Csillagánizs

Csillagánizs (Illicium verum H.)
Csillagánizs (Illicium verum H.)

Csillagánizs

Csillagánizs (Illicium verum H.)

Népies neve: csillagos ánizs vagy kínai ánizs. A csillagánizs Dél-Kínában és Vietnámban honos fűszernövény. Európában a XVII. századtól vált ismertté. A csillagánizs egy örökzöld fa, mely akár száz évig is elél. Kérge szürkésfehér, levele keskeny, fényes, elliptikus. Termése csillag alakú, innen az elnevezés. A termésben találhatók a magok, amelyek enyhébb ízűek, mint maga a burok. Az ánizshoz hasonló zamata van, de illata és aromája sokkal erősebb annál.


Fűszerként a még értetlenül megszárított termést használják fel, mivel a falában található az illóolaj és nem a magokban. De nem csak fűszerként használják fel a csillagánizst, hanem gyógynövényként is alkalmazzák.

Hatóanyagai: A szárított termés 5-8% illóolajat tartalmaz, ebből 85-90% anetol, valamint csersav, cukor és fehérje is található még benne.

Gyógyhatása: étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, görcsoldó, szélhajtó, enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Köhögés és hányinger esetén is alkalmazzák, külsőleg rovarcsípés okozta fájdalmak ellen hatékony. Hatásos még rühesség, tetvesség és poloska ellen is. A csillagánizsban található Shikimin savnak köszönhető erős vírusölő hatással rendelkezik, különösen az influenzavírusra tekintettel. Ipari mennyiségben ezt a savat a csillagánizsból állítják elő.

Csillagánizs a konyhában: Kellemes aromája miatt sokféle étel elkészítéséhez használják fel. Lekvárok, kompótok, sütemények, gyümölcslevesek, puncsok és likőrök, vadételek, keleti jellegű ételek kiváló alkotóeleme, legfeljebb két-három részre törve, nem szétzúzva!

A gasztronómián kívül még a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza szappanok, parfümök illatosítására, kellemes íze miatt fogkrémeket és szájvizeket édesítenek vele.

A csillagánizs hosszú távú, vagy nagyobb adagolásban történő alkalmazása nem javallott, valamint csecsemőknek sem szabad adni!

Mindig figyeljünk oda, hogy megbízható forrásból származó csillagánizst szerezzünk be!

Rokona a japán csillagánizs (I. anisatum), amelynek termése mérgező, a legtöbb országban mérgező növényként tartják számon! Japánban gyakran ültetik a templomok köré.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Spárga

Spárga

Spárga (Asparagus officinalis) A spárga feltehetően eurázsiai eredetű, a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó kétlaki, egyszikű növény. Hazánkban korábbi feljegyzések nyúlárnyéknak

Tovább olvasom »
Levendula (Lavandula augustifolia)

Levendula

Levendula (Lavandula augustifolia) Gyakrabban használt nevei: francia levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, orvosi levendula, szagos levendula. A Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában

Tovább olvasom »
Citromfű

Citromfű

Citromfű – “A nyugalom gyógynövénye” A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja.

Tovább olvasom »



Tetejére görgetés