http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Mit tudunk behelyettesíteni kókuszolajjal?

A kókuszolaj a legtelítettebb az összes főzéshez használatos olaj közül, tehát ez marad legstabilabb magas hőmérsékleten is és igen kicsi az esélye az ártalmas transzzsírok kialakulásának, mivel ellenálló a hővel szemben és nehezen oxidálható.
 

kokuszolajManapság a legnépszerübb főzőolaj a napraforgóolaj és az olivaolaj. Mivel az olivaolaj egyszeresen telítetlen zsír és könnyen oxidálódhat, ezt jobb inkább utólag hozzáadni a salátákhoz mint megfőzni. Kémiai felépítése miatt hő hatására könnyen sérülhet s a főzés során könnyen átalakulhat transzsírokká vagy egyéb káros vegyületekké. Viszont a helyzet sokkal súlyosabb olyan növényi olajok esetében mint a napraforgó, szója, búza, vagy canola. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak még inkább károsodnak a főzés során, mint az olivaolaj. Nem lenne szabad főzésre használnunk ezeket az instabil, telítetlen olajokat, hiszen a transzzsírok és a szabadgyökök nagyon sok krónikus betegséget okozhatnak.

A kókuszolaj a legtelítettebb az összes főzéshez használatos olaj közül, tehát ez marad legstabilabb magas hőmérsékleten is és igen kicsi az esélye az ártalmas transzzsírok kialakulásának, mivel ellenálló a hővel szemben és nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 C fok fölött megy végbe. A kókuszolaj tehát a legegészségesebb főzőolaj, sokkal jobb mint az olivaolaj

10 termék amit betudunk helyettesíteni kókuszolajjal

1. Kókuszolaj mint főzőolaj - telített zsírsavakat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy növelheti a rossz koleszterin szintet, viszont a jó hír az, hogy nem csak a rosszat növeli, hanem a jót is. Sütésre viszont nem igen alkalmas.

2. Kókuszzsír mint vaj - Kókuszzsírral behelyettesíthetjuk a tésztákba, uzsonnába használt vajat, vagy margarint.

3. Házi fogkrém kókuszolajjal – behelyettesíthetjük a régi egészségtelen fogpasztánkat egy egészségesebb változattal, mint például a kókuszolaj és szódabikarbóna pasztával.

4. Kókuszolaj mint izzadsággátló - a szódabikarbónátos kókuszolajat természetes dezodorként is használhatjuk, a kettő együtt nagyon jó összetétel mivel mindkét összetevőnek baktériumölő hatása van.

5. A kókuszolaj behelyettesít bármilyen drága hidratáló testápolószert. Az olajat kicsit megmelegítjük a kezünkbe és utána a tiszta bőrfelületre kenjük – hidratál és táplál egyben.

6. Kókuszolaj borotvahab helyett. Ha borotválkozás elött bekenjük a bőrt kókuszolajjal, nem csak a borotválkozásra szánt idő rövidül le, hanem a felület sokkal simább lesz, bársonyosabb és hidratáltabb.

7. A kókuszolaj mint tartós hajlakk – egy kis olvasztott kókuszolajat össze kell keverni vízzel és pár csepp illóolajjal és a haj visszanyeri fényét és tartását.

8. Hajbalzsam helyett pár csepp kókuszolaj – Ne költsünk fölöslegesen drágábbnál-drágább hajbalzsamokra hanem hajmosás és öblítés után kenjük be hajunkat pár csepp kókuszolajjal és hajunk nem fog többet kócolódni.

9. Cellulítisz ellen kókuszolajjal – Minden este masszírozzuk a lábainkat körkörös mozdulatokkal. A bőr felpuhul és bársonyossá válik.

10. Helyettesítsük be dusgélünket kókuszolajjal – Tusolás közben nyugodtan mossuk le testünket kókuszolajjal, bőrünk nem fog kiszáradni a tusolás után, kellemes selymes tapintású lesz és természetes kókusz illatú.

 

Birtalan Katalin - Természetgyógyász