Miért szerepeljen spárga az étlapunkon?

sparanghel

Miért szerepeljen spárga az étlapunkon?

A spárga egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, mindössze 20 kalória jut 100 grammra. Szinte nem tartalmaz zsírt és koleszterinmentes. Az alacsony kalóriatartalmú növények negatív kalóriatartalmú termékeket eredményeznek. Ez azt jelenti hogy több kalóriát éget el a szervezet a termék feldolgozásához, mint amennyi kalóriát tőle kap.

A spárga szénhidrát-inulint tartalmaz, amely jelentős egészségügyi előnyökkel jár, valamint igen gazdag folsavforrás (13% DV 100 grammban), amely fontos tápanyag például a növekvő baba számára.

Az összes  B-komplex vitamint megtalálható benne, beleértve a niacint, pantoténsavat, piridoxint, riboflavint és tiamint. Ezek sok metabolikus és enzimatikus folyamathoz szükségesek.

A spárgának magas az  A-vitamin antioxidáns tartalma (25% RDA / 100 gramm), bővelkedik K-vitaminban (35% -os RDA / 100 gramm, és mérsékelt a C-vitamin-szintje. Ez a tápanyag különösen hasznos az agy és csontok egészségének biztosításában és a vérrögképződés csökkenésében.


A spárga igen magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, mint a: kalcium, mangán, foszfor, szelén és cink, de a réz és a vas tartalma is igen jó, kb. 4% káliumot és szinte ugyanannyi nátriumot tartalmaz, ami jó hatással van a magas vérnyomásban szenvedő egyéneknek.

Hogyan hat egészségünkre a spárga fogyasztása?
Rák megelőző hatással rendelkezik
A spárga egészségre gyakorolt hatása nagyrészt a gyökerek szaponinjainak tulajdonítható, de ezeket a szaponinokat a hajtásokban is meglehet találni. A szaponinok gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A kutatások kimutatták, hogy a hajtások fitokémiai és antioxidáns tulajdonságai megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását.
A spárga egy egyedi inulin nevű szénhidrátot tartalmaz, amely nem emészthető a bélrendszer felső traktusában, hanem a vastagbélbe kerül, ahol az ott lakó baktériumokat (Bifidobaktériumokat és Lactobacillusokat) felbontják. Ezek a baktériumok inulint használnak táplálékként hogy növekedjenek és szaporodjanak, ezáltal csökkentve a vastagbélrák és az allergiák kockázatát, és növelve a tápanyagok felszívódását.
Segit megelőzni az Alzheimer kórt
A vizsgálatok kimutatták, hogy a spárgában fellelhető magas E-vitamin tartalom, segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulásának eséjét.
Megelőzi a sziv és érbetegségek kialakulását
Gyulladásgátló tulajdonságai és B-komplex vitaminjai (különösen a kolin, a biotin és a pantoténsav) kulcsfontosságú szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, az aminosav homociszteinszintjének alacsony szinten tartásában. Ez csökkenti a szívbetegség, a vérnyomás, a szívroham és a stroke kockázatát, valamint segít a vérzsír- és koleszterinszint szabályozásában is.
Könnyiti az emésztést
A prebiotikumok fontos szerepet játszanak az emésztőrendszerben, ezért a spárga, mint magas rosttartalmú zöldség, segíti az emésztést, és erősiti a szervezet immunrendszerét, a benne található inulin és az étkezési rost (amely oldhatatlan és oldható rostok kombinációja), enyhíti a székrekedést, puffadást, fekélyeket, hasmenést, valamint javítja az emésztést az enzimek amiláz és lipáz szintjének emelésével, melyek segitségével emésztjük fel a szénhidrátokat és a zsírt.
Segitséget nyújt a vércukorszint szabályozásában
A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a spárga rostjai segitik a tápanyagok felszivódását a bélcsatornában, ezáltal csökkentve a vércukorszintet, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kialakulását.
Enyhiti a szorongást
A Harvard Medical School tanulmányai, a kinai népgyógyászat megfigyeléseivel együtt kimutatták és alátámasztották hogy a spárga kivonat hatásos a szorongás kezelésében.
A spárga egészségügyi előnyei az ayurvédikus gyógyászatban
A spárga egészségügyi előnyei lenyűgözőek. Az ayurvéda női reproduktív tonikként ajánlja és használja, előnyei viszont messzemenően sokoldalúak.
Az ayurvéda szerint a gyökér (a növény leggyakrabban használt része) a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
– Fertőtlenítő
– Hasmenés és puffadásgátló
– Vizelethajtó
– Növeli a tejtelválasztást
– Görcsoldó
– Fájdalom és gyulladás csökkentő
– Nemi vágyat fokozó
– Tápláló (tápláló)
– Hűtő hatás (nyugtatja a pittát)
– Tonik
– Nyugtatja a köhögést
– Megakadályozza a méh izom összehúyódását
– Antioxidáns
– Immunmodulátor
– Adaptogén (anyagcsere-szabályozó, amely segíti a szervezetet hogy könnyebben alkalmazkodjon a környezet változásaihoz )
– A spárga serkenti a vizeletet
A spárga mint végtermék:
A spárga fogyasztása után sokan tapasztalják, hogy vizeletük szaga megváltozik, és nem éppen kellemes irányba. A szagot leginkább a rothadó káposztáéhoz lehet hasonlítani. A kutatók megtalálták a szagért felelős molekulák képződésének genetikai hátteréért felelős (autoszomális domináns) gént. Egy 115 fős kísérleti csoportban 46 főnél (40%) találták úgy, hogy a spárga fogyasztása után megjelenik a jellegzetes szag. Kémiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a spárgában található metil-merkaptán nevű kénvegyület az elsődleges felelős az átható szagért az enzimatikus folyamatok hatására.. Metil-merkaptán fellelhető még a záptojásban, hagymában, fokhagymában valamint a görények bűzös mirigyváladékában is. Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy genetikailag meghatározott az is, hogy valaki érzi-e egyáltalán ezt a szagot. Itt is egyetlen génre vezethető vissza a jelenség: ha valakinél ez a gén nem működik, még akkor sem fogja érzékelni a kénes bűzt spárgaevés után, ha a kénvegyületeket bontó enzim hibátlanul funkcionál (mások természetesen büdösnek tartják majd a vizeletét). (geographic.hu)
Figyelem!
A spárga purinokat tartalmaz, így a köszvényben, vesekőben szenvedő emberek, vagy akár azok is, akik a purinokra érzékenyek, meg kellene szüntetniük vagy legalább is korlátozniuk kellene a spárga fogyasztását.
Források:
http://www.infinityfoundation.com/mandala/t_es/t_es_tiwar_shatavari_frameset.htm
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=12
http://en.wikipedia.org/wiki/Shatavari
http://www.nutrition-and-you.com/asparagus.html
http://www.healthdiaries.com/eatthis/9-health-benefits-of-asparagus.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus
http://www.greenherbalremedies.com/blog/extra-special-shatavari/
Birtalan Katalin – természetgyógyász

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés