Mi mindenre jó a hamu?

hamu

Mi mindenre jó a hamu?

A növényi és állati eredetű anyagok elégéséből fennmaradt hamu nagyon gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A növények maradványai kálium-, magnézium-, kalcium-oxidot, kénsavat, foszforsavat, kovasavat, néha vasat, klórt, nátrium-oxidot és alumínium-oxidot tartalmaznak. Ez az égéstermék szolgált alapul a hamuzsír gyártására és lúgkészítésére a 19. században. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik.

 

Napjainkban is számos módon újrahasznosíthatjuk a háztartásban és a kertben egyaránt.

Lúgos víz


Például a kőris hamujából kitűnő, teljes körű tisztítószert, fertőtlenítőt készíthetünk, ha a hamuból két-három evőkanálnyit vízbe keverünk, majd leszűrjük.

Szagtalanító

Ha egy kis edénybe helyezzük a hűtő valamelyik polcára, képes semlegesíteni a hűtőben áramló illatokat. A macskaalomba keverve pedig meggátolja a szagok terjedését.

Fogpor

Házi készítésű fogkrém vagy fogpor összetevőjeként fogápoláshoz is alkalmazható.

Folttisztító

Ha gyors megoldásra van szükség, akkor a ruhára került piszkot kenyérbelsejével és a foltra szórt hamuval radírozhatjuk le. A hamut öt percig kell a folton hagyni, majd dörzsölni.

Mosólúgot készíthetünk belőle.

1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

Edénysúrolószer

Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer,

Hajmosáshoz

Zsíros hajra ajánlott a hamulúg, öblítéshez pedig használjunk ecetet.

Szappan összetevő                                          

Saját készítésű szappanunk egyik összetevőjeként is kihasználhatjuk tisztító és fertőtlenítő tulajdonságát.

Rovar, és egérriasztó

A hangyák, csótányok és az egerek is kifejezetten utálják a hamut. Kiűzhetjük őket, ha a bolyba, járataikba hamut töltünk.

Bolhairtó

Kedvenceink bundájába dörzsölve megóvhatjuk őket a bolháktól és a kullancsoktól is.

Molyirtó

A ruhák közé szórt hamuval a molyok elleni küzdelem is megnyerhető. A krumplibogarakat is elűzi (inkább megelőzésre használható)

Macskaalom

Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

Kertbe

Természetes tápanyag-utánpótlásként szolgál komposztba, vagy a talajba keverve. PH-érzékeny növények fejlődését segíti (pl. burgonya). A hamu a legkiválóbb káliumos trágya. A növényeket is védi a téli fagytól, ha egy adag hamut szórunk a talajra.

Kalcium forrás

Ültetés előtt 1/4 csészével helyezzünk a palánták alá. Meghálálja a paradicsom, szőlő, bab, spenót, borsó, avokádó és a fokhagyma is.

Öntözővízbe

Öntözhetünk például rózsabokrot hamuval kevert vízzel. Egy kanálnyit tegyünk 1 liter vízhez.

Kártevők riasztó

Az ágyásokban is jól jön a hamu, vele megszabadulhatunk a különböző parazitáktól, csigáktól.

Tojás tárolásához

A Közel-Keleten a tojást agyag, hamu, só, lime és a rizs héjából készült keverékben tárolják, így több hónapig friss marad.

Nagyon jól lehet vele tüzet oltani.

Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer,

A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!

A fahamut száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha eső, nedvesség éri, veszít hatóanyagából. A kálilúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!

Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

 

 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés