Ananász

Ananász
Ananász

Ananász

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Az ananászt a Fülöp-szigeteken ősidők óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, parazitás betegségek ellen.

Az enzimeket nagyon fontos, rendszeresen pótolnunk, mert a kor előrehaladtával egyre kevesebb áll a szervezetünk rendelkezésére. Létfontosságú molekulák, mert életfontosságú folyamatokat irányítanak minden pillanatban. Enzimek nélkül megszűnik az egészséges élet. Enzimeket nagyobb mennyiségben a következő gyümölcseinkben találunk: Az egyik a papayaban van, a papain, a másik az ananászban, ez a bromelin/bromelain enzim. Segíti az emésztést, illetve elősegíti a vér pH egyensúlyát. Elsősorban emésztő enzimként alkalmazzák, hogy lebontsa a fehérjéket, de a szénanáthától a lázig számos baj ellen használható a gyógyításban, mivel kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással is bír. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az enzimterápia. Fontos tudni, hogy csak akkor képesek gyulladáscsökkentő hatásukat kifejteni, ha megfelelő módon alkalmazzuk. Általános gyulladáscsökkentő hatásukat, akkor tudják kifejteni az enzimek, ha nem használódnak fel az emésztés folyamatára. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha teljes éhgyomorra vesszük be az enzimtartalmú étrend-kiegészítőt. Csak ebben az esetben jutnak be a véráramba teljes értékű enzimekként és jutnak el oda, ahol szükség van rájuk, s fejtik ki gyulladást csökkentő hatásukat.


Az emésztés rendeződésével elhárul a baj az emésztésben résztvevő többi szervről is, és ezzel párhuzamosan szabadul fel immunrendszerünk közel 80%-a is. Jól működő emésztőrendszer mellett a bélben lévő immunrendszernek csak a védekezéssel kell foglalkoznia, feleslegesen nem kell energiát fordítania az emésztésre. Megszűnnek, vagy legalábbis jelentősen csökkennek a panaszok, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működése javul.

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt. Emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a salakanyagok. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tartjuk számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfruitlé. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegénység esetén is.

Gyomorproblémák: A táplálék első állomása a gyomor. Minél tovább tartózkodik itt az étel, annál jobban le van terhelve. Ha azonban hamar végez az emésztéssel, valamint van elegendő gyomorsav, az lökést ad az egész emésztő rendszernek, gyorsítja és könnyíti az emésztést. Az ananászban levő bromelin enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken azok emésztési ideje.

Gyomor műtét után: ha segítünk az emésztésnek, az mindenképpen könnyít az egész szervezeten. Ezt úgy érjük el, ha ananászlevet kortyolgatunk étkezés közben.

Emésztési zavarok: Amikor a táplálék átjut a nyombélbe, ott is folytatódik az emésztés, a máj és a hasnyálmirigy által előállított emésztőnedvek segítségével. Ha a gyomorban teljesebb az emésztés, kevésbé terheljük a májat és a hasnyálmirigyet, sőt a vékonybelek sem veszítenek annyi energiát, könnyebben és gyorsabban átjut a salakanyag a vastagbélbe. A hatékonyabb emésztés hat a vastagbél kiválasztására és a salakanyag kiürülésére.

Hasi fájdalom enyhítő: A hasi fájdalom sok esetben akkor lobban fel, ha valamilyen táplálékot fogyasztottunk, amire esetleg allergiásak vagyunk, vagy nehezebben tolerálja a szervezetünk. Minél hamarább keresztülmegy az emésztőrendszeren a táplálék, annál kevésbé okoz problémát, és ha mégis, az gyorsabban múlik. A másik lehetőség, hogy az ananász rendkívül jellegzetes és erős leve az ásványokkal és vitaminokkal hűsítőleg hat a gyulladt részekre.

Láz esetén: Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentjük a lázat. A láz a test természetes önvédelmi reakciója. Testünk emelkedett hőmérséklete lemegy, ha rendbe jön a szervezet. Az ananászlével ebben az esetben is elsősorban a gyomornak segítünk, hogy gyorsabban kiürüljön, és kevesebb energia fordítódjon az emésztésre, így több marad a gyógyulásra. Másodjára az ananász enzim tartalma segít a láz kiváltó okának megszüntetésében, a gyulladás csökkentésében.

Gyulladás ellen: Ha a szervezetben rendeződik az emésztés, az serkentőleg hat a többi fő szervünkre is. Különösen a máj működésének tekintetében, ha csökken a terhelése, nagyobb energiával tudja végezni a többi teendőit, többek között a méregtelenítést. A májra hatással van az A vitamin, ami a gyulladások gyógyszere is. A kálium a vér tisztítására hat, amivel szintén csökkenhet a testben a gyulladás.

Immunrendszer támogató: Az ananászban lévő hatóanyagok, bromelin, vitaminok, ásványi anyagok jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére, ezzel növelve a test védekező képességét.

Erős menstruációs panaszok esetén: A menstruációs zavarok közé tartozik a havi vérzést megelőző fájdalom, a kevés váladék, vagy a nagy mennyiségű vérzés. Mindez nem normális állapot, különösen a túlzott vérveszteség, aminek más következményei is lehetnek, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz. Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Spenót

Spenót

A libatalpfélékhez tartozik. Gyökere kétnyáréltű, szára fölegyenesedő, nyeles levelének lemeze tojásdad-körrajzú, többé-kevésbé dárdás tövű, ép szélű vagy gyengéden öblös, vége

Tovább olvasom »
Szezámmag

Szezámmag

Szezám (Sesamum indicum ) Körülbelül 1 méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett

Tovább olvasom »
Kökény (Prunus spinosa)

Kökény

Kökény (Prunus spinosa) Népies elnevezés: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. A kökény a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Európai, elő-ázsiai flóraelem.

Tovább olvasom »Tetejére görgetés