fedezésére kitűnő növényi szerves vasforrások: a bab, lencse, teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, kemény héjú gyümölcsök, petrezselyem, gabonapelyhek.


Általánosan ajánlott: A vas szükséges a vörösvértestek oxigén szállításához, valamint támogatja az immunrendszer működését. Ajánlott: vashiányos vérszegénység kezelésére, terhesség idején, erős havi vérzéskor. Megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.

A férfiak és nők vas-szükséglete eltérő. A női szervezetnek a serdülőkor elérése után csaknem kétszeresére nő a vas-szükséglete

Hiány: Kevesen tudják, hogy a vas hiánya fáradékonyságot okoz, gyengíti a koncentrálóképességet, fokozza a fertőzések iránti hajlamot. A vas hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet, aminek tünete a szaporább légzés mellett a fertőzésekre való fokozott hajlam, fáradékonyság, illetve gyengeség, de árulkodó jel a sápadt bőr is.

Túladagolás: Eddig úgy tudtuk, hogy az emberi szervezet vasfelvétele korlátozott, nem veszi fel a szükségtelen, fölösleges vasat. A legújabb vizsgálati eredmények azonban arra utalnak, hogy a vas jóval veszedelmesebb, mint hinnénk. Amennyire alapvetően szükséges, olyannyira veszélyes is, ha túl sok vas van a szervezetben. Ugyanis mihelyt a vas felszívódik, leszámítva a vérveszteségeket – menstruáció, szülés, véradás, balesetek – szinte soha nem ürül ki. Az új vérsejtek képződéséhez aktuálisan nem szükséges vasat egy ferritin nevű fehérje tárolja, raktározza. Az életkor előrehaladtával tehát fokozatosan növekszik vaskészletünk, ami megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Cink

Cink

Jellemzés: Régies magyar neve a horgany. Egy fémes elem, ami gyakorlatilag egy átmeneti fém. A cinket ötvözetek formájában már az

Tovább olvasom »
Flavonoidok

Flavonoidok

Az élő szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek, melyek nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel.

Tovább olvasom »
Kókusztej

Kókusztej

A kókusztejet a kókusz húsából nyerik. A kókusz húsát összezúzzák és a folyadékot, a tejet kipréselik. A kókusztej ajurvédikus gyógyírként

Tovább olvasom »

 • Maximmun
 • sarkanytuz
 • Green-Mix
 • Maximmun
 • További érdekes cikkek

  • Prémium Magyar szárítmányok
  • Kend All Csepp
  • kombuchak
  • Nővér PLUSZ tabletta  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés