A mákolaj semmit nem használ csontritkulás ellen?

makol

A mákolaj semmit nem használ csontritkulás ellen?

Sok helyen hirdetik a méregdrága mákolajat úgy, mint ami sok kalciumot tartalmaz és remek csonterősítő. Ezért aztán sokan vásárolják is, és aztán csodálkoznak, hogy a csontjuk nem erősödik.

 

A múltkor valaki levélben kérdezte, miként lehet az, hogy megállapított csontritkulására szorgalmasan szedte a mákolajat, és az eredményei romlottak.

A válasz roppant egyszerű: a mákolajnak semmi köze sem a kalciumhoz, sem a csontritkuláshoz.


Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium a mákolaj ásványi anyag összetevőiről a következő táblázatot tette közzé (1):

 

 

Ásványi anyag     Mennyiség  

Kalcium                       0

Vas                             0.00

Magnézium                 0

Foszfor                       0

Kálium                        0

Nátrium                     0

Cink                          0.00

Az indiai mák ásványi anyag összetételét egy vizsgálatban a következőnek találták (2):

Ásványi anyag     Mennyiség     Százalékos arány

Mangán               29 mg/kg               0,0029%

Réz                     22.9 mg/kg           0,00229%

Magnézium         15.6 g/kg               0,156%

Cink                    130 mg/kg             0,013%

Azaz a mákolajban inkább csak szennyeződésként van jelen egy-két ásványi anyag, de kalciumnak még nyomát sem találták. Egy további alapos vizsgálat sem tesz említést arról, hogy a mákolajban volna kalcium (3).

Számos mértékadó webszájt sem említi, hogy az olaj tartalmazna kalciumot, vagy más ásványi anyagot, pl. foszfort (4,5, 6).

Honnan ered tehát ez a kapitális tévedés, ami aztán szájról-szájra jár, és a mákolaj forgalmazók ellenőrizetlenül, s tegyük fel, jóhiszeműen ezzel reklámozzák a nem olcsó mákolajat?

Száraz György idézi Kovács József könyvéből az alábbiakat (7):

“Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.”

[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]”

Száraz elmagyarázza, hogy ma már megfejtették, miért hatásos a mákolaj: mert magas foszfortartalma segíti a kalcium csontokba épülését. Tekintve, hogy foszfortartalma sincs a mákolajnak, nem is érdemes ragozni, mennyit segítene a foszfor, ha lenne benne.

A tévhitet terjeszti némely külföldi webszájt is (8,9). Pozitív példaként kiemelhető a jomagyar.hu, amely árulja a mákolajat, mégis azt írja, hogy “Sokan jónak tartják a csontritkulás kezelésére, megelőzésére, azonban ez megerősítetlen hír.” Azért is dícséretes ez az őszinteség, mert ezzel akár még versenyhátrányba is kerülhet a lódító árusokkal szemben. A negatív példákat pedig nem sorolom, mert sokan vannak, és nem szeretnék feleslegesen ellenségeket szerezni. (Szerintem már így is szerzek.)

A félreértés abból adódhat, hogy valaki nem tudott olvasni és a mákot összekeverte a mákolajjal. A mák ugyanis valóban gazdag ásványi anyagokban, de, mondjuk senki ne higgye, hogy önmagában a kalcium segít a csontozat erősítésében, ehhez kell D-vitamin (hogy a kalcium felszívódjon) és K2 vitamin, hogy be is épüljön.

A mák ásványi anyag összetétele:

Ásványianyag           Mennyiség

Nátrium                         26 mg

Kálium                         719 mg

Kalcium                      1438 mg

Réz                         01.627 mg

Vas                             9.76 mg

Magnézium                  347 mg

Magnán                    6.707 mg

Foszfor                        870 mg

Szelén                        13.5 µg

Cink                             7.9 mg

Sajnálatos, hogy sokan félinformációkból, bolti eladók tájékoztatásából, szomszéd asszonytól szerzett ötletekből tájékozódnak. Világunk tele van áltekintélyekkel, akik nyilvánvaló és életveszélyes tévedésekkel bombázzák a magyar embereket, kihasználva az orvostudomány jogosan megingott tekintélyét. Elismerem, a világunk bonyolult, egymásnak ellentmondó információk özönében élünk. Mégis, ha forrásmegnevezések nélkül állít valaki valamit, javaslom, fogjunk gyanút. Persze, a források hitelessége is nem egyszer kérdéses, de ha meg van adva az állítás forrása, legalább van nyom, amin el lehet indulni. De ha forrás csupán X.Y. ilyen-olyan címekkel büszkélkedő személy, az még nem garancia arra, hogy címei megszerzése óta időközben nem őrült meg. Nem egy címeivel hencegő emberről aztán az is ki tud derülni, hogy soha nem járt abba az iskolába, amelynek diplomájával dicsekszik.

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_makolaj_csontritkulas_ellen_semmit_nem_hasznal.htm

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Gyógyulj céklával!

Gyógyulj céklával!

Vérszegénységgel küzdesz? Méregteleníteni szeretnél? Akkor fogyassz rendszeresen céklát! A betegségek megelőzésére és a tünetek kezelésére rengeteg zöldség közül válogathatsz a

Tovább olvasom »Tetejére görgetés