Bór

Bór

Jellemzés: Mivel elemi formában nagyon ritka, a bórt, mint elemet csak 1808-ban került felfedezésre. A bór a periódusos rendszer kémiai elemeinek egyike. Vegyjele B, rendszáma 5.  A kémiailag kötetlen bórt a félfémek közé sorolják. Régies magyar megnevezése: a bórany. A Földön a bór a természetben gyakrabban előforduló vegyületei régóta ismertek. Az egyik legismertebb formája a borax, amit ipari mennyiségben bányásznak.

Forrás: A legtöbb bór a növényekben található, mint például a zöld leveles salátákban, zöldségekben, a nem citrusféle gyümölcsökben, vagy mazsola, mandula stb. Az állati eredetű ételekben sokkal kevesebb található. Az egyetlen ismert bórtartalmú természetes antibiotikum létezéséről, a boromycinről (a Streptomyces baktériumban izoláltak) 1967-ben publikáltak először.


Általánosan ajánlott: Mivel bebizonyosodott, hogy a bór szabályozza a parathormon aktivitását, ami a mellékpajzsmirigy fedősejtjeiben termelődik, és elsődleges feladata a vér kalciumion-szintjének megemelése, ezen keresztül befolyásolja a kalcium-anyagcserét, kihat a magnézium-, a foszfor- és a D-vitamin anyagcsere folyamataira is. Ajánlott a csontrendszer támogatására, aktív sportolóknak. Mivel közvetlenül hat a kalcium-anyagcserére, nem meglepő, hogy a bór hozzájárul az osteoporosis megelőzéséhez. A menopauzában lévő hölgyeknek ajánlott a bór bevitelre figyelni. Számos enzim hatékony működéséhez is fontos a bór jelenléte.

Hiány: A szakirodalomban eltérő véleményeket találunk. Megfelelő, vegyes étrend esetén ritka a bór hiány kialakulása, de akik a húsok fogyasztását preferálják, kevesebb bórhoz jutnak. Két legfőbb tünete a kalciumhiány és az agyműködés zavarai. Egyes megfigyelések alapján a csökkent bór szintet összefüggésbe hozták a csökkent szellemi teljesítőképességgel.

Túladagolás: A napi, biztonságosan alkalmazható mennyiséget 3mg/nap-ban határozták meg. Az EFSA (Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal) a napi maximális, még tolerálható mennyiséget 10mg-ban, míg az amerikai FDA 20 mg-ban határozta meg. Ez, vagy ettől nagyobb mennyiségben történő bevitelkor émelygés, hányás, hasmenés esetleg étvágytalanság léphet fel. Várandósság és szoptatás alatt nem javasolt az alkalmazása.

forrás: wikipédia, Pirulakalauz, Vitaminok & ásványi anyagok kézikönyve

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

B2-vitamin

B2-vitamin

B2-vitamin (Riboflavin) Jellemzés: 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, amelyet a színe után flavinnak neveztek

Tovább olvasom »
Korallpor

Korallpor

Jellemzés: A korallpor vagy korall kalcium egy természetes ásványi anyag, mely hozzásegíti a szervezetünket, hogy egészséges tudjon maradni. Forrás: A

Tovább olvasom »
Faszén - Aktív szén

Faszén

Faszén – Aktív szén Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés. Szinte végtelen hatásosságát száz éve

Tovább olvasom »
 • sarkanytuz
 • Green-Mix
 • Maximmun
 • Maximmun
 • További érdekes cikkek

  • Prémium Magyar szárítmányok
  • kombuchak
  • Nővér PLUSZ tabletta

  • Kend All Csepp

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés