Édesgyökér

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Édesgyökér

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

A hüvelyesek családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt. Fehéreslila virágai dús, gömbös fejecskékben nyílnak május–júniusban. Termése összenyomott, barna, több magvú hüvely. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserű édesgyökér őshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják.


Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Az ókori görögök az édesgyökeret köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták. A mai kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, májvédő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják.

Hatóanyagi: triterpénszaponin glycyrrhizin (glycyrrhizinsav K- és Ca-sói), az aglikon glycyrrhetinsav, szaponin, flavonoid, glükózzal alkotott glikozidja az izoliquiritin, flavanon liquiritigenin és glikozidja a liquiritin, prenil-flavanon, prenil-flavanonol, izoflavon, izoflavan, továbbá kumarinok, aromaanyagok, poliszaharid,

Hatásai: a 24-hidroxi-glycyrrhizin kb. 100-szor édesebb a cukornál (édesítőszer, ízesítő). A drog és vizes kivonata gyulladáscsökkentő és gyomorfekély kezelésére használatos, görcsoldó, immunmoduláns, enyhe köptető, enyhe hashajtó hatású.

Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják. A kínai orvoslásban régóta ismert. Egyéb gyógynövények hatását erősíti. Méregtelenítő, és íz javító (édes, mentaszerű). Ezért a kínai gyógynövényalapú szerek mintegy a fele tartalmaz édesgyökeret. A nyugati orvosi kutatások köptető és gyulladáscsökkentő hatásával foglalkoznak a legtöbbet. Máj méregtelenítő és antiallergén hatását is kimutatták.

Európában főleg a gyomorfekély kezelésére használták. Később gyomorvédő hatását is kimutatták. A gyomorfal sejtjeinek élettartamát növeli, serkenti a nyálkaképződést, és antiszeptikus. Főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Megszünteti a torokfájást és a rekedtséget. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar íz-javítóként hasznosítja.

Gyulladáscsökkentő hatása következtében régóta használják reumásbántalmak elleni orvosságként is: ma már ismeretes, hogy a szervezetben serkenti két gyulladás gátló szteroid, a kortizon és az aldoszteron képződését.

Fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését, és felépítésének hasonlósága miatt erősíti a hormonok hatását, és csökkenti a megvonási tüneteket. Ne szedjen édesgyökér készítményt, ha hipertóniája van, ugyan is a fokozott aldoszteronképződés vémyomásemelkedést okozhat. Nagy adagokban, illetve hosszú időn át szedett édesgyökér készítmény a szervezet túlzott káliumvesztését eredményezheti, ami szintén veszélyes, így alkalmazása hypokalaemia, súlyos veseelégtelenség, valamint a várandósság időszakában is ellenjavallt!

Az édesgyökér vizes kivonatásnak besűrített változata a medvecukor.

Forrás:

 • GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig – Szabó László Gy. MTA doktora, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék és ÁOK Farmakognóziai Tanszék
 • Gyógyfüvek bibliája – könyv eredeti címe: Earl Mindell’s Herb Bible – © 1992 by Earl Mindell, R.Ph., Ph.D., Carol Colman; Fordította: dr. MÁNYAI SÁNDOR – Magyar kiadás © Glória Kiadó, ISBN: 963 7495 77 O; – 1999
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Kapor

Kapor

Kerti kapor (Anethum graveolens) A kapor közismert gyógy-, és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű. Eredetileg a

Tovább olvasom »
Szappanfű

Szappanfű

Szappanfű (Saponaria officinalis L.) Népies neve: lábmosófű, tajtékzófű, mosó- vagy tajtékgyökér, legénycsalogató, szappanvirág, habzófű, császárszakáll, festőfű, koporsó-virág, patikai tajtékzófű, kacsaszappan.

Tovább olvasom »
Aloe Vera

Aloe Vera

Sok ősi kultúrában istenként tisztelték, mindenféle legendákat meséltek a növényről és annak csodálatos hatásairól. Az ókori Keleten néma gyógyítónak nevezték,

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek

  • Kend All Csepp

  • Saráknytűz


  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is:


  • Saráknytűz

 • Tetejére görgetés