Tyúkhúr (Stellaria media): vesekőre, epekőre

tyukhur

Tyúkhúr (Stellaria media): vesekőre, epekőre

Közönséges gyomnövény, minden eső után képes csírázni, egy évben többször is. Sekélyen gyökerezik az ültetvényekben, jelenléte nem biztos, hogy káros. A virágzó szárát gyűjtik. Teája vese és epeműködést serkentő házi szer. Kőoldó hatása is ismert.

 

 

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, nyirkosabb, megmunkált talajokon, erdőkben, ugarokon élő egy- vagy kétéves növény. Baromfiak kedvelt csemegéje. A tyúkhúrt, népies nevén csillaghúrt, csibehúrt, bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti – virágzás előtti – része kiváló főzelék-alapanyag lehet.

 

Mit tartalmaz?

A drog (Stellariae herba) szaponint, sókat, illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is.

Mit gyógyít a tyúkhúr?

          A gyökerét távolítsuk el, majd a spenóthoz hasonlóan, fokhagymával, medvehagymával ízesíthetjük.

          A népgyógyászatban ezzel serkentjük munkára a vese-, máj- és epeműködésünket, hiszen a benne található szaponinok, sók, illóolajok, egyéb hatóanyagok ebben segítenek nekünk. A növény vese- és epekő oldására is alkalmas.

          Aki a baromfiállományát rendszeresen ezzel eteti, elérheti, hogy a tyúkok szép, sárga „tanyasi tojásokkal” ajándékozzák meg. Népies elnevezése, a tyúkhúr is feltehetőleg ebből a felismerésből ered.

          Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra.

          Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.

          Zsíroldó tulajdonsága miatt a vérzsír bontására is alkalmas, emiatt fogyasztó hatása is van.

          Csökkenti a tejelválasztást.

Felhasználsa:

    Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszint et. Reggel éhgyomorra fogyasszuk. Epeműködésre étkezés előtt naponta egy csészével. Testsúly csökkentésre napi egy csészével étkezés előtt.

    Külsőleg: kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk. Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.

    Aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatása miatt alkalmas.

    Számos módon használhatjuk a konyhában is: fiatal leveleit salátaként fogyasztjuk. Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.

 

 

Forrás: http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/tyukhur

 

 


Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés