Narancs

Narancs (Citrus Sinensis)
Narancs (Citrus Sinensis)

Narancs

Narancs (Citrus Sinensis)

Népies neve auranci, oránzs déligyümölcs a citrusformák alcsaládjából. Nem csak a narancs, de az egész Citrus nemzetség eredete Indiában keresendő. legfeljebb 8 m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded koronájú fa. A Himalája délkeleti oldalán ma is vadon nőnek különféle citrom- és narancsfajok. Európába az arabok közvetítésével jutott el a citrommal együtt a középkorban. Szicíliában ültették az első narancskerteket. Ezek a narancsok még keserűek voltak, amelyet ma már inkább csak üvegházakban tartanak. Magyarországra valószínűleg Mátyás király uralkodása alatt kerülhetett, felesége Beatrix jóvoltából Itáliából. A citrusfélék legfontosabb téli gyümölcs-és vitaminforrásunk.


Hatóanyagai: Jelentős C-vitamin tartalommal rendelkeznek, és ami miatt igazán jelentős, hogy a C-vitamin bioflavonoidokkal együtt fordul elő a bennük, így jobban fejti ki hatását. Ezért is hatásosabb a természetes C-vitamin, mint a mesterséges. A narancsban alig van kalória. Kevés szőlő-és gyümölcscukrot tartalmaz. Vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok és fitoösztrogének tárháza. A jelentős mennyiségű C-vitamin mellett A- és B-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, káliumot tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. A narancs húsából kiválóan felszívódik a kalcium és kálium. 10 dkg narancs 1,5-2,5 grammnyi rostanyagot tartalmaz.

Hatásai: Kiváló éhségűző és szomjoltó. A bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a trombózisra jellemző vércsomósodást. Az A-vitamin a látás és a bőr egészségéért felel, a B-vitamin segít a szénhidrát-és zsíremésztésben. Megfigyelések szerint támogatja a hasnyálmirigy működését, a tápanyagok felszívódását és megszüntetheti a székrekedést. Antioxidánsai a flavonok és a karotinok, valamint az antociánok, a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jótékonyan hat az erekre, szívre, keringési betegségekre és az idegrendszerre. Téli depresszió esetén érdemes narancsot majszolni, illóolaja is élénkítő hatással bír, jó kedvre derítenek. Jó vízhajtó hatású, tehát jó hatással van a vesékre és csökkenti a vérnyomást. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat csillapít. Vírus- és baktériumölő hatása segíthet különböző fertőzések legyőzésében. Enyhíti az influenzás tüneteket, megkönnyíti a bélműködést. A narancsban találhatók természetes antibiotikus hatású anyagok is, amelyek egyben fájdalomcsillapítók is. A narancs vértisztító és koleszterinszint csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A narancs héja gyomorerősítő hatású. A gyümölcs héjában és levelében aromaterapikus keserűanyag található, amely görcsoldó és idegerősítő is. A nagy mennyiségű C-vitamin tartalom elősegíti a növényi eredetű vas felvételét.

Illóolaja nem csak jobb kedvre derít, szinte jó minden hörgő- és asztmás betegségre és felhasználják a kozmetikai iparban, gyógyszerek illatosítására és ízesítésére is.

A vérnarancs kisebb átlagos rokonainál. A gyümölcs héja és húsa piros színű, mely az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhető. Az antociánok gyulladásgátló, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. Nobelitin tartalma véralvadás megelőző hatású.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Fahéj

Fahéj

A fahéjnak fája, vagyis a fahéjfa Dél-Ázsiában, Dél-Kínában, Burmában, Indiában és Srí Lankán őshonos dúsan ágas, örökzöld kisebb méretű fa.

Tovább olvasom »
Oregánó

Oregánó

Az oregano a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a

Tovább olvasom »
Boróka

Boróka

Boróka (Juniperus communis) A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő, borovicskafenyő, közönséges boróka is.

Tovább olvasom »
 • Maximmun
 • sarkanytuz


 • További érdekes cikkek

  • Kend All Csepp
  • Prémium Magyar szárítmányok  • Nővér PLUSZ tabletta
  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés