Kövérporcsin – a világ leggazdagabb Omega-3 zsírsav forrása

porcsin

Kövérporcsin – a világ leggazdagabb Omega-3 zsírsav forrása

   A kövérporcsin (Portulaca oleracea) omega 3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

 

Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.
 
Összetevői:
Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
– Alfa-Liposav, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket.
-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-B -vitamin
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok
 
A kövérporcsin gyógyhatása:
– Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
– Jól lehet alkalmazni szív és érrendszeri betegségek kezelésére
– Kiváló vértisztító és vérzéscsillapító hatású.
– Érelmeszesedésre is ajánlott
– A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett pozitív hatásával védi az artériákat.
– Reumatikus megbetegedések kezelésére használhatjuk (belsőleg és külsőleg pakolásként)
– Izomgörcsök fellazítására
– Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti az aranyér tüneteit.
-Stressz kezelésében is eredményesen lehet alkalmazni
-Álmatlanságra ajánlják
– Antibiotikus, antifungális hatása miatt bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek kezelésében is eredményesen alkalmazzák
– Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.
– Húgyúti betegségek, gyulladások esetében is jó visszajelzések voltak
– Fejfájás, megfázás, influenza esetében is hatásos
– Béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki.
– Fogínygyulladás esetében lehúzza a gyulladást. Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
– Kiváló féreghajtó
 
Felhasználása:
Íze a sóskához hasonlít. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
 
Gyűjtése:
Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.
 
forrás: terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés