Gingko Biloba az agy csiszolója

A ginkó jótékony hatással rendelkezik több öregedéssel összefüggõ kórképekben, mint az öregkori elbutulás, vérellátási zavar a végtagokban, belsõ fül betegségei (pl. szédülés). A ginkó agyi teljesítményjavító - memóriára és koncentrációra kifejtett - hatása vitatott.
 
 

ginko A ginkó az egyik leghosszabb életû fa: ezer évnél idõsebb példányok is ismeretesek. Hatalmas mérete ellenére (törzsének átmérõje 5 m, magassága 40 m is lehet) a ginkó az elsõ évtizedekben lassan fejlõdik. Csak 30-40 év múlva kezd terebélyesedni. A fa lenyűgöző nagysága, kora és különleges - legyezõ alakú levelei - mindenütt a világban tiszteletet és csodálatot ébresztett iránta.

Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A levél orvosi felhasználását itt elõször 1436-ban említik (Lan Mao). A szerző külsőlegesen ajánlja a bőr- és fejsebek illetve szeplõk kezelésére. Belsõleg hasmenés ellen javasolja és az „agy jótevőjének" nevezi.

A ginkólevél hatásait két fő hatóanyagcsoportnak tulajdonítják: a flavonoidoknak és a terpenoidoknak. A fő flavonoid-összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (A, B, C és J) és a bilobalidok képviselik. A levélben található még a ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek (ezért nem ajánlott teát főzni belõle!). Ezt az anyagot a levélből készült acetonos-vizes kivonat már nem tartalmazza. A német egészségügyi hatóság jóváhagyott egy flavonoidra és terpenoidokra standardizált (álladó minőségû) kivonatot EGb 761 néven. Ezt használják a kutatók a hatásvizsgálatokhoz.

Milyen hatásai vannak a Gingko Bilóbának?

-          Felszabadítja az ún. hírvivő molekulákat (pl. adrenalin, noradrenalin), ezáltal értágító hatást gyakorol (a flavonoidok hatása).

-          Szabadgyökfogó (antioxidáns) tulajdonsággal rendelkezik (flavonoidok és terpenoidok hatása).

-          Javítja az agyi vérellátást (a ginkgolid B jellemzője).

-          Csökkenti az agyi vizenyőt.

Miben segít a Gingko Biloba?

-          Öregkori elbutulás (demencia). A ginkót hatásosnak találták enyhe és középsúlyos esetekben. Súlyosabb kórképekben és Alzheimer-kórban hatásossága vitatott. Adag: 150 mg/nap legalább 6 hétig.

-          Perifériás artériás vérellátási zavar. Oka lehet érelmeszesedés és érszûkület. Ilyen kórkép pl. az ún. claudicatio intermittens (fájdalmas járászavar). Adag: 120-160 mg/nap legalább 6 hónapig.

-          Belső fül megbetegedései: szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés. Adag: 120-160 mg/nap 12 hétig.

-          Agyi teljesítményjavítás egészséges felnõtteknél.

-          A ginkgo biloba javítja a végtagok vérellátását is, ezért jól kezelhető vele az időszakos sántítás, a láb verőerei által okozott fájdalom, az izomgörcs vagy az izomgyengeség is, némelyek szerint érellátás javítása révén a Raynaud-szindróma és egy ritka autoimmun betegség, a scleroderma kezelésében is jó hatású lehet.

-          A ginkgo biloba gyorsítja a fejsérüléses esetek felépülését.

-          A ginkgo biloba jó hatással van az olyan idegrendszeri zavarokra, mint például a sclerosis multiplex és a cukorbetegséggel járó idegkárosodás.

-          A hagyományos kínai orvosolás régóta használja a ginkgobilobát az asztma kezelésére, mivel tágítja a hörgőt és így enyhítheti a légzészavart.

Már nemcsak a nyugati orvoslás, hanem a homeopátia tudománya is felfedezte a ginkgo biloba jótékony hatásait. A ginkgó sokoldalú, immunrendszert erősítő, gyógyító hatását a homeopáthiás gyógykezelésben is felhasználják. A gyógyszerek készítéséhez szükséges "ősoldatot" a friss zöld ginkgó levélből sajtolással állítják elő. Ebből hígítják kellő mértékben a gyógyszert. A ginkgót az agyi érelmeszesedés, a cukorbetegek érelváltozásai és a nikotinizmus következményeinek kezelésére használják. A ginkgó hatásának fokozására aranyat (aurum colloidale) adnak az "ősoldathoz".

 

 

 

Birtalan Katalin-természetgyógyász

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni  friss csipkebogyóbol, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.