Pásztortáska – a női betegségek gyógyszere

pasztortaska

Pásztortáska – a női betegségek gyógyszere

A gyógyászatban a növény virágos hajtásait használják, amik áprilistól júniusig, illetve másodvirágzáskor, szeptemberben gyüjthetők. Vérzéscsillapító hatású. Elállítja a méh- és a tápcsatorna vérzéseit. A XVI-XVII. századi füveskönyvek úgy említik, mint a vérző sebekre és orrvérzésre használt egyik leghatásosabb gyógynövény, amit ecetbe áztatva lázas betegek ütőerére is helyeztek. Tavaszi friss leveleit salátákba, főzelékekbe is tehetjük. Alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott!

 

Gyakori, közönséges gyomnövény, melynek föld feletti részét kell gyűjteni. Sokáig nem értékelték és elvetették, viszont az első világháború alatt, amikor nem volt elég gyógyszer, vérzések csillapítására a pásztortáskából készült teát itatták a katonákkal.

Hatóanyagai:


Flavonoidok (luteolin, diozmin, kvercetin), biogén aminok (bétáin, kolin, tiramin, acetilkolin és hisztamin), káliumsó, cserzőanyag, gyanta, ásványi anyagok, kénes anyagok, szaponin és C Vitamin. Magjában zsírosolaj található: mustárolaj glizkozid és diozmin flavonglükozid.

Milyen problémákra alkalmazzuk?

          A női betegségek gyógyszere, csillapítja az erős menstruációs vérzést, más gyógynövényekkel társítva a menstruációs görcsöket is.

          A pásztorok is használták állatgyógyászati célokra: a juhoknak ellés után méhvérzés csillapítására adtak belőle.

          Erek tisztán tartására, meszesedésre is ajánlják. Megelőzi az érelmeszesedést.

          Nyers növényi nedve csillapítja, elállítja a felületi horzsolásokon kialakult vérzéseket.

          Véralvadás gyorsító anyagot tartalmaz, elsősegélyként a sebre lehet helyezni és rányomni.

          Teája az emésztőrendszer gyenge vérzéseit csillapítja (peptidtartalmának tulajdoníthatóan), ezért a gyomorvérzés és bélvérzés, valamint a méhvérzés csökkentésére, fekélyek, aranyér fájdalmainál belsőleg is alkalmazható.

          Flavonoidtartalma miatt vizelethajtó hatása is van, ami méregtelenítés és magas vérnyomás esetén gyógyhatású.

          ínyvérzés esetén nyers nedve hatásos szer, bedörzsöljük vele a vérző területet.

Tea főzetét igy alkalmazzuk:

Erős havi vérzés esetén: leforrázunk egy csapott evőkanálnyi teafüvet 2,5 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, langyosan fogyasztjuk, napi 1-2 csészével.

Erős, sokáig tartó menstruációs vérzés esetén: pásztortáska, cickafarkfű, orbáncfű, palástfü, citromfű.

Vastagbélfekélynél: pásztortáska, csalán, apróbojtorján, körömvirág, cickafarkfű, citromfű, orbáncfű.

Tea készítése: 1 liter forró vízbe beleteszük egy kanállal mindegyik fent említett gyógynövényből, hagyjuk 2-3 percet főni, lefedjük az edényt és ha kihűlt a tea leszűrjük egy másik edénybe. Ezt a főzetet egy nap leforgása alatt kell meginni víz helyett. Erős vérzés esetén addig isszuk míg a vérzés el nem állt. Vastagbélfekély esetében pedig egy hónapig kell inni, utánna szünetet kell tartani.

Gyomor-, bél- orrvérzés esetében: napi 2-3 csésze teát kell meginni, mindaddig, amíg a vérzés meg nem szűnik. Orrvérzésnél a teába mártott tampon az orrlyukba helyezve csillapítja az orrvérzést.

Figyelmeztetés! Használata ellenjavallt az angina pectorisban szenvedőknek. A szülés megindítására csak orvosi felügyelettel használható. Az oxitocinhoz hasonlóan megindítja a méhösszehúzódást. Terhes asszonyok ne használják.

 

 

 

 

 

Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés