Lenmagolaj

Lenmagolaj
Lenmagolaj

Lenmagolaj

Jellemzés: Az esszenciális zsírsavak a szervezet minden pontján jelen vannak, a sejtmembránok fontos alkotóelemei. Ennek tudatában érthető, miért olyan sokoldalú a lenmagolaj hatása. A lenmagolaj hatására a szervezet koleszterinszintje csökken, amelynek következtében a szívbetegség, az anginás mellkasi fájdalom és a magas vérnyomás kialakulásának lehetősége is mérséklődik. A lenmagolaj nagyon jó omge-3 zsírsav (linolénsav) forrás. Az alfa-linolénsav (ALA) egy rövid (18 szénatom) hosszúságú omega-3 zsírsav, amely a lenben, a kenderben és más növényi forrásokban található meg. Az ALA átalakítható EPA-vá (eikozapentaénsav) és DHA-vá (dokozahexaénsav), bár ez a mechanizmus sajnos nem túl hatékony.

Forrás: Lenmagból nyerik ki.


Általánosan ajánlott: szívbetegség kezelésére, egészséges bőr, haj és köröm megvédésére, ekcéma, pikkelysömör, leégés kezelésére, terméketlenség, menstruációs görcsök megszüntetésére, egyes idegrendszeri betegségek kezelésére, székrekedés és diverticulosis megszüntetésére. A lenmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére. Külsőleg ekcéma és psoriasis kezelésére is alkalmas. F vitamint tartalmaz, mely ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat. Vannak benne még baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású lignánok. Ez utóbbiak hormonzavarokban is segíthetnek, mert szerkezetük a nemi hormonokéhoz hasonló.

Zsírsavtartalmánál fogva alkalmas a vér koleszterinszintjének csökkentésére. Normális zsírsavszint esetén hatékonyabb az idegrendszeri működés, alacsonyabb a depresszió és a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága.

Gyulladásgátló hatása révén a bőrfarkas és a köszvény kezelésében is jó hatású, de az epekő kialakulásának megelőzésében, sőt annak feloldásában is szerepet játszik. Hozzájárul a haj és a köröm erősítéséhez, valamint elősegíti, hogy a bőrsérülések gyorsabban gyógyuljanak be. Javítja az idegek működését, ezért alkalmas lehet az idegkárosodás okozta zsibbadtság és a viszkető érzés elmulasztására.

Ugyanakkor olyan idült agyi és idegrendszeri megbetegedések kezelésére is adható, mint például a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegrendszeri károsodás. Segítségével a fáradtság ellen is eredményesen lehet harcolni.

Úgy tűnik, hogy rákellenes hatása is van, bár ez az állítás még több bizonyítást igényel.

Hiány: Esszenciális zsírsavak minden esetben kívülről kell pótolni a szervezet számára. Hiányuk igen változatos tüneteket tud produkálni, hosszútávon szervrendszerek komoly megbetegedését okozza. Az sem mindegy, hogy milyen arányban pótoljuk a zsírsavak. Míg az omega-3 zsírsavak (EPA, DHA) gyulladáscsökkentő hatásúak, addig az omega-6 (GLA, DPA) nagy mennyiségben gyulladáskeltő. Omega-3 és omega-6 ideális arány 1:1 és 1:4 között van.

Túladagolás: A lenmagolajból napi maximum 1 teáskanálnyi biztonságosan alkalmazható. Nagyobb mennyiségben esetleg szívproblémát, átmeneti bélgáz-képződést okozhat.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

A-vitamin

A-vitamin

A-vitamin (Retinol) Jellemzés: Zsírban oldódó vitaminok. Kémiai összetétel szempontjából kétféle, A1-vitamint – retinol, ami a tengeri halak májában található; és

Tovább olvasom »
Kalcium

Kalcium

Jellemzés: A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. Forrás:

Tovább olvasom »
Foszfor

Foszfor

Jellemzés: Az életfontosságú tápanyagok felsorolásakor a foszfor feltétlenül az első helyek egyikét foglalja el. Szerves kötésben az egyes fehérjéknek, enzimeknek,

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek
  • Kend All Csepp

  • kombuchak
  • Saráknytűz

  Kövess minket a Facebookon is:


  • Saráknytűz

 • Tetejére görgetés