Aminosavak

Aminosavak
Aminosavak

Aminosavak

Jellemzés: Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak az élethez létfontosságú szerves vegyületek. Főként szénből, hidrogénből, oxigénből és nitrogénből épülnek fel. Egy részüket a szervezet elő tudja állítani, más részüket viszont nem, ezek az esszenciális aminosavak. Az aminosavakat két csoportra oszthatjuk: esszenciális és nem esszenciális (létfontosságú és kevésbé létfontosságú) aminosavak. Az esszenciális aminosavak száma 9 (fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin). Az esszenciális aminosavakat táplálkozással kell bevinni a szervezetbe, mert a szervezet nem képes (vagy nem megfelelő mennyiségben) azokat előállítani. Ezzel szemben a nem esszenciális aminosavakat a szervezetünk szintetizálni képes, elsősorban az esszenciális aminosavakból. Az esszenciális aminosavak nélkül nem lehet élni. A test minden egyes sejtjének aminosavakra van szüksége. A szervezet lebontja a táplálékban található fehérjéket aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van.

Általános javallat: szívbetegségek kezelésére, vérnyomás csökkentésére, immunrendszer erősítésére, egyes idegbetegségek gyógyítására. Az aminosavak jelentős szerepet játszanak a szervezet nitrogén egyensúlyának fenntartásában. A pozitív nitrogénegyensúly elősegíti az izmok gyors regenerálódását az edzési gyakoriság és intenzitás növelésekor. Az izom növekedésének szempontjából a nitrogén egyensúlynak döntő szerepe van. Az aminosavak elősegítik az erő gyors regenerálódását, az oxigén ellátás javítását és az anyagcsere felgyorsítását a testzsír hatékonyabb elégetése érdekében.


Az aminosavak karbantartják az izmokat, az inakat, a bőrt, az ínszalagokat, a belső szerveket, a mirigyeket, a hajat, és a körmöt, gyakorlatilag az összes sejtünket. Energiaforrásként szénhidrát-, illetve lipidképző tápanyagként is szerepet játszanak. Szerepük van továbbá a hormonok, a neurotranszmitterek és az enzimek termelésében.

A különféle aminosavak és származékaik igen hatékonyak a szívbetegségek kezelésében. A nem létfontosságú aminosavakhoz tartozó arginin a szívinfarktus veszélyét csökkenti azáltal, hogy a belőle képződő nitrogén-monoxid tágítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást. A taurin szívelégtelenség esetén csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy egyensúlyba hozza a vérben és a sejtekben a nátrium-kálium szintjét és szabályozza a központi idegrendszer működését. Az N-acetil-cisztein a cisztein nevű aminosav származéka, amely jobban felszívódik, mint a cisztein, fokozza a szervezet antioxidáns védelmét. Valószínűleg maga is antioxidáns hatású, ezáltal segíti a károsodott sejtek regenerálódását és erősíti az immunrendszert. Az agy és idegsejteket érintő betegségekben védőhatást fejt ki.

Az emésztőrendszer sejtjeiben koncentrálódott glutamin enyhíti a fekély, az iritábilis bél szindróma és a diverticulosis tüneteit. A taurin, olyan az agyban előforduló vegyületek előállítását segíti elő, amelyek egyes epilepsziás betegségeknél jó hatásúak. Emellett az epe egyik fő alkotóeleme is, és alkalmas lehet az epekő kialakulásának megelőzésére. A cukorbetegeknek is fontos aminosav, mert elősegíti az inzulin felhasználást.

Hiánya: Ha az esszenciális aminosavak hiányoznak a szervezetből, komoly működési zavarok következhetnek be. A hiány elsődleges oka a nem megfelelő táplálkozás, a fehérjék fokozott felhasználása, de fertőzés, trauma, stressz, gyógykezelések, időskor, vagy anyagcserezavar is lehet.

Túladagolás: Bizonyos aminosavaknál az ajánlottnál nagyobb adagok szedése mérgező lehet, hányingert, hányást, vagy hasmenést okozhat.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Folsav vagy B9-vitamin

Folsav

Folsav vagy B9-vitamin Jellemzés: Vízben oldódó vitamin. A folsav nevét a latin folium – levél szóból. Az ok egyszerű, a

Tovább olvasom »
Bromelin vagy bromelain

Bromelin

Bromelin vagy bromelain Jellemzés: A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérjebontó enzim. Az 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra, a

Tovább olvasom »
Faszén - Aktív szén

Faszén

Faszén – Aktív szén Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés. Szinte végtelen hatásosságát száz éve

Tovább olvasom »Tetejére görgetés