Cayenne bors

Cayenne bors (Capsicum frutescens)
Cayenne bors (Capsicum frutescens)

Cayenne bors

Cayenne bors (Capsicum frutescens)

A chilibors, cayenne-i bors szinonim nevei: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors. Nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert. Sok helyen úgy is használják, mint nálunk a zöldpaprikát Közép-amerikai eredetű, vadon termő és termesztett évelő növény. Egyes országokban paprika helyett használják a törpepaprikához hasonlítható, téglavörös színű és rendkívül csípős termését. Igen sok fajta ismeretes alak, méret és csípősség szerint. A bokor formájú növény 2 m magasra is megnőhet. 2-3 évig él. A levél alakja és mérete változatos, a paprikáéhoz hasonló. Virágja fehér színű, felálló. Felfújt bogyótermésének alakja és mérete változatos, kb. 2 cm nagyságú, felálló, éretten téglavörös színű. Szaporítása magról történik, cserépben termeszthető. A termés maga a chili, a szárított, finomra őrölt chilipor, az ún. cayenne-i bors.


A drog jellemzői és beltartalmi anyagai hasonlóak a fűszerpaprikához, de kapszaicin tartalma jóval magasabb annál. A kapszaicin: alkaloid, mely a paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz csak „szétteríti”. Sok benne továbbá a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitaminok.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny megbetegedéseit. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.

A közhiedelemmel ellentétben, a csípős, fűszeres, pl. cayenne-borsot tartalmazó ételek jót tehetnek az egészségének. A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. Serkenti a gyomornedv-elválasztást, fokozza az anyagcserét, megkönnyíti a bélgázok távozását is.

A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás sokízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége) és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét. Övsömör, műtét utáni lábadozás vagy cukorbaj okozta idegkárosodás keltette fájdalmak enyhítésére is alkalmas. A kapszaicin tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit. Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak.

A Los Angeles-i California Egyetem orvosa, Dr. Irwin Ziment megállapítása szerint a chilibors szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását idézi elő. Az endorfinok a szervezet saját fájdalomcsillapítói. Ezek a fehérjék a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában termelődnek például fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, illetve fűszeres ételek fogyasztásakor is. Kitűnő szer megfázás és hidegrázás esetén. Jótékonyan hat a vérzsírokra is. A Journal of Bioscience (Az élettudományok folyóirata) című szaklapban 1987-ben közölt tanulmány szerint a magas cayenne-bors tartalmú takarmányon tartott patkányok vérében jelentősen lecsökkent a trigliceridek és kis-sűrűségű lipoproteinek (LDL), vagyis a koleszterin koncentrációja.

A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják. Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású. Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.

Cayenne bors Tea: Naponta egy csészényi teát ihat meg gyomorgörcsök, vagy meghűlés esetén. Kaphatók tea-készítmények, vagy akár mi, magunk is elkészíthetjük a szárított növényből.

Ellenjavallt: gyomor-, vagy nyombélfekélye van, ne szedje. Közvetlenül nyílt sebbe ne tegye a cayenne-borsot tartalmazó kenőcsöt. Hosszabb időn át történő használata bőrirritációt okozhat. Ha szájon át szedi, sose lépje túl a javasolt adagot, mert a túladagolás gyomor-bélhurutot és vesekárosodást is okozhat.

Forrás: Gyógyfüvek bibliája – könyv eredeti címe: Earl Mindell’s Herb Bible – © 1992 by Earl Mindell, R.Ph., Ph.D., Carol Colman; Fordította: dr. MÁNYAI SÁNDOR – Magyar kiadás © Glória Kiadó, ISBN: 963 7495 77 O; – 1999

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Szezámmag

Szezámmag

Szezám (Sesamum indicum ) Körülbelül 1 méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett

Tovább olvasom »
Barátcserje

Barátcserje

A Földközi-tenger vidékén őshonos barátcserje (Vitex agnus-castus) nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e

Tovább olvasom »
Rozs

Rozs

Rozs (secale cereale) Hazánk egyik fontos gabonanövénye. I.e. 4000 körül jutott el Európába. A magyarok a honfoglalás idején ismerkedtek meg

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek  • Kend All Csepp

  • Saráknytűz
  • kombuchak

  Kövess minket a Facebookon is:

  • Saráknytűz


 • Tetejére görgetés