B3-vitamin

B3-vitamin (Niacin, nikotinsav)
B3-vitamin (Niacin, nikotinsav)

B3-vitamin

B3-vitamin (Niacin, nikotinsav)

Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A B3 vitaminként és PP (Pellagra-Preventív) faktorként is ismert. Jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A legújabb kutatások szerint természetes koleszterinszint-szabályozó anyagként is funkcionál. A nikotinsavat 1867-ben vonta ki Huber dohánylevélből, de vitamin funkcióját ekkor még nem fedezték fel.


Forrás: B3-vitaminban gazdag a hús, a máj, a tojás, a hal, a teljes gabonák, zöldségek, sörélesztő, szilva, avokádó, datolya és a füge.

Általánosan ajánlott: a bőr, idegrendszer és emésztőrendszer helyes működéséért, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, tágítja az ereket, így segíteni tud egyes érszűkület miatt kialakuló panaszokon, támogatja az immunrendszert, rákmegelőző hatású. A múlt század derekán a kanadai származású, de idős kora ellenére ma is aktív Dr. Abram Hoffer édesanyjának írt fel nagy mennyiségű niacint, (B3 vitamint) szenilitás ellen. Először, ő maga is meglepődött a hatalmas javuláson. Nemcsak a szenilitás ellen volt hatásos, de az ízületi gyulladás ellen is, a krónikus neuralgia ellen is, a látás is javult, a koleszterin szint csökkent, az életkedv is feltámadt, az energiaszint megnőtt.

B3-vitamin számos enzim működéséhez szükségesek. A szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van. A vitamin legnagyobb raktára a máj. A B3 szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is.

A niacin forma a vér koleszterin-szintjét csökkenti hatásosan, míg a nikotinamid forma az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis – sok ízületi gyulladás és osteoarthritis – csont- és ízületi gyulladás) kezelésében hasznos. Utóbbi lassíthatja vagy meggátolhatja az I-es típusú cukorbetegség kialakulást, valamint antikarcinogén hatása is van. A nikotinamid növeli az inzulinérzékenységet és az inzulin szekréciót, több vélemény szerint is képes az I-es típusú cukorbetegség kezdeti fázisában kitolni az inzulinigény növekedésének bekövetkeztét.

B3-vitamint tejjel vagy étkezés közben érdemes bevenni, mert így kevésbé irritálja a gyomrot. Aki koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed, B3-vitamin szedése előtt egyeztessen kezelőorvosával.

Hiány: B3-vitamin hiánya – amely leggyakrabban az egyoldalú, kukoricán alapuló táplálkozásra vezethető vissza – a pellagrának (pelle agra = durva bőr) nevezett, szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal és memóriazavarral járó betegséget okozza.

Túladagolás: B3-vitamin túladagolása nem lehetséges.

Forrás: Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Oregánó olaj

Oregánó olaj

Jellemzés: Az oregano, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által

Tovább olvasom »
E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin (Tokoferol) Jellemzés: Nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve az E-vitamin. Zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az

Tovább olvasom »Tetejére görgetés