A LÁNDZSÁS ÚTIFŰ kivonata csökkenti a gyulladásokat

utifu

A LÁNDZSÁS ÚTIFŰ kivonata csökkenti a gyulladásokat

   Hazánkban igen gyakorta előforduló gyógynövény, réteken, legelőkön, füves helyeken, parlagterületeken, utakon, árkokban mindenhol megtalálható. A legtöbb talajon megterem és egyáltalán nem igényes növény.

 

A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott, jól ismert gyógynövény. A benne lévő nyálkaanyag, C-vitamin, cserzőanyag, citromsav, valamint iridoid glikozidák (aukubin, katapol), (bajkalein, szkularein) flavonoidok, szaponin, kovasav, kalcium és kálium adja.

Milyen gyógyhatásai vannak ha belsőleg használjuk?

– Az útifüvek levelének présnedve vagy hideg vízzel készült kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja.

– Csökkenti a gyulladást, antibiotikus hatású, sebgyógyító,vérzéscsillapító hatása már a népgyógyászati tapasztalatokból is ismert, ezt tudományos kutatások eredményei igazolták vissza.

– Nyákoldó hatású, ezért a felső légutak gyulladásos folyamatainak gyógyításában, valamint bronchitis, makacs köhögés, hurutoldás esetében is bevált szer.

– Szájüregi fertőzés és gyulladás, rekedtség esetén a belőle készített tea és szirup nyugtató hatásúak, csökkentik a fájdalmat, valamint a gyulladást.

– Javítja az étvágyat. A gyomor-, valamint a bélrendszerben előforduló nyálkahártya-gyulladásoknál is segít.

– A szervezet regenerációs folyamatait támogatja, ezzel az immunrendszert erősíti.

– Belső vérzések esetén is javasolt a használata.

– Magjának főzete gyermekek enyhe, hatásos hashajtó szere.

Külsőleg használva: Gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva zúzódások, felületi horzsolások, véraláfutások, rándulások, ficamok, sportsérülések kezelésére használják. Borogatásként a nyers, letisztított levelet (annak nedvét) vagy kivonatait krémekbe keverve alkalmazzák.

Aranyeres panaszok esetén ülőfürdőként erős főzetét felhasználhatjuk, csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, és megállítja az esetleges vérzést. Hatóanyagai miatt aranyér elleni kúpok nélkülözhetetlen alapanyaga.

Alkoholos kivonatát eredményesen használhatjuk szúnyogcsípés ellen, valamint a csípés felületét bedörzsölve csillapítóként.

Keverékben:

Hurutos köhögés csillapítására, a hurut oldására: fodormentával, kakukkfüvei és jó minőségű házi mézzel készített szirup formájában társíthatjuk.

Ismert és világszerte keresett cikk az útifűből készült köhögés elleni gyógycukorka.

Pépje fej-, fül- és fogfájás csillapító, de alkalmas lehet a máj- és hólyagbántalmak kezelésére is.

Lándzsás útifű szirup készítése: Két maréknyi útifűlevelet ledarálunk. Ehhez a levélpéphez adunk hozzá 300 gramm nádcukrot és 25 dkg valódi mézet, valamint egy kevés vizet. Vigyázni kell, hogy oda ne égjen, ezért gyenge tűzön főzzük, folyamatos kevergetéssel, amíg be nem sűrűsödik, amit aztán azonnal üvegekbe töltünk! Hűtőszekrényben tároljuk.


 Birtalan Katalin – Természetgyógyász

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés