B1-vitamin

B1-vitamin
B1-vitamin

B1-vitamin

B1-vitamin (Tiamin)

Jellemzés: Ez t a vitamin fedezték fel elsőként. A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól, de alkoholban és glicerinben is oldódik. A fehérjék képesek megvédeni a hőtől, így a húsokban található B1-vitamin ellenállóbb a hővel szemben. Élelmiszerekben stabilitását szárítással lehet fokozni. Károsan hatnak rá az oxidálószerek, UV- és gamma-sugárzás, nehézfémionok. Az élelmiszerekből a B1-vitamin szabad formában kerül az emésztőrendszerbe, és a vékonybél felső szakaszán szívódik fel. Étkezés közben érdemes fogyasztani, mert savas közegben hatékonyabb a felszívódása.


Forrás: B1-vitamin található a gyümölcsökben, főzelékfélékben, tejben, májban, élesztőben, kukoricában, a barna kenyérben, a gabonafélék, a hüvelyesekben, sovány disznóhús.

Általánosan ajánlott: energiaszint növelésére, idegrendszer energiaellátására, koncentrálóképesség javítására, anyagcsere folyamatok javítására, segít a mozgásszervi betegségeken. Derűsebbé tesz, és segít a mozgásszervi betegségen is, regenerálja az idegeket, csökkenti a szorongást. Jobb közérzetet és szellemi teljesítőképességet biztosít. Létfontosságú minden sejt működéséhez, különösen az idegsejtekéhez, részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében. Hiányállapot megelőzésére gyakran használják cukorbetegségben, Chron-betegségben, szklerózis multiplexben. Az acetilkolin agyi hatását utánozni és elősegíteni képes, a megfelelő agyműködéshez nélkülözhetetlen. Javíthatja a memóriát és a közérzetet. Epilepsziásoknak a gyógyszeres kezelés mellett a mentális funkciók javítása érdekében ajánlott lehet a fogyasztása (orvosi javaslatra és felügyelet mellett). Antioxidáns, vérképzést segítő, méregtelenítő hatású. Néhány jel arra utal, hogy egyes rákos megbetegedésekben növelheti a sejtek osztódását, ezért a betegség fennállása esetén csak orvosi kontroll mellett használjuk. Enyhe vízhajtó hatása van. Az általunk fogyasztott cukrokat a szervezetünk számára hasznos anyagokká alakítja át. Napi szükségletét szellem és fizikai teljesítmény határozza meg. Fontos tudni, hogy a dohányzás és rendszeres alkoholfogyasztás esetén is nagyobb mennyiségű tiaminra van szüksége a szervezetnek. Egyes gyógyszerek is befolyásolják a szervezet B1-vitamin igényét, ilyenek például: egyes vízajtók és epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek is.

Hiány: A B1-vitamin (tiamin) hiánybetegségéről – a beriberiről – már a VII. században születtek leírások, de kezelésében az első sikereket csak az 1800-as évek végén érték el. 1912-ben Funk hántolatlan rizsből izolálta először az antiberiberi faktort és nevezte el “vitamin”-nak, azaz az élethez nélkülözhetetlen aminnak. 1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte tiaminnak. B1-vitaminhiány leggyakrabban alkoholizmusban lép fel, mivel az alkohol a B1-vitamin felszívódását gátolja. Hiánya emlékezet és járászavarokkal és egyéb idegrendszeri tünetekkel jár. Hiánytünetei még: beriberi, depresszív hangulat, félelemérzés, étvágytalanság, hányinger, később a pszichés és a szomatikus aktivitás is csökken. A túl sok cukor és fehérliszt fogyasztása garantáltan B1-vitaminhiányt okoz.

Túladagolása: B1-vitamin túladagolása károsíthatja a pajzsmirigyet, valamint az inzulintermelést és B6-vitamin-hiányt, illetve a többi B-vitamin hiányát okozhatja.

Forrás:

 • Vitaminok – Kelemen János – Az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak hallgatói részére – Medicina Könyvkiadó Zrt. • Budapest, 2014
 • Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Szelén

Szelén

Jellemzés: A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius, és Szelénéről, a hold görög istennőjéről nevezte el. Ma már számos kutató

Tovább olvasom »
Folsav vagy B9-vitamin

Folsav

Folsav vagy B9-vitamin Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A folsav nevét a latin folium – levél szóból. Az ok egyszerű, a

Tovább olvasom »
D-vitamin

D-vitamin

D-vitamin (Kalciferol) Jellemzés: A D-vitamin gyűjtőnév, amely több, hasonló szerkezetű molekulát jelent. A legfontosabbak a D2- és D3-vitamin. Zsíroldékony molekula.

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek
  • Kend All Csepp

  • kombuchak
  • Saráknytűz

  Kövess minket a Facebookon is:


  • Saráknytűz

 • Tetejére görgetés