Huminsav

Huminsav
Huminsav

Huminsav

A huminsav a humát nevű vegyületcsoportba tartozik. Ki ne ismerné tanulmányaiból a humuszt, illetve a tőzeget. A humusz anyagok a leggyakoribb formái a földön előforduló szerves szénforrásnak, igen elterjedt a föld felszínén. A humuszanyagok szerkezeti és kémiai fogalmakkal nem definiálhatók, nem egységes kémiai vegyületek. Emiatt nehéz őket pontosan jellemezni. A talajban és tőzeg lerakatokban előforduló humuszvegyületek fontos szerepet játszanak a földi és a vizes ökorendszerekben.

A humátokat a mezőgazdaságban csírázás gyorsítására használják. Ezek az anyagok elősegítik az oxigénszállítást, gyorsítják a légzést, és ugyancsak elősegítik a növények tápanyag-hasznosítását. Az állati takarmányba humuszvegyületeket keverve a szaporodási ciklusban, a betegségekkel szembeni ellenállásban és a növekedési ütemben javulás mutatkozik.


Ezek a megfigyelések vezették a kutatókat a humátok specifikus tulajdonságainak tanulmányozására, valamint az emberi egészség és jó közérzet terén az esetleges előnyök alkalmazására.

A különböző humuszanyagok: Humusz, huminsav, fulvosav, fenolsav.

A huminsav hatásának feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe. A huminsavak fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint biológiai szerepük a baktériumokban, gombákban, vírusokban és növényekben jól dokumentált, sok kutatás folyik arról, hogy hogyan befolyásolják az emlősök sejtjeit. A huminsav felszívódik, és aktív szerként működik a biokémiai reakciók módosításában.

Hatásukat a sejtekre, az enzimekre, a szabadgyökökre és az ásványi anyagok „szállítására” a szakirodalom dokumentálja. Mivel a huminsavak kötéseket képeznek a fémionokkal, ugyancsak felelnek az aminosavakkal, peptidekkel, szénhidrátokkal és szteroidokkal történő komplexképzésért is. A huminsavak felelősek a szövetekben történő egyes folyamatokért, pl. a nehézfémek eltávolításáért, antioxidáns és antikoaguláns, antimutagén tevékenységért, amely igen fontos számunkra.

A belsőleges szedés esetén, a huminsavaknak kiemelten fontos szerepük van a betegségek, főleg az anyagcsere problémák megelőzésében, gyomor- és bélrendszeri panaszok, mint például savtúltengés, hasmenés, gyomorfekély, dizentéria, gyomor-, bélfertőzések, vastagbélgyulladás kezelésében. Általános méregtelenítésre ugyanúgy alkalmazhatók, mint bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen.

Külsőleges felhasználás esetén jelentős a huminsavak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, vérkeringés serkentő, antireumatikus, fertőtlenítő, gombaölő, vírusok szaporodását és rákos daganatok kifejlődését gátló hatása.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Korallpor

Korallpor

Jellemzés: A korallpor vagy korall kalcium egy természetes ásványi anyag, mely hozzásegíti a szervezetünket, hogy egészséges tudjon maradni. Forrás: A

Tovább olvasom »
Vas

Vas

Jellemzés: A vas fémes tulajdonságú kémiai elem. Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos

Tovább olvasom »
E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin (Tokoferol) Jellemzés: Nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve az E-vitamin. Zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az

Tovább olvasom » • Maximmun
 • sarkanytuz
 • További érdekes cikkek


  • kombuchak
  • Prémium Magyar szárítmányok

  • Nővér PLUSZ tabletta

  • Kend All Csepp

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés