Rozmaring – a növény mely az embert belülről kifelé melegíti

rozm

Rozmaring – a növény mely az embert belülről kifelé melegíti

Termesztett örökzöld növény, melynek levelét és virágát használjuk. A déli konyha fűszere, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Az illóolaj javítja a végtagok vérkeringését, reumaellenes, fájdalomcsillapító, bedörzsölőszerekben használják, kozmetikumok és illatszerek, valamint a molyirtó alkotórésze is. Teája epe-,vizelet- és szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, de körültekintéssel kell használni. Régi tapasztalat volt, hogy a rozmaringgal beszórt hús frissen maradt, nem romlott meg. Később a rozmaring a szerelem szimbóluma lett.

 

A rozmaring hatalmas ősi gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tudományos tanulmány megállapítja, hogy a rozmaring egyik vegyülete elősegíti a szem egészségének fenntartását és véd az esetleges időskori makula degeneráció ellen.

Az “Investigative Ophthalmology & Visual Science” című lapban megjelent tanulmány szerint a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet által vezetett kutatócsoport Stuart A. Lipton, MD, Ph.D. vezetésében felfedezte, hogy a karnozinsav: ami a rozmaring egyik összetevője, véd a retina degenerációjától és a retinát érő toxikus hatásoktól. Ebben a vizsgálatban Lipton és munkatársai azt találták, hogy a karnozinsavval kezelt retina sejtekben antioxidáns enzimek kezdtek termelődni. Ez viszont csökkentette a sejt-károsító szabad gyökök mennyiségét.


Hatóanyagok: 1,0-2,5% illóolaj (cineol, kámfor, borneol,bornil-acetát, alfa- és béta-pinén, kamfén, karnozinsav, linalool, nikotinsav), szaponin ,cserzőanyag, fahéjsavszármazékok, flavonoidok, triterpének, diterpenoid, keserűanyag, rozmaricin alkaloid.

A rozmaring egészségügyi előnyei

Védelmet nyújt a makula degeneráció ellen.

– Az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt, ezért a görög diákok hajába kis rozmaring gallyakat tűztek. Lipton és csapata jelenleg a rozmaring időskori elbutulásban játszott szerepét is vizsgálja.

– Erősíti az immunrendszert.

– Fokozza a vérkeringést.

– Ételmérgezés megelőzésére jó, mivel olaja erősen antioxidáns hatású. Tartósító értéke kiváló, így húsokhoz, hal ételekhez keverik.

– Emésztést serkentő, gyomornyugtató és epehajtó.

– Olaja hat a gyomor, vese és bélpanaszokra, de vigyázni kell vele, mert mérgező lehet.

– Javítja az 1. típusú diabéteszes betegek állapotát és még a súlygyarapodást is megakadályozza magas zsírtartalmú étrend esetében.

– Görcsoldó hatású, s mint ilyen, hat a méhre is, melyet nyugtatnia kellene, de épp ellenkezőleg hat.

– Köptetőszer, az orr és légutak váladékait lazítja fel.

– Fertőzés megelőzésére a levelét friss sebre kell morzsolni, mivel baktériumellenes és gombaellenes hatásairol igen híres.

– Gyulladáscsökkentőként is használják.

-Erősíti az idegrendszert és antidepresszáns hatású.

– A rozmaringfürdő frissítő, testi és szellemi lehangoltság esetén. Élénkítő hatású, valamint a fejfájásra hajlamos emberek profilaktikus kezelésében igen jól alkalmazható.

– Molyírtó és illatszerként is igen sokat használják. A tusfürdő vagy szappan adalékanyagaként a rozmaring már az illata miatt is élénkítő, aktivizáló hatású.

A drog belsőleg alkalmazva (teaként vagy rozmaringborként) vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő és tudaterősítő hatású (fürdőként, külsőleg alkalmazva, úgyszintén).

A rozmaringbor segítséget nyújt mindazoknak, akik vérszegénységben szenvednek, alacsony a vérnyomásuk, lábadozóknak, idősebb, keveset mozgó embereknek, ezt a tudomány is elismeri.

A rozmaring külsőleges felhasználásának hatékonyságát az izom- és végtagreuma kiegészítő kezelésében is alkalmazzák.

Terhes nőknek nem szabad rozmaringteát inniuk, viszont alkalmazhatják a növényt gyógyfürdő elkészítéséhez.

 

 Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

meggy

Meggyre, fel!

A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul.

Tovább olvasom »Tetejére görgetés