Cikória

Cikória (Cichorium Intybus), vad cikória, KATÁNGKÓRÓ, MEZEI KATÁNG
Cikória (Cichorium Intybus), vad cikória, KATÁNGKÓRÓ, MEZEI KATÁNG

Cikória

Cikória (Cichorium Intybus), vad cikória, KATÁNGKÓRÓ, MEZEI KATÁNG

A cikória gyakori, kétnyári növénye. Főgyökere erős, karószerű, virágzata fészkes virágzat, kék vagy kékesfehér színű. Levelei tojásdad alakúak, néhol lándzsásak. Őse, a mezei katáng, az országban mindenhol megtalálható gyomnövény. Ágas-bogas szárán kék virágok nyílnak. Szántóföldeken, utak mentén, legelőkön, ugarokon és kis kertekben is megtalálható. Nem igényel tápdús talajt, a laza, közepesen kötött talajokat kedveli.


Ahhoz, hogy konyhakertünkben cikóriát termesszünk, gondos előkészítésre van szükség. Magvetés előtt a földet mélyen fel kell ásni, és többször el kell gereblyézni, akár hengerezni. Kb. 30 cm távolságban szükséges a magokat elvetni a nyári hónapokban, május és júniusban. Az aránylag nagy távolságra azért van szükség, hogy a gyökereknek legyen hely a kifejlődéshez. A kikelt növényt rendszeresen meg kell tisztítani a gyomnövényektől, a sorokat ki kell egyelni. Meleget és egyenletes vízellátottságot igényel.

Mivel fagyérzékeny növény, így a gyökereket érdemes október közepén felszedni. Lombtalanításkor kb. 2 cm levélcsonkot szükséges hagyni, hogy a gyökér biztosan kihajtson. Ha ennél mélyebben vágjuk le a leveleket, a gyökér esetleg nem hajt ki.

Sajnos méltánytalanul mellőzzük a cikóriát, pedig az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk. Meghatározó szereplője a korszerű táplálkozásnak és a téli friss, zöldségválasztékot bővíti.

Hatóanyagai: Keserűanyagai, cikóriasav, glikozida, nyálka, cholin, cieholin, inulin, laktukin, gyümölcscukrok. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ásványi sót, kalciumot, káliumot, foszfort, meszet tartalmaz. Közel annyi A-vitamin található meg benne, mint a sárgarépában, C-vitamin tartalma jelentéktelen. Gyökerében tejnedv, valamint 15% inulin található, ez utóbbi adja a cikóriakávé kesernyés ízét. A gyökere mellett a levelében is található tejnedv. Nyers szára vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.

A cikória gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A cikóriából nem csak kávét készítenek, hanem számos jellegzetes étel is készíthető belőle. Rózsáját meg lehet főzni, sütni, kellemes krémlevest készíthetünk belőle. Köretként húsok mellé adhatjuk. Salátaként is elkészíthetjük. Ha nyersen megízlelt levelek keserűek lennének, néhány órára sós-ecetes lében kell áztatni őket. A leszedett cikória hűvös helyen sokáig friss marad, hosszú hetekig eltartható.

Belsőleg: Májbetegségek és epehólyag problémák kiváló ellenszere, más gyógynövényekkel kombinálva a leghatásosabb. Keserűanyag tartalmának köszönhetően étvágyjavító hatású, elősegíti a jobb emésztést. A növény levelei gyógyhatású salátaként is használhatóak, kora tavaszi levelei a tavaszi fáradtság ellen is kitűnőek, hatékonyan erősítenek.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:

 • Májbetegségek, epebántalmak esetén: borsmenta, gyermekláncfű, cickafarkfű.
 • Étvágyjavító, gyomorerősítő célból: borsmenta, cickafarkfű, apróbojtorján.

Figyelem! Gyökerét mindig főzzük, szárát, levelét és virágát forrázzuk.

Forrás: Gyógynövény ABC – Németh Imréné Éva – Puedlo Kiadó Felelős kiadó a Puedlo Kft. vezetője www.konyvnet.hu ISBN: 978 9639 673 014 – 2008

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Mate tea (Ilex paraguariensis)

Mate tea

Mate tea (Ilex paraguariensis) A magyalfélék családjába tartozik, megjelenésében a magyalra emlékeztető trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. 3-6 m magasra is megnő,

Tovább olvasom »
Pongyola pitypang

Pongyola pitypang

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) A pongyola pitypang gyakran használt magyar neveihez tartozik a gyermekláncfű, a láncfű, a pitypang, a sárgavirág,

Tovább olvasom »
Körömvirág (Calendula officinalis L.)

Körömvirág

Körömvirág (Calendula officinalis L.) Nevezik még: kenyérbélvirágnak, macskakörömnek, orvosi körömvirágnak, gyűrű virágnak borongó virágnak, fülemilefűnek, kerti peremérnek, körmicének, náthavirágnak, nyestikének,

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek  • Kend All Csepp
  • kombuchak

  • Saráknytűz

  Kövess minket a Facebookon is:  • Saráknytűz
 • Tetejére görgetés