Citrom

Citrom
Citrom

Citrom

A citrom (Citrus limonum) a kasmíri hegyekből származik. Körülbelül 3000 évvel ezelőtt egészen Kínáig terjedt el, majd meghonosodott Perzsiában és Mezopotámiában is. A héber törzsek babiloni fogságuk alatt termesztették és ünnepi szertartásaikhoz is felhasználták eme gyümölcsöt. Az ókori görögöknél nem volt jellemző a termesztése, de nászszertartásaik során jelképes üzenettel ruházták fel a citromot.

Az araboknak köszönhető, hogy a Földközi-tenger vidékén meghonosodott a növény és igazi otthonra Hispániában lelt. A „lemon” és a limonádé szó spanyol eredetű.


Az amerikai kontinensen, Floridában spanyol és portugál hódítók ültettek először citromfát.

A citromlé és a héja is, az egyik legerősebb antioxidáns. A citrom héjában sok az E és C-vitamin, valamint a rost. Oldó és méregtelenítő gyümölcs. Citromsav tartalmánál fogva kiüríti a szervezetből a többletként felhalmozódott ásványi anyagokat, sókat és bomlástermékeket, másrészt regeneráló hatásánál fogva pótolja a hiányzó szerves sókat. Segíti a máj méregtelenítését, puffadásgátló és féreghajtó hatással is rendelkezik. Jelentős C-vitamin tartalma segíti a meghűléses betegségek megelőzését.

A szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat és savtalanítja a vért. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket.

Belsőleg: A citromlé eltávolítja a szervezetből a szervetlen sókat. A citromlé hígított formája elpusztítja a kolera-, diftéria- és tífuszbaktériumokat. A citrom illóolaját belsőleg alkalmazva hatékony: többek között vértisztító, vérzéscsillapító, vérnyomást szabályozó, fertőtlenítő, immunrendszer moduláló, lázcsillapító, szíverősítő, érerősítő. Jótékonyan hat a hasnyálmirigy működésére is.

Külsőleg: A citromlé nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hatásos: bőrápoló és fejbőrápoló szer mandula- vagy avokádóolajjal keverve. Kitűnő korpás fejbőrre, megelőzi a kopaszságot és erősíti a hajhagymákat. Illóolaját is érdemes külsőleg alkalmazni, például: vérző sebre cseppentve csillapítja vérzést és közben fertőtleníti is a sebet. Szemölcsre és herpeszre hígítatlanul kell kenni, zsíros bőr ápolására olajjal elkeverve, torok- és mandulagyulladásnál érdemes egy kis pohár meleg (nem forró) sós vízbe cseppenteni és ezzel gargalizálni. A tömény citrom illóolaj alkalmas a levegő fertőtlenítésére párologtatni vagy diffúzorba is tehető. Bőrproblémák esetén, mint például kiütések, pattanások vagy törékeny körömnél érdemes pár csepp tömény olajat az ápolókrémbe belekeverni. A rovarok nem kedvelik a tömény olajat, így hatékony hangyák és moly ellen is.

Szent-Györgyi Albert is sokat foglalkozott a citrom vizsgálatával. Kimutatta azt is, hogy a citromban az aszkorbinsav kísérője a P-vitamin (citrin), amellyel együtt le lehet küzdeni a hajszálerek merevedését, tehát szerepe lehet a szem recehártya- gyulladásának, az agyvérzésnek, szívizomgyengeségnek és egyéb érrendszeri betegségeknek a megelőzésében is.

Egy kg citrom 4 gramm fehérjét, 58 gramm zsírt, 23 gramm szénhidrátot, 6 gramm szerves sót és 22 gramm rostot tartalmaz.

Salátákhoz, halételekhez kitűnő. Ha a hámozott almát, körtét citromlével meglocsoljuk, nem barnul meg.

Igyon naponta egy nagy pohár citromos vizet ébredés után és már ezzel az egyszerű dologgal sokat tett az egészsége érdekében!

Forrás: Illóolajokkal az egészségért – Temesvári Gabriella – BioTer Bt. Kiadásában; ISBN szám: 963-00-2508-6 – 2003.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Vöröskáposzta

Vöröskáposzta

Vöröskáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) A keresztesvirágúak családjába tartozó kétéves növény, amely első évben hozza a fogyasztásra alkalmas,

Tovább olvasom »
Torma

Torma

Torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa) Népies neve: csípős torma, közönséges torma, orrtekerő torma. A kalánfű géniuszába számított fűnemű növény, többnyáréltü, hosszasan hengeres

Tovább olvasom »
Kisezerjófű (Centaurium erythraea)

Kis ezerjófű

Kisezerjófű (Centaurium erythraea) Népies neve: epefű, ördögcsíptefű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, gyomorfű. A növény Nyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek

  • kombuchak
  • Saráknytűz


  • Kend All Csepp
  • Nővér PLUSZ tabletta

  Kövess minket a Facebookon is:

  • Saráknytűz
 • Tetejére görgetés