B12-vitamin

B12-vitamin
B12-vitamin

B12-vitamin

B12-vitamin (Kobalamin)

Jellemzés: A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. A B12-vitamint fedezték fel legkésőbb, az 1940-es években azonosították a borjúmáj olyan alkotóelemeként, amely meggyógyította az egyébként halálos vérszegénységet. A kutatások 1948-ban vezettek a kémiai tisztaságú B12-vitamin létrehozására, s ezzel döntő fordulat következett be a vészes vérszegénység kezelésében. A B12-vitaminnal kezelt betegek arról számoltak be, hogy közérzetük hirtelen megjavult. Ekképp manapság a vészes vérszegénység már korántsem olyan vészes baj. A B12-vitaminn elnevezés előtt a következő neveken volt ismert: Zooferin, X-faktor, Erytrotin, Physin, Extrinsic faktor.


Forrás: A B12-vitamin elsődlegesen az állati eredetű ételek, a különböző belsőségek, sörélesztő, kagyló, szardínia és egyéb halfélékben található meg. Tojás, sajt, és gabonapelyhek tartalmaznak még B12-vitamint.

Általánosan ajánlott: vészes vérszegénység megelőzésére, depresszió enyhítésére, idegfájdalmak, zsibbadás, fülcsengés megakadályozására, szívbetegségek kockázatának csökkentésére, sclerosis multiplex tüneteinek enyhítésére, fülzúgás csökkentésére. Nélkülözhetetlen sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez. Ez a vitamin szükséges az idegeket borító hüvely képződéséhez, részt vesz a táplálék lebontásában és fontos szerepe van az örökítő-anyagok, a DNS és RNS szintézisében. B12-vitamin (kobalamin) erősíti az idegrendszert, és serkenti a vérképződést. Gyermekeknél fokozza az étvágyat és a növekedést. Segíti a koncentrálást, és kiegyensúlyozottá tesz. A B9-vitaminnal közösen antidepresszáns, fáradtságcsökkentő hatása bizonyított. A vérben nagy mennyiségben előforduló homocisztein (aminosavszármazék) magasabb szintje fokozza a koszorúér-betegség kockázatát. A B12-vitamin a folsavval együtt segít a homocisztein lebontásában, így csökkentheti a betegség kialakulásának esélyeit. B6-vitaminnal egyidejűleg szedve hatékonyabb a hasznosulása.

Tudósok szerint késleltetheti a HIV-vírussal fertőzött betegekben az AIDS kialakulását. Más vizsgálatok igazolták, hogy a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitele fejlesztheti az idős emberek betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Hiány: B12-vitamin hiánya csak hosszú évek alatt alakul ki, ugyanis az egyetlen vízben oldódó vitamin, melyből szervezetünk (főleg a májban) jelentős mennyiséget raktároz, kb. 5 évre elegendő adagot. B12-vitamin hiány esetén fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadtság, bizsergés a végtagokban, izomgyengeség, zavartság és emlékezetkiesés léphet fel. A szellemi funkciók fokozottan romolhatnak, és veszélyes vérszegénység is kialakulhat. A B12-vitamin szintje a vérben a korral csökken. A B12-vitamin enyhe hiánya is növelheti a szívbetegségek, a depresszió és talán az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.

Kutatások szerint az Alzheimer-korban szenvedőknél gyakori a B12-vitamin hiánya. Azt azonban, hogy a vitamin hiánya közrejátszik-e a betegség kialakulásában, vagy annak eredménye-e, még nem tudják.

Túladagolás: B12-vitamin túladagolása esetén a felesleg rögtön kiválasztódik a vizeletben, semmiféle káros hatása nem ismert.

Forrás:

  • Vitaminok – Kelemen János – Az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak hallgatói részére – Medicina Könyvkiadó Zrt. • Budapest, 2014
  • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Rost

Rost

Jellemzés: Szénhidrát fajta. A táplálék mindig tartalmaz az emberi szervezet emésztőenzimei számára bonthatatlan un. élelmi rostokat. A rostok minden növényi

Tovább olvasom »
Jód

Jód

Jellemzés: A jód egy elem, egyúttal egy létfontosságú mikro-tápanyag. Az ún. „halogének“ csoport egyik tagja, ami szó szerint “só-képzőt” jelent,

Tovább olvasom »
Szőlőmagkivonat

Szőlőmagkivonat

Jellemzés: A vörös szőlő apró magjából készült flavonoid tartalmú kivonat, Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns

Tovább olvasom »Tetejére görgetés