MSM

MSM
MSM

MSM

MSM (Metil-Szulfonil Metán)

Jellemzés: Az MSM egy természetben előforduló tápanyag, kén vegyület, megtalálható a normál emberi és más gerinces táplálékban, és jelen van minden élő szervezetben. A kén az emberi testben legnagyobb mennyiségben előforduló elemek között a nyolcadik. Nagy múltja van a gyógyítás terén. Az emberiség évszázadokon át áztatta magát kénben gazdag, ásványi hévizekben, hogy meggyógyítsa különböző betegségeiket. Míg a kén természetes gyulladáscsökkentő hatása egy sor egészségügyi problémánál, mint arthritis, izom és izületi fájdalom, segítséget nyújtott, még mindig nem volt ismert igazán, hogyan működik a kén a testben.


Honnan jön az MSM?

Az MSM köre az óceánban kezdődik, ahol a planktonok, ezek a mikroszkopikus növények kén vegyületet bocsátanak ki. Ezek a sók az óceán vízében nagyon illékony vegyületté alakulnak át, dimethil-sulfiddá (DMS), amely a vízből gáz formájában távozik. A DMS felszáll a felsőbb légkörbe, ott ózon és ultraibolya sugárzás hatására MSM-mé alakul. Az MSM a DMS teljesen természetes forrásából származik, ami az erdei fenyőfából ered. A DMS kétszeres oxidációja során jön létre az MSM, annál sokkal jobban oldódik vízbe és eső formájában tér vissza a földre. A földön a növények az MSM-et a gyökerükön keresztül veszik fel, és koncentrálják. Az MSM és a benne található kén beépül a növény struktúrájába. A növény anyagcseréje során visszakerülnek a kénvegyületek a tengerbe.

Miért van szükségünk MSM-re?

Az MSM, és a hozzá kapcsolódó vegyületek 85%-át teszik ki az élő szervezetekben található kénnek. Sok kutató úgy vélekedik, hogy a kén súlyosan elhanyagolt ásványi tápanyag, ami elengedhetetlen szerepet játszik az emberi táplálkozásban.

Majdnem mindenki a modern társadalomban MSM hiányos, és az idő előrehaladtával még fokozódik a hiány. Ami ma történik az életünkben, hogy túl sok az élelmiszer-feldolgozás. Az MSM legnagyobb előfordulása a tejben van. Az MSM természetes előfordulása sok friss gyümölcsben, zöldségben, tengeri élőlényekben, húsban. A baj, hogy a melegítés és feldolgozás csökkenti az MSM tartalmat. Az ételfeldolgozás, mint mosás, főzés szintén csökkenti az MSM szintet.

Forrás: A hagyma, fokhagyma, spárga, káposzta, kelbimbó magas kéntartalmú étkek, még több van viszont a pirospaprikában és a tojásban. A leghatékonyabb útja annak, hogy biztosítsuk a megfelelő MSM szintet a testben, hogy tartósan beépítsük az ember napi étel-kiegészítő programjába. Erre az MSM kapszula tökéletesen megfelel.

Általánosan ajánlott: Annak ellenére, hogy az MSM gyakran úgy jellemzik, mint a osteoarthritis (csont-ízületi gyulladás) áttörő gyógyítója, az előnyei jóval túlmutatnak a krónikus betegségek kezelésén. Valójában az atléták és fitnesz rajongók elkezdték az MSM olyan esetekben is eredményesen felhasználni, mint fájdalomcsökkentés, sérülések utáni érzékenység, gyulladásgátlás vagy izomgörcs, ízületi túlfeszítés. Kenőcs formájában kificamodott bokánál, könyöknél, vállnál, megfeszült izmoknál, szalagoknál, ínsérüléseknél.

Tapasztalatok mutatják, hogy az MSM gyakran annyira hatásos fájdalomcsökkentő, hogy az orvosok csökkenteni tudják a felírt gyógyszerek mennyiségét. A végeredmény, fájdalommentesség kevesebb, vagy egyáltalán nem fellépő mellékhatással, ami pedig gyakran előfordul fájdalomcsökkentő gyógyszereknél. Fontos még megjegyezni, hogy az MSM a testben is természetesen előforduló kén vegyület, nem hasonló a szervetlen szulfidokhoz, szulfitokhoz és szulfátokhoz, amikre sokan allergiásak.

