Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával: hogyan és miért müködik ez a kezelési mód?

seb

Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával: hogyan és miért müködik ez a kezelési mód?

A kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére úgy, hogy semmiféle antibiotikumot vagy kenöcsöt nem használunk.

 

A kristálycukrot évtizedek óta használják sebkezelésre a világ legtöbb országában, humán sebek kezelésére. Az állatorvosi praxisban csak az utóbbi tíz évben vált ismertté. Az ezzel kapcsolatos rengeteg humán és állatorvosi cikket az érdeklődőknek külön elküldöm. Én is számtalanszor használtam ezt a végtelenül egyszerű módszert, és nagyon jók a tapasztalataink mind a baleseti sebészetben, mind pedig a hagyományos állatorvosi praxisban.

 

A kristálycukor sebekre történő alkalmazásának előnyei:


1.) Gyors antibakteriális hatás

2.) Gyors gyulladás és oedema csökkentő hatás

3.) Fájdalomcsökkentő hatás

4.) Fokozott sebtisztító hatás, a nekrotizált szövetek “ellökődésének” elősegítése

5.) Deodorizáló hatás

6.) Fokozott szövetképzés és epithelializáció

7.) A seb felületén igen gyorsan fehérje-tartalmú védőréteget képez

8.) Meggyorsított sebgyógyulás

9.) Olcsó és mindenhol kapható

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

A kristálycukor a következő típusú esetek kezelésére alkalmas

1. Fertőzött műtéti sebek kezelésére

2. Autóbalesetek után, a “lenyúzódott” végtagok kezelésére

3. Fertőzött, trauma okozta sebekre (Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, E.Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Clostridium perfringens, Corynebacterium, Serratia fertőzésekre.)

4.   Diabetes okozta fekélyek, decubitus okozta sebek kezelésére .

5.   Peritonitis kezelésére, a hasüregben .

6.   Mellkasi fertőzések kezelésére

7.   Mindenhol, ahol a szövetek életképessége kétséges

8. Égési sebeknél, ahol nagy felületű a bőrhiány .

9.   Bőrátültetés előkészítésére

10. A szöveti ödéma csökkentésére (paraphimosis , méhelöesés )

IRÁNYELVEK A KRISTÁLYCUKOR ALKALMAZÁSÁBAN

 

1.Sebtisztogatás

Autóbaleset után, amikor a végtagokról a bőr lehorzsolódott és igen erősen szennyezett, akkor csak bőséges mennyiségű csapvízzel mossuk meg a végtagot és nem távolítjuk el műtétileg az elhalt, vagy elroncsolódott szöveteket. A cukor fogja ezt elvégezni. Nem autóbaleset, vagy kevéssé szennyezett sebek esetén a hagyományos sebtisztogatást és öblítést végezzük el (sterile fiziológiás oldattal, ha van), a nagyobb, elroncsolódott szöveteket műtétileg eltávolítjuk, mielőtt a cukrot a seben és a sebben alkalmaznánk.

 

 seb2


 

 

 

 

 

2.     A kristálycukor aplikációja

Ebben az esetben igaz az a mondás, miszerint: A több az jobb. Vagyis, a kristálycukrot olyan bőséges mennyiségben kell alkalmazni (a sebre és a sebbe önteni), hogy a seb teljes üregét kiltöltse és legalább 1cm vastagságban legyen a seb felületén is. Azért kell nagy mennyiségű cukrot alkalmazni, mert a cukor által létrehozott magas vízelszívó hatás (osmolarity) csak így tartható fenn és a baktericid hatás csak így érhető el.

seb3

 

 

 

 

 

 

 

3.     A kötés aplikációja

Lehetőleg steril gézzel vagy bármilyen steril, nagy felszívó hatással rendelkező kötöző anyaggal fedjük le a sebet, ez lesz az első réteg. Ez legyen egy olyan vastag réteg, hogy a sebből szivárgó és a feloldódott cukor folyadékot képes legyen felszívni.

seb4

 

 

 

 

 

 

 

A második kötésréteg az első réteg (géz lapok) ott tartására szolgál. Legtöbbször egy nylonzacskóból vágott darabbal fedjük be a kötést, hogy az első napon képződő nagyobb mennyiségű folyadék ne szivárogjon ki a kötes alól.

seb5

 

 

 

 

 

 

 

4.     Kötéscsere és annak gyakorisága

Az első napon a kötést kétszer kell cserélni, kivéve a végtagokon, ahol naponta egyszer is elég cserélni. A második naptól fogva naponta csak egyszer kell cserélni a kötést. Ha a kötéscsere alkalmával nem feloldódott cukrot találtok, akkor a kötéscsere gyakorisága csökkenthető. Minden kötéscsere alkalmával a sebet nem steril fiziológiás oldattal, hanem testhőmérsékletű, egyszerű csapvízzel öblítsük ki, lapogassuk a sebet szárazra és aztán ismét öntsük tele a sebet és a seb felületét kristálycukorral, legalább 1 cm vastagságban.Kevéssé fertőzött sebek 2-4 nap alatt válnak “tisztává”, erősen fertőzött sebek 5-7 napi cukor kezelés után tisztulnak ki, amikor egészséges, egészen finom granulációs szövet képződik a seb felületén. Fájdalomcsillapítás általában csak az első 1-2 nap alkalmával szükséges, de a legtöbb esetben a cukor fájdalomcsillapító hatása miatt ez sem szükséges.Amikor elroncsolódott szövetekről van szó, akkor kb.2 nap utan megkezdődik az egészséges és az elhalt szövetek demarkációja, elhatárolódása. Ekkor az így beazonosított elhalt szövetek szikével vagy ollóval eltávolíthatóak, a legtöbbször mindenféle érzéstelenítés nélkül. A cukorterápia hossza a seb nagyságától függ, mi az egyik – kígyómarás után óriási bőrterület elhalása és leválása miatt szenvedett – kutyát 19 napon át kezeltünk kristálycukorral. Amikor a seb kitöltődött a granulációs szövettel és egészséges felületi sarjszövet képződött, a cukorkezelés abbahagyható. Ekkor a seb felületére antibiotikum tartalmú kenőcs (Furacin) alkalmazható, de a legtöbb esetben még ez sem szükséges.

seb6

 

 

 

 

 

 

 

KLINIKAI ESETEK

Kristálycukor-kezelést használtak 19 súlyosan beteg humán betegen, szívműtét utáni nyitott mediastinitis kezelésére. A nyitott mellkas sebek mindegyike fertőzött volt, Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, E.Coli, Klebsiella, Pseudomonas es Serratia baktériumokkal.11 beteg azonnali cukorkezelést kapott, 8 esetben pedig csak azután kezdték meg a cukor-kezelést, hogy a povidonos-steril saline oldattal történő öblítés nem hozott eredményt.A mediastinumot teletöltötték 150-400 gramm kristálycukorral, amit a közértből vettek. Minden 4 órában a mediastinumot “feltöltötték” cukorral, hogy az antibakteriális hatást fenntartsák. A sebeket naponta kötözték át, ekkor kimosták a sebet steril saline oldattal majd ismét feltöltötték a mellkasi sebet. A seb öntisztulása minden betegben 5-9 nap között megtörtént és csak három betegnél volt arra szükség, hogy az elhalt szöveteket műtétileg (ollóval) eltávolítsák.A betegek egyikében sem alakult ki hyperglycemia, mivel a cukor complex molekulája nem tud a véráramba felszívódni. A tapasztalatok szerint a sebek sokkal gyorsabban és sokkal kevesebb fájdalommal gyógyultak, mint bármilyen más módszerrel.Állatorvosi vonalon is hasonló a gyógyulási helyzet és igen jól és olcsón alkalmazható ez a módszer. Ajánlom a figyelmetekbe.

Forrás: http://www.hungarovet.com/?p=279

Az eredeti cikkhez ide kattints (Wound Management Using Sugar) .

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés