Huminsav

Huminsav
Huminsav

Huminsav

A huminsav a humát nevű vegyületcsoportba tartozik. Ki ne ismerné tanulmányaiból a humuszt, illetve a tőzeget. A humusz anyagok a leggyakoribb formái a földön előforduló szerves szénforrásnak, igen elterjedt a föld felszínén. A humuszanyagok szerkezeti és kémiai fogalmakkal nem definiálhatók, nem egységes kémiai vegyületek. Emiatt nehéz őket pontosan jellemezni. A talajban és tőzeg lerakatokban előforduló humuszvegyületek fontos szerepet játszanak a földi és a vizes ökorendszerekben.

A humátokat a mezőgazdaságban csírázás gyorsítására használják. Ezek az anyagok elősegítik az oxigénszállítást, gyorsítják a légzést, és ugyancsak elősegítik a növények tápanyag-hasznosítását. Az állati takarmányba humuszvegyületeket keverve a szaporodási ciklusban, a betegségekkel szembeni ellenállásban és a növekedési ütemben javulás mutatkozik.


Ezek a megfigyelések vezették a kutatókat a humátok specifikus tulajdonságainak tanulmányozására, valamint az emberi egészség és jó közérzet terén az esetleges előnyök alkalmazására.

A különböző humuszanyagok: Humusz, huminsav, fulvosav, fenolsav.

A huminsav hatásának feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe. A huminsavak fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint biológiai szerepük a baktériumokban, gombákban, vírusokban és növényekben jól dokumentált, sok kutatás folyik arról, hogy hogyan befolyásolják az emlősök sejtjeit. A huminsav felszívódik, és aktív szerként működik a biokémiai reakciók módosításában.

Hatásukat a sejtekre, az enzimekre, a szabadgyökökre és az ásványi anyagok „szállítására” a szakirodalom dokumentálja. Mivel a huminsavak kötéseket képeznek a fémionokkal, ugyancsak felelnek az aminosavakkal, peptidekkel, szénhidrátokkal és szteroidokkal történő komplexképzésért is. A huminsavak felelősek a szövetekben történő egyes folyamatokért, pl. a nehézfémek eltávolításáért, antioxidáns és antikoaguláns, antimutagén tevékenységért, amely igen fontos számunkra.

A belsőleges szedés esetén, a huminsavaknak kiemelten fontos szerepük van a betegségek, főleg az anyagcsere problémák megelőzésében, gyomor- és bélrendszeri panaszok, mint például savtúltengés, hasmenés, gyomorfekély, dizentéria, gyomor-, bélfertőzések, vastagbélgyulladás kezelésében. Általános méregtelenítésre ugyanúgy alkalmazhatók, mint bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen.

Külsőleges felhasználás esetén jelentős a huminsavak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, vérkeringés serkentő, antireumatikus, fertőtlenítő, gombaölő, vírusok szaporodását és rákos daganatok kifejlődését gátló hatása.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Halolajak

Halolajak

Jellemzés: Megtalálható benne az esszenciális omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-lenolajsav (ALA), illetve két származéka az EPA – eikozapentaénsav és DHA

Tovább olvasom »
Faszén - Aktív szén

Faszén

Faszén – Aktív szén Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés. Szinte végtelen hatásosságát száz éve

Tovább olvasom »
B12-vitamin

B12-vitamin

B12-vitamin (Kobalamin) Jellemzés: A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin,

Tovább olvasom »Tetejére görgetés