Másik nagyon fontos tulajdonsága a természetes egészség megőrzésében az MSM-nek, hogy kitűnő allergia megelőző. Sokak szerint a legfontosabb szer az allergia megelőzésében az antihisztamin hatóanyag megjelenése óta, ami 40 évvel ezelőtt volt. Azok az emberek, akik szájon át szedik az MSM-et, vagy orrcseppet egészítenek ki vele, nem szenvednek a szokásos szemégéstől, orrfolyástól, rekedtségtől, ami a pollen, por allergia állandó velejárója.

Az MSM-nek van antiparazita hatása is. A leggyakoribb, béltraktusban előforduló parazitát vizsgálták. A Giardia a vékonybélben szeret letelepedni, és jelenléte a tápanyagok elégtelen felszívódását eredményezi. Ez a leggyakoribb oka a víz által okozott hasmenésnek az Egyesült Államokban. Az MSM szájon át történő szedése egészen hatásos a tünetek enyhítésében, és a betolakodó elleni harcban.

Nagyon sok nő szenved trichomonas parazita által okozott élesztő-betegségben. A tünetek, mint viszketés, bűzös és elszíneződött folyás. Az MSM helyi és szájon át történő alkalmazása is hatékony kezelés.

Az MSM természetes segítség az elvsavasodás kontrollálásában és gyomorégéskor. Akik gyógyszert szedtek/szednek a gyomorégés okozta probléma megoldására, nemcsak rontottak/rontanak a helyzeten, nemcsak, hogy nem oldja meg a fő okot, de még sajnos, sokszor függővé is váltak/válnak. MSM egy olyan táplálék-kiegészítő, amely jobb eredményeket mutatott azzal, hogy stabilizálta az emésztési folyamatokat és környezetet 3000 mg/napi adagnál.

Az Oregon Health Sciences University (Oregoni Egészségtudományi Egyetem) kísérleteket végzett először egereken, majd embereken. Kísérletek egyik meglepő eredménye a horkolás csökkentése volt. 35 kísérleti alany, aki krónikus horkolásban szenvedett vízzel higított MSM folyadékot cseppentett az orrába 15 perccel lefekvés előtt, ez 1-4 napon belül 80%-ban csökkentette a tüneteket.

Sok éves oregoni klinikai kísérletek bebizonyították a következő fájdalom- és gyulladáscsökkentő előnyöket, mindenféle komoly mellékhatások nélkül:

 • Gátolja az idegrostok fájdalom impulzusait
 • Gyulladás csökkentés
 • Serkenti a vérellátást
 • Csökkenti az izomgörcsöket
 • Puhítja a hegesedéseket
 • (a mérgezési tanulmány kimutatta, hogy az MSM-nél még a só is ártalmasabb)

További duplavak-placebo kísérletek bizonyították, hogy akik MSM-et szedtek sokkal gyorsabban nőtt a hajuk. A csillogó haj kategóriában 30 %-uk mutatott pozitív változást. Egy másik kísérleti csoportnál a köröm növekedést és vastagodást vizsgáltak. Az MSM szedők 50%-a számolt be gyorsabb körömnövekedésről, és körömerősödésről, szemben a placebót szedő csoportnál, ahol 10 %-uk számolt be gyorsabb körömnövekedésről, de senki nem tapasztalt körömvastagodást. Ezen kísérlet alapján kijelenthetjük, hogy az MSM értékes segítője a köröm növekedésének és erősödésének. A haj és köröm állapotának pozitív változása mindössze 6 hét alatt tapasztalható volt.

A klinikai tapasztalatok mutatják, hogy az MSM a következő panaszok esetén nyújt segítséget:

 • allergia, túlérzékenység gyógyszerekre
 • ízületi gyulladás, izom fájdalom
 • akné, sebesedés, hegek, rovar csípés, égési sérülések
 • daganatok: mell, vastagbél
 • gyomorsavtúltengés/gyomorégés
 • székrekedés
 • égés
 • törékeny, puha körmök
 • diabetes
 • szem problémák
 • tüdő betegségek
 • fog problémák
 • paraziták, élősködők
 • horkolás
 • bőr, haj, köröm
 • stressz
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Mannit

Mannit Más néven mannitol vagy hexán-1,2,3,4,5,6-hexol vagy E421. Először a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) sikerült izolálni, melynek kérgéből néha édes

Tovább olvasom »
Réz

Réz

Jellemzés: A réz nélkülözhetetlen ásványi anyag a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szép bőr és hajszín ápolásában, és a termékenység

Tovább olvasom »Tetejére görgetés