Magnézium

Magnézium
Magnézium

Magnézium

Jellemzése: A magnézium az egészség megőrzés szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. Az emberi szervezetben körülbelül 20-30 gramm magnézium található, amely egyenletesen oszlik meg a csontok és a sejtek belső tere között. A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valójában találó is, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül sok folyamatban működik még közre. Vizsgálatok támasztják alá, hogy nemcsak több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges, de több idült betegség megelőzésében vagy kezelésében is szerepe lehet. Mivel a magnézium elősegíti az izmok elernyedését, ezért hasznos lehet a sportsérülések és a fibromyalgia kezelésében. Szervezetünk magnéziumszintje stressz, betegségek, gyógyszerek hatására azonnal lecsökken.

Forrás: A magnézium legnagyobb mennyiségben, a sötétzöld levélzöldségekben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben (főleg azok héjában), teljes kiőrlésű lisztfélékben, olajos magvakban, a tejtermékekben és a halfélékben található meg.


Általánosan ajánlott: szívbetegség és szívritmuszavar megelőzésére, fibromyalgia tüneteinek enyhítésére, asztmás rohamok súlyosságának csökkentésére, menstruációt megelőző időszak tüneteinek enyhítésére, cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésére.

A közelmúltban végzett kutatások igazolták, hogy a magnéziumnak jelentős szerepe van a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében. A vérnyomást is képes csökkenteni, sőt az infarktus utáni felépülést is elősegíti azáltal, hogy képes feloldani a vérrögöket, tágítja a koszorúeret, és szabályozza a veszélyes szívritmuszavarokat. Előzetes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy megfelelő mennyiségű magnézium alkalmazásával meg lehet előzni az időskori cukorbetegség kialakulását.

Enyhíti a menstruációt megelőző időszak kellemetlen tüneteit, valamint a menstruációs görcsöket is, és a változás kora után növeli a nők csontjainak sűrűségét, ezért segítségével megelőzhető a csontritkulás.

Tágítja a légutakat, ezért kedvező hatású az asztma és a hörghurut kezelésében.

Ajánlott a magnéziumkészítmény mellé kalciumot is szedni, ugyanis ha e két anyag aránya nem megfelelő, akkor csökken jótékony hatásuk. Akkor szívódik fel a legjobban, ha étkezés közben veszi be.

Egy felnőtt férfi napi mg szükséglete körülbelül 320-350mg.

Hiánya: Napi szinten érezhetjük, amikor valamikor „tűhegyesen” koncentrálunk hosszabb időn keresztül és egyszer csak elveszítjük a fonalat, keressük a szavakat – elfogyott a magnézium. Már enyhe fokú magnéziumhiány következtében is, hosszabb távon fokozódhat a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Nagy fokú hiánya szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöt, ingerlékenységet, idegességet és zavartságot válthat ki.

Túladagolása: A magnézium túladagolás hasmenést, émelygést okoz, súlyosabb mellékhatása lehet, ha a felesleges magnézium kiürítésére a szervezet nem képes: izomgyengeség, letargia, zavartság és nehézlégzés. Mivel gyorsan ürül a vesén keresztül, így ez ritkán fordul elő.

Örök kérdés: Magnézium, de melyik?

Magnézium-oxid: az oxigénnel alkotott vegyülete. Önmagában alkalmazva magnézium pótlásra nem ideális, mert rossz a felszívódása. De ha már citromsav társaságában van, akkor az Ő reakciójuk képes megfelelő módon elősegíteni az elemi magnézium hatékony felszívódását.

Magnézium-karbonát: A magnézium-karbonát más néven a magnézia a természetben igen gyakran előforduló ásványi anyag. A magnéziát az élelmiszeriparban az ivóvíz kezelésére alkalmazzák, mint savanyúság szabályozó. E mellett használják még a konyhasó helyettesítésére, és a por alakú élelmiszerek összetapadásának gátlására. A magnézium-karbonát veszélytelennek számít, az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül alkalmazhatóak. Sportolók számára máshonnan is ismerős: a szertornászok, a fal- és sziklamászók, illetve a súlyemelők kézizzadás ellen, így a megcsúszás megelőzésére használják.

Magnézium-szulfát: a magnézium kénsavval alkotott vegyülete. Más néven Epsom-sónak, vagy keserűsónak is hívják. Nagyon jó laxatív hatású. A magnézium-szulfát fürdősó formájában is használatos.

Magnézium-klorid: klórral alkotott sója, melyet a tengervízből állítanak elő. Magnéziumpótlásra is alkalmas, de széles körben használják a konyhától a fürdőszobáig.

Magnézium-citrát: karbonát és citromsav által alkotott vegyülete. Az egyik legjobban és gyorsabban felszívódó magnézium. Étrend-kiegészítők kedvelt alapanyaga és az élelmiszeripar is használja, mint savszabályzó anyag.

Magnézium-laktát: a magnézium és a tejsav alkotja. Mivel ő is jól hasznosul a szervezetben, ezért őt is előszeretettel alkalmazzák étrend-kiegészítők alapanyagaként.

Magnézium-orotát: az orotsavval alkotott vegyületről szintén ismeretes, hogy jól hasznosul, így vele is sokszor találkozhatunk az étrend-kiegészítő alapanyagok között.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Lenmagolaj

Lenmagolaj

Jellemzés: Az esszenciális zsírsavak a szervezet minden pontján jelen vannak, a sejtmembránok fontos alkotóelemei. Ennek tudatában érthető, miért olyan sokoldalú

Tovább olvasom »
Ligetszépeolaj

Ligetszépeolaj

Jellemzés: Az olajok „királynője”. Az amerikai indiánok ismertették meg a bevándorlókkal a ligetszépe gyógyító erejét. A ligetszépe Észak-Amerikában honos vadvirág,

Tovább olvasom »
A-vitamin

A-vitamin

A-vitamin (Retinol) Jellemzés: Zsírban oldódó vitaminok. Kémiai összetétel szempontjából kétféle, A1-vitamint – retinol, ami a tengeri halak májában található; és

Tovább olvasom »Tetejére görgetés