http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

D-vitamin

Általánosan ajánlott: kalcium felszívódásának elősegítésére, csontok egészséges állapotának megörzésére, fogak erősítésére, rák egyes fajtáinak megelőzésére
A "napvitaminnak" is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassíthatja a csontritkulást.
A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium-, és foszfor szintjének szabályozása, a csontok erősítése, és az egészséges fogazat fenntartása. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos a csontritkulás megelőzésében is, ez a betegség a csontokat porózussá és törékennyé teszi. D-vitamin nélkül a szervezet nem tujda felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is az ember belőle. Amikor a vérben alacsony a kalciumszint, akkor a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket, és a szivet ellássa.
Több tanulmány szerint ez a vitamin fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Más kutatások felfedezték, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot. Egy vizsgálat szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin lassította a térdízületi artrózist, bár a betegség kialakulását nem tudta megakadályozni.
Ha az állapotos nők D-vitamint szednek, nagyobb eséllyel lesz erős csontozatú a gyermekük.
D-vitamin hiányában: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.
A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.
D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.