Kúráljuk a hörghurutot, tüdőbajt és influenzát izlandi zuzmóteával

izlandi zuzmo

Kúráljuk a hörghurutot, tüdőbajt és influenzát izlandi zuzmóteával

A XVII. században a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága, századunkban azonban teljesen feledésbe merült. Népiesen „köhögés elleni”, „láz elleni moszat”-nak is nevezik. Az északi területeken táplálkozásra is alkalmas lemezes zuzmót, népi orvosságként hörghurut, köhögés, bélbántalmak, sőt a világ egyes részein a tüdőbaj kezelésére is használják. Nagy jódtartalma miatt pedig pajzsmirig-túltengés esetén is jól lehet alkalmazni.

 

Mit tartalmaz?

Savas keserűanyagokat (cetrár, fumár, protocetrár és lichesztersavat), nyálkás poliszacharidokat (izolichenin, lichenint), zuzmósavakat, A- és B-vitaminokat, illóolajakat, jódot, fenolokat, nyomokban zsírt, depszideket és depszidonokat (fenoloknak fenolsavakkal képzett észtereit), továbbá laktonokat, triterpéneket. Hatóanyaga a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást tulajdonítanak.


Az izlandi zuzmó gyógyhatása

– Fertőtlenítő hatása miatt megfázásos és fertőzéses betegségek esetén lehet javasolt, a hivatalos gyógyászat azonban a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlhatja.

– Karbantarthatja a hangszálakat, csökkentheti, megszüntetheti a kellemetlen krákogást.

– Alkalmazhatjuk légzőszervi megbetegedéseknél, gyomor, bélpanaszoknál, hasmenés ellen, és az általános egészségi állapot javítására, krónikus betegségeknél, valamint húgyúti hurut kezelésére.

– Homeopátiás készítményeit hörghurut ellen adják.

– Jó hatása lehet gyomorhurut vagy hányással járó gyomorrontás esetén.

– Étvágy és emésztésjavító készítmények, keverékek része. Keserű ízüknél fogva az emésztőnedvek termelését fokozhatja. A vizes kivonatot áztatással nyerik, majd a főétkezéseket megelőzően kis mennyiségben fogyasztják.

– Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással is bírhat. Száj és garatgyulladás tüneteinek csökkentésére öblögető szerként lehet használatos.

– Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés ellen is jól jöhet.

– Az izlandi zuzmót a nyálkahártya irritációját enyhítő hatása miatt száraz köhögés kezelésére használják.

Hogyan alkalmazzuk?

Ivótea: Készítsen teát a megszárított zúzmóból. Naponta 1 teáskanálnyi herbát keverjen el fél csésze forró vízben és adjon hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, majd szűrés után lassan szürcsölgetve igya meg. Két hétnél tovább ne használja egyfolytában.

Öblögető tea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit ¼ liter forró vízzel leöntünk és egy fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez a főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezáltal gyermekek számára alkalmasabb. Mivel azonban ez az eljárás a zuzmó antibiotikumos hatását nagyrészt megszünteti, a felnőtteknek inkább az első készítési mód ajánlatos.

Zuzmó dzsem recept (mely nyugtató- és erősítő hatású) a következő: lassú tűzön 1 órán át főzünk 20 g izlandi zuzmó -t 1 l vízzel. A tűzről levett főzethez 1 citrom levét és 200 g cukrot teszünk.

Érdekesség: Ukrajnában a régi monitorok által kibocsátott elektromágneses sugárzás ellen izlandi zuzmóval töltött párnát használnak, amit a hasuk elé tesznek. Egyébként az izlandi zuzmó nagy mennyiségű radioaktív sugárzást képes magába gyűjteni.

Forrás:

Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövénykalauz

Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés