Grapefruit

Grapefruit – grépfrút, citrancs
Grapefruit – grépfrút, citrancs

Grapefruit

Grapefruit – grépfrút, citrancs

A grapefruit a citrusfélék közé tartozik, eredetileg a pomelo és a narancs kereszteződéséből jött létre. (A pomelo egy nagyméretű citrusféle, elérheti a 3-4 kg-ot is.). Barbados-szigetén fedezték fel a XVIII. században. Honos és termesztik is Spanyolországban, Izraelben, Dél-Afrikában, Kaliforniában és Floridában. Héja zöldes vagy narancssárgás, húsának színe a sárgától a halványpirosig változik.


Hatóanyagai: Vitaminokat, ásványi anyagokat, vízben oldódó élelmi rostot és pektint tartalmaz. C-vitamin tartalma bioflavonoidokkal együtt fordul el (mint minden citrusfélében), így fokozottabban hat, vagyis kiváló immunerősítő. 20 dkg grapefruit fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A gerezdeket elválasztó fehér hártyában és a héj alatt bioflavon, hesperidin és rutén található, amelyek kedvező hatással vannak a vesékre és a húgy-utakra. A fehér, vastag termésfalon található húsban lévő flavonoid rákmegelőző, méregtelenítő és szintén immunerősítő hatású. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű A- és B-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalcium, foszfor, magnézium és kálium található benne. Magas káliumtartalma lúgossá teszi a vért és máj regeneráló hatású. A gyümölcsben található rostanyag és pektin megköti a koleszterint, vagyis hozzájárul az erek rugalmasságához, és megkönnyíti az emésztést, segíti a méreganyagok kiürülését. Alacsony energia- és cukortartalma (kb. 7% a szénhidráttartalma) miatt az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen része és segít a fogyókúrában. A grapefruit magja bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. Olajat készítenek belőle. Kivonata méregtelenít, immunerősítő, sejtregeneráló, antioxidáns hatású, vírus- és baktériumölő, sterilizáló.

Hatásai: Antibiotikumos tulajdonságára úgy derült fény, hogy egy amerikai orvos felfedezte kertjében, hogy a grapefruit mag nem bomlik le a komposztban. Azóta is kutatják a növény kivételes és egyedülálló gyógyhatását. A rák természetes gyógynövényeként emlegetik. Mivel antibakteriális hatással is rendelkezik a grapefruit mag, ajánlják gyomor- és bélpanaszok, felsőlégúti fertőzések, különböző gombás eredetű megbetegedések, fogínygyulladás esetén. Sejtregeneráló hatása miatt ajánlatos műtétek után is fogyasztani. Antioxidáns hatása révén lassítja az öregedést, antidepresszáns hatású, segíti a vasfelvételt, erősíti a kötőszövetet, támogatja a hormonháztartást, csökkenti az allergiahajlamos és fontos szerepe van a kollagén-produkcióban.

A konyhaművészet terén szárnyasokhoz, füstölt halakhoz, a tenger gyümölcsihez nagyon jól illik. Levéből salátaönteteket lehet készíteni.

Forrás: GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig – Szabó László Gy., MTA doktora, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék és ÁOK Farmakognóziai Tanszék

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Zeller (Apium graveolens)

Zeller

Zeller (Apium graveolens) Dél-Európától, Ny-Ázsiától az Indiai-szubkontinensig, É- és D-Afrikában és itthon is termesztik. Nálunk is fontos zöldségnövény, különösen édes

Tovább olvasom »
Csillagánizs (Illicium verum H.)

Csillagánizs

Csillagánizs (Illicium verum H.) Népies neve: csillagos ánizs vagy kínai ánizs. A csillagánizs Dél-Kínában és Vietnámban honos fűszernövény. Európában a

Tovább olvasom »
Kökény (Prunus spinosa)

Kökény

Kökény (Prunus spinosa) Népies elnevezés: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. A kökény a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Európai, elő-ázsiai flóraelem.

Tovább olvasom »
 • sarkanytuz
 • Green-Mix
 • Maximmun
 • Maximmun
 • További érdekes cikkek

  • Pro15 Élőflórás étrend-kiegészítő
  • Kend All Csepp

  • Prémium Magyar szárítmányok


  • Nővér PLUSZ tabletta
  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés