http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Króm

Általánosan ajánlott: nélkülözhetetlen a fehérje-, szénhidrát-, és zsír-anyagcseréhez, elengedhetetlen a normál vércukorszinthez, csökkenti a koleszterinszintet, az LDL koleszterinszintet, és a triglicerin szintet
Bár nélkülözhetetlen elem a növekedéshez és az egészségmegőrzéshez, látványosabb hatásai még vita tárgyát képezik.
A króm a szövetekben fordul elő, ugyan kis koncentrációval, de ez az öregedés hatására még csökken is. A króm szerepe még ma sem tisztázott teljesen, feltételezik, hogy szerepe lehet a koszorúér-betegségek és az I. típusú, fiatalkori cukorbetegség elkerülésében. Elsősorban a testépítők magasztalják, de hatékony cukorbetegség és szívbaj esetén is.
A króm segít a szervezetnek felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a vércukor szintet szabályozza, és elősegíti a sejtek glükoózfelvételét. A fehérje-, és zsíranyagcsere enzimjeinek is alkotóeleme. További előnye, hogy megszünteti az alacsony vércukorszint okozta fejfájást, ingerlékenységet, és egyéb tüntetket úgy, hogy nem engedi a vércukrot a normális szint alá süllyedni. A krómmal kapcsolatos felvetések közül a legvitatottabb a fogyással és izomfejlesztéssel kapcsolatos elmélet.
A krómhiány a glükóz nem megfelelő felhasználásához vezethet. A krómhiány önmagában nem okoz cukorbetegséget, de a hajlamot fokozhatja. Előfordulhat izgatottság, zavart aminosavanyagcsere, magas triglicerin-, és koleszterinszint.
A króm túladagolásnak nincs különösebb mellékhatása, de befolyásolhatja a vas és cink felszívódását.
A króm legjobb forrása a teljes kiőrlésű gabona, illetve a korpa, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt.