Karalábé a zöldségek szerény Hamupipőkéje

karalabe

Karalábé a zöldségek szerény Hamupipőkéje

 

A karalábé (Brassica oleraceae convar) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény, s habár nem zengnek róla ódákat, mint más sztárnövényről, mégis rengeteg jó tulajdonsággal bír, ezekről viszont igen keveset tudunk. Észak-európából származó növény melyet, a XVI. század végén már széles körben termesztettek és fogyasztottak Nyugat Európában és a Földközi –tenger vidékén.

A karalábé ásványi anyagokban meglepően gazdag gumó.


Káposztaféle rokonaihoz hasonlóan a karalábé igen gazdag káliumban, kálciumban, magnéziumban, arzénban, jódban, kénben, szelénben, mészben és foszforban, levelei pedig sok vasat és karotinoidot tartalmaznak. Igen gazdag A, B1, B2, B6, C-vitaminban (63mg/100gr), valamint folsavban és pantoténsavban.

A karalábé rostban gazdag gumó, ami serkenti és rendben tartja egész emésztőrendszerünket, kéntartalma miatt antibakteriális hatásai vannak, de javasolt légúti, valamint bőrbetegségek kezelésében is. Magas vitamin és főleg C vitamin tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása.

Mire gyógyír a karalábé?

Csodálatos tulajdonságait 1999-ben fedezték fel, miközben hörcsögökön végeztek genetikai vizsgálatokat. A kutatócsoport azt vizsgálta hogyan hat az arzénsav a genetikai örökségre és 13 év kutatás után arra a végeredményre jutottak, hogy a karalábéban jelenlévő arzén vegyületek meggátolták azoknak a géneknek a fejlődését, melyek felelősek a mirigyrák kialakulásáért.

Jó hatással van a pajzsmirigy működésére és meggátolja a pajzsmirigyrák kialakulását

Gazdag arzén-származék tartalma miatt a karalábé gumónak rákmegelőző hatása van. A pajzsmirigybe bekerülő milligrammnyi mennyiségű arzén származékok pozitív hatást gyakorolnak a pajzsmirigyhormont termelő sejtekre, melyek az ember esetében könnyen alakulhatnak át rákos sejtekké. A karalábéban meglelhető arzén vegyületek nagymértékben védelmet nyújtanak a pajzsmirigy sejtmembránjainak és meggátolják ezek burjánzását és elfajulását. Ugyanakkor az arzén savak képesek meggátolni a golyva kialakulását, valamint a pajzsmirigy hipo vagy hiperaktivitása esetében szabályozzák a tiroxin hormon megfelelő termelődését. Román kutatók az idén bemutatták kutatásaik eredményét miszerint azok az emberek, akik jódhiányos vidéken élnek és beiktatták mindennapi étrendjükbe a nyers karalábét, azoknak a pajzsmirigy hormontermelésük normalizálódott. Kimutatták, hogy az arzénben gazdag növények, mint a karalábé 25%-al csökkentik a petefészekrák, valamint 12%-al a here és a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Védelmet nyújt vese és húgyúti bántalmakban

A karalábé serkenti a veseműködést. 2004-ben végzett kutatások kimutatták a karalábéban fellelhető szerves anyagok csökkentik és kiürítik a vesékben felhalmozódott ammóniákot, nagyon jó hatást gyakorolva ezáltal a vesék és az egész szervezet méregtelenítésére.

A kutatók felfigyeltek arra is, hogy a nők esetében, a menszesz idején a vizelet pH-ja megváltozik, savasabb lesz, mivel a szervezet ilyenkor méregtelenít, ez egy természetes folyamat ami viszont ebben a periódusban nagyon megterheli a veséket. Ha viszont a hölgyek ebben a periódusban több friss karalábét fogyasztanának az nagymértékben megkönnyítené a vesék munkáját. A nyers gumóban lévő aminósavak olyan mechanizmusokat indítanak be a vérben, amik a beindítják a méregtelenítést és szabályozzák a vizelet pH-át. Ezért a karalábéban lelhető aminósavak férfiak esetében 18%-al, nők esetében pedig 20%-kal csökkentik a húgyúti és vese fertőzések kockázatát.

Forrás: http://www.voceatransilvaniei.ro

Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés