A görögdinnye – azonkívül hogy finom, számos gyógyhatása is van

dinnye

A görögdinnye – azonkívül hogy finom, számos gyógyhatása is van

   A görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba, hanem azért is mert nagyon sok gyógyhatással rendelkezik.

 

De lássuk mit is tartalmaz?

A görögdinnye vitaminban igen gazdag – tartalmaz: A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént – ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. A görögdinnye gyümölcshúsa piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti. A görögdinnye – a paradicsom mellett – az egyik legjobb likopin forrásunk (likopintartalma 3,6-6,2 mg/100 g, összehasonlításként: a nyers paradicsomé 0,9-13,6 mg/100 g). Egyéb karotinoidok közül jelentős a dinnye β-karotin (0,23 mg/100 g), lutein (0,014 mg/100 g) tartalma is.


Hogyan támogatja egészségünket a görögdinnye?

A görögdinnye igen gazdag rostokban, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért és a beleket.

– A magas víztartalomnak köszönhetően csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetet, valamint segít pótolni az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat.

– A görögdinnye pozitívan befolyásolja a vesék működését, ezért régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon.

– Régen lázas betegeknek ajánlották, mert hidratált és fontos ásványi anyagokat vitt be a legyengült szervezetbe.

– Nyáron a dinnyekúrát lábdagadás ellen is ajánlják.

– A görögdinnye – a paradicsom mellett – az egyik legjobb forrása a likopinnak.

– A görögdinnye antioxidáns hatású.

– A likopinban gazdag görögdinnye.

– Elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.

– A görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.

A dinnyemag nem veszélyes, épp ellenkezőleg – nagyon is egészséges!

A dinnyemag igen gazdag B-vitaminban, de emellett tartalmaz még vasat, kalciumot és cinket is. Ha dinnyeevés közben egészben nyeljük le a magokat, akkor gyógyhatása nem tud érvényesülni, ezért érdemes inkább megőrölve salátákra szórni, vagy egyszerűen csak jól megrágva lenyelni.

A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra: ehhez meg kell őrölni 4 evőkanál dinnyemagot, amit beáztatunk 15 percig 2 liter forró vízbe, majd leszűrjük és két nap leforgása alatt megisszuk a kihűlt teát.

Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés