Ánizs

Ánizs
Ánizs

Ánizs

Származása: Keleti mediterrán terület, vagy Nyugat-Ázsia. A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak fűszerként és népszerű orvosságként is használták az édes ízű ánizsmagot. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg. Törökország jelenleg is nagyon fontos termelője, de a jobb minőségű magok Spanyolországból származnak. A távol-keleti konyhákban (India, Irán, Indonézia) nem tesznek különbséget az ánizs és az édeskömény között. Emiatt általában mindkettőnek ugyanazt a nevet szokták adni. A Fülöp-szigeteken a csillagánizs a népszerű fűszerféleség, és szintén ánizsnak nevezik. A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis mennyiségben szerepelhet még olyan fűszerkeverékekben, melyeket virslikhez, illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs ízesítésű likőrökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod. Keleten az ánizs kevésbé ismert növény, az édeskömény és a csillagánizs az, amelyhez könnyen hozzájuthatnak. Az ánizzsal esetleg helyettesíthetjük az édesköményt az észak-indiai receptekben.

Pimpinella anisum: kellemes ízű, illatú gyógy- és fűszernövény. Egynyári lágyszárú növény, mely a petrezselyemfélék családjába tartozik (ernyősvirágzatúak – Apiaceae), melyet főképpen terméséért termesztenek, melyet ánizsmagnak neveznek, melynek íze igazi édesgyökérére emlékeztet. Apró, sárgásfehér virágai laza ernyővirágzatot képeznek. A termése, vagy magja majdnem tojásdad alakú, kb. 3,5 mm (0,12 inch) hosszú és 5 hosszirányú végigfutó barázda található rajta. Az ánizs magjának édeskés, édesgyökérre emlékeztető aromája van és a petrezselyemfélék családjába tartozó lassan növekvő egynyári növény. A magot kora tavasszal elvetve kb. 3 láb (kevesebb, mint 1 méter) magas növénnyé fejlődik. A csoportosan álló fehér virágai körülbelül 3 hónappal az ültetés után jelennek meg, és a magokat további 1 hónap múltán gyűjthetjük be. A magokat kicsépelik, majd a levegőn megszárítják. A leszedéskor a magvak világos zöldes színűek, sarló alakúak és kb. 1/5 inch hosszúak. Bár az ánizsmag íze félreismerhetetlenül az igazi édesgyökér ízére hasonlít, még sincs rokonságban azzal az európai növénnyel, melynek a gyökere az édesgyökérlevet szolgáltatja. Törökország, Spanyolország és Egyiptom az ánizsmag legfőbb termelői. Ezek közül a nagyobb méretű, ízesebb spanyol ánizsmag számít a legjobbnak.


Hatóanyagai: illóolaj (anetol, metil-kavikol, ánizsaldehid, ánizsketon, ánizssav), zsírolaj, fehérje, cukor.

Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén, szélhajtóként is. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók. Légutakban elősegíti a váladék kiürülését, ezért főként asztmásoknak javallt. Kellemes aromája miatt gyakran íz javítóként adják egyes gyógy készítményekhez. A gyermekgyógyászat számára nélkülözhetetlen szélhajtó.

Belsőleg: A megőrölt magokból fűzött tea az emésztőszervi bántalmakat és görcsöket enyhíti. A légzőszerveket illóolajával gyógyítja, a letapadt váladékok kiürülését támogatja a légutakból. Hatékony köhögés csillapító hatású. Az ánizst szoktak ajánlani csecsemők kólikájának csillapítására. Napjainkban is a csecsemők és kisgyermekek gyógyításában fő hatásai miatt szívesen használt gyógynövény. A középkor óta isszák a szoptatós anyák az ánizsteát, hogy több legyen a tejük. Ez a szájról szájra adott tanács valóban megalapozott. Az Auburn Egyetemen végzett kísérletben arra a megállapításra jutottak, hogy az ánizsolajjal kezelt tehenek több tejet adtak. Alkalmazható az emésztőrendszer működésének erősítésére, serkentésére. Hatékony puffadás elleni szélhajtóként, és görcsoldó hatású. A máj munkáját könnyíti, a vese- és a hólyaggyulladást csökkenti, a vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják édességek, sütőipari termékek kedvelt fűszereként.

Használat javaslat: Magok: Porítsa el a magokat. Keverjen 1 teáskanálnyi port 1 csésze forró vízbe. Naponta maximum 3-szor készítse és fogyassza el.

Külsőleg: Bedörzsölő szerként képes a reumatikus fájdalmakat csökkenti, izomlazító hatású.

Keverékben a következő növényekkel együtt biztonsággal alkalmazható:

  • Vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén: édeskömény, apróbojtorján, fekete áfonya levél.
  • Kismamák tejtermelése elősegítésére: kecskeruta, édeskömény társításával.

Figyelem: az előírt adag betartásával a nemkívánatos mellékhatást, ami a fejfájás, elkerülhető!

Érdekesség: A VII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint az ánizstermés (az egyéves növény érett ikeraszat-termése) hivatalos drog. Az ánizstermés más drogokkal kombinálva az anyatej-elválasztást elősegítő, köhögéscsillapító, köptető, nyugtató, valamint szélhajtó, illetve gyermek-teakeverékek alkotórésze. A drogból készült tinktúrát gyermekek felsőlégúti hurutja elleni köhögéscsillapító, köptető hatású szirupban használják. Az ánizsmagolaj köhögést csillapító, illetve köptető instant teakeverékek, valamint orrkenőcs egyik hatóanyaga.

Forrás:

  • Gyógynövény ABC – Németh Imréné Éva – Puedlo Kiadó Felelős kiadó a Puedlo Kft. vezetője www.konyvnet.hu ISBN: 978 9639 673 014 – 2008
  • Gyógyfűvek bibliája – könyv eredeti címe: Earl Mindell’s Herb Bible – © 1992 by Earl Mindell, R.Ph., Ph.D., Carol Colman; Fordította: dr. MÁNYAI SÁNDOR – Magyar kiadás © Glória Kiadó, ISBN: 963 7495 77 O; – 1999
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Meggy (Prunus cerasus)

Meggy

Meggy (Prunus cerasus) A meggy (Prunus cerasus) a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, hazánkban közkedvelt, elterjedt és ősidők óta ismert gyümölcs.

Tovább olvasom »
Szegfűszeg

Szegfűszeg

A trópusi örökzöld Myrtaceae családba tartozó Syzygium aromaticum (néha Eugenia caryophyllata) fa apró, vörösesbarna virágrügye, már a legkorábbi fűszerkereskedelemben nagy

Tovább olvasom »
Pongyola pitypang

Pongyola pitypang

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) A pongyola pitypang gyakran használt magyar neveihez tartozik a gyermekláncfű, a láncfű, a pitypang, a sárgavirág,

Tovább olvasom »Tetejére görgetés