http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

A-vitamin

Általánosan ajánlott: megfázások, influenza, fertőzések megelőzésére, bőrbetegségek kezelésére, sebek, égési sérülések, fekélyek gyógyítására, a szem egészséges működésének biztosítására, kemoterápia hatásának fokozására, gyulladásos bélpanaszok ebyhítésére
Az egyik legkorábban felfedezett vitamin, életfontosságú hatóanyag.
A-vitamin (Retinol) Általános Az ókorban már az egyiptomiak és a görögök is felismerték, hogy egyes táplálékok elfogyasztásának gyógyító hatása van az éjszaka jelentkező látászavarra, de az A-vitamint mégsem tudták azonosítani egészen 1913-ig. Az 1940-es években alakalmazták először börbetegségek kezelésére, akkor azonban még túl nagy mennyiségben használták, ami mérgezést okozott. A tudósok később kifejlesztették az A-vitamin egy biztonságos származékát, ami napjainkban már vényre felírható gyógyszer.
Támogatja az éles látást, az egészséges bőr, és immunrendszer kialakulását.
A májban raktározódik, és zsírban oldódik. A szervezet az A-vitamin egy részét állati zsírokból szerzi, másik részét pedig maga állítja elő a bélből felszívódó béta-karotinból, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben található egyéb karotinoidokból. Az A-vitaminból a szervezetben retinoidok képződnek, elnevezésük onnan ered, hogy az A-vitamin segíti elő a retinában lévő pigmentképződést, amely lehetővé teszi a látást.
Létfontosságú a sejtek megújulásához, a növekedéshez, és a fejlődéshez. Hatékony még az övsömörre, szemölcsre, különböző szemfertőzésekre, gombás hüvelyfertőzésekre, sőt még az allergiás reakciókat is képes megakadályozni. Az A-vitamin véd az emlő-, és tüdprák ellen, és növelheti a leukémiában szenvedők túlélési esélyeit.
A-vitamin hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott, de az biztosnak látszik, hogy antioxidáns tulajdonsága van. Így gátolja a biológiai szempontból fontos - az úgynevezett telitetlen - vegyületek oxidációját, és így a 'tönkremenetelét'.
Az A-vitamin serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. Ezek felfrissítik, feszessé teszik a bőrt.

 
Az A-vitamin hiány ritkán okozhat farkasvakságot, és jelentősen csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A hiány enyhébb formái leginkább az idősek körében jelentkeznek.
Az A-vitamin túladagolás komoly veszélyekkel jár. Kisebb túladagolás gyengeséget és hányást, nagyobb túladagolás hosszú időn keresztül pedig májkárosodást okozhat.
Retinol (A-vitamin) - a retinol előanyagai főleg a sárga, a vörös és zöld színű gyümölcsökben találhatók meg, ezekből később, a szervezetben képződik a retinol. Megtalálható még a sajtban, tojássárgájában, tejszínben, állatok májában, halhúsban